Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată
Într-o prima etapă, începând de azi, 1 august 2017, angajaţii din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate.
"Cel mai probabil, (…) activităţile din penitenciare vor fi treptat blocate. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente.
Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, până când aceste instituţii îşi vor respectă obligaţiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective", se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitcenciarelor (FSANP).
Protestele angajaţilor din penitenciare sunt motivate de faptul că "Guvernul României refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacanţe, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adopta legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii", potrivit sursei citate.
Concret, FSANP arată că bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei şi se asteaptă alte reduceri.
Sunt aproape 8.000 de funcţii vacanţe în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările, potrivit sursei citate.
"Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul, la propunerea Guvernului, a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsă.
În plus, ofiţerii şi agenţii de penitenciare gestionează mii de incidente grave (agresiuni între deţinuţi şi la adresa personalului, încăierări, distrugeri, revolte, ş.a.m.d.) cauzate de lipsa de personal, a dotărilor necorespunzătoare şi a precarităţii amenajărilor de siguranţă, pentru care Guvernul României refuză să aloce fonduri", potrivit federaţiei ce apără interesele angajaţilor din închisori.
"În schimb, după ce a promis prin Ministerul Justiţiei că va investi 61 de milioane de lei în 2017 pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare şi nu a făcut-o, Guvernul României se gândeşte să micşoreze pensiile de serviciu pentru angajaţii din penitenciare.
Aceasta este situaţia angajaţilor din penitenciare şi pentru aceste motive protestăm, chiar dacă rămânem deschişi dialogului şi sperăm în continuare că autorităţile vor înţelege în cele din urmă necesitatea abordării cu seriozitate a problemelor din penitenciare", se mai arată în comunicat.