Aliz Kosza: „Oamenii trăiesc atât cât le permite starea, modul de gândire, armonia sufletului, iubirea de sine, echilibrul” (VII)
În completarea studiului dr. Ephrem Cheng, la care am făcut referire în episoadele anterioare și pe care îl puteți vizualiza la acest link, menționez un alt studiu făcut în Olanda în 2017, pe un eșantion format în mare majoritate de bărbați. Prea puține doamne au participat la studiu pentru a putea fi statistic incluse în rezultate. De asemenea, după cum menționează și studiul, foarte multe persoane analizate lucrează ca voluntari după pensionare, deci o activitate cu mai puțin stres. Puteți consulta datele și puteți descărca studiul integral AICI.
Acest studiu estimează impactul pensionării anticipate asupra mortalității, utilizând datele administrative din cadrul micro-organizațiilor olandeze. Scăderea vârstei de eligibilitate pentru pensionarea funcționarilor publici este utilizată pentru a instrumenta alegerea vârstei de pensionare. Ideea de bază a studiului este că pensionarea anticipată a scăzut probabilitatea ca un bărbat să moară în decurs de 5 ani cu 2,6 puncte procentuale.
Pornind de la studiile amintite, am inițiat un serial în care am invitat experți în resurse umane, leadership, comunicare, medicină, psihologie, sociologie care vor demonta sau confirma mituri legate de longevitate intelectuală și profesională, învățare continuă și felul în care facem față unei vârste înaintate în câmpul muncii.
Vom dezbate din perspective diferite modul în care prelungirea vârstei de pensionare va afecta calitatea vieții celor vizați, care sunt efectele în plan fizic, emoțional, afectiv și cum ne poate ajuta medicina modernă.
Vom găsi împreună soluții pentru a preveni sau atenua temerile legate de faptul că nu vom mai putea munci până la vârsta pensionării, că nu vom mai fi utili pe piața muncii, că nu vom ține pasul cu tehnologia și cu un stil de viață dinamic. Toate în paradigma învățării continue care să ne mențină viabili în câmpul muncii, dar și în viață.
Azi, vorbim pe această temă cu Aliz Kosza, Business Mentor & Business Strategist INWARD
Aș începe cu o remarcă inedită – faptul că fotografia de deschidere nu este una luată din băncile de imagini la care apelăm pentru ilustrații. Este chiar o fotografie din arhiva personală a lui Aliz Kosza. Și vă spun că până și pe astfel de site-uri cu imagini, e foarte greu să găsești fotografii cu seniori activi, energici, zâmbitori, plini de viață. Fotografiile lui Aliz chiar sunt o raritate și pot să spun că valorează mii de cuvinte. Merită totuși să le citiți, sunt pline de inspirație pozitivă.
„Personal, ignor statisticile și cred în destin, așadar îl contrazic pe Ephrem Cheng. Poate în anumite zone de activitate este cum spune el, însă există profesii în care activitatea este benefică, chiar necesară ca să îți menții vibrația la un nivel înalt. Vibrațiile înalte te ajută să fii tonic, să fii echilibrat, să fii util, să ai sensul de a exista, să strălucești la orice vârstă și să fii sănătos. Forța vitală vine din interior.
Eu mai am trei ani până la pensionare, însă m-am retras din joburile de CEO acum șapte ani. Am creat o punte de legătură între acel moment și momentul pensionării care va urma. Recunosc, obosisem să tragă toată lumea de mine, ritmul era prea alert, eram adesea epuizată fizic și intelectual.
Nu cred că activitatea dozată cu măsură scurtează viața!
Oamenii care muncesc în exces sau nu muncesc din plăcere trag de ei (bănuiesc că sunt mulți dintre cei prezenți în cercetarea pentru studiul respectiv; depinde cum recrutezi pentru cercetare). Acestă categorie de oameni nu se respectă suficient, ei nu se iubesc suficient pe ei înșiși. Trăiesc pentru alții, caută refugiul în muncă (cu scuza banilor sau a supraviețuirii) pentru că nu sunt în echilibru cu ei înșiși. Da, aceștia nu cred că vor trăi mult, însă motivul nu este neapărat munca în exces, ci motivația acelei munci. După 50-55 de ani, este bine să îți reconfigurezi viața. Nu este bine „să tragi” de tine până la 65 de ani, dacă simți că nu mai poți. Trebuie să te reorientezi, să faci ceva pentru ține, să găsești căi mai simple de a fi activ până la vârsta pensionării și după. Banii nu sunt o scuză. Modul defectuos de gândire este problema, starea pe care ne-o da această „minte dușman”. Mintea ne spune că TREBE să muncim încă 10-15 ani, deși simțim că corpul nostru fizic nu mai face față și nu ne mai place ce facem.
Am două exemple pentru a demonstra că totul depinde numai de noi, de felul cum gestionăm provocările vârstei:
- În ultimii doi ani de mandat de CEO (la Fabryo Corporation) am încetinit motoarele și am lucrat doar trei zile pe săptămână, în restul săptămânii coordonând colegii de la distanță. Am format o echipă de manageri tineri, dinamici și performanți, cu care lucram perfect de la distanță, adică de la casa mea de la munte. Așadar, totul este posibil, dacă vrei.
- Mama mea a lucrat în învățământ, s-a pensionat la vârsta de 55 de ani, în 1984. Impactul a fost o depresie severă, din care a ieșit după doi ani de tratamente. Apoi și-a reorganizat viața, cu meditații și participare la diverse evenimente unde putea împărtăși oamenilor din experiența acumulată.
Oamenii trăiesc atât cât le permite starea, modul de gândire, armonia sufletului, iubirea de sine, echilibrul
Sufletul nostru, starea noastră de spirit, energia noastră, copilul din noi ne țin în viață. Eu am avut curajul să mă reinvetez – la propriu! – la vârsta de 52 de ani și am ales să practic o profesie liberală, la care probabil nu voi renunța nici după pensionare. Am ales să întorc ceva societății din tot ce am acumulat în cei 40 de ani de carieră. Și funcționează. Iubesc ceea ce fac, îmi dozez timpul și energia după bunul plac, ajut mulți oameni și tineri să crească.
Oamenii încep să înțeleagă încet-încet să nu trăiască doar pentru muncă. Munca este modul în care transferăm talentul, priceperea noastră către cei care au nevoie de asta, cu condiția să o facem cu pasiune. Grație, tehnologiei, azi deja se lucrează din ce în ce mai mult de acasă (home office); pe de altă parte, tehnologia permite diminuarea efortului, în mai toate domeniile de activitate.”
Foto: Aliz Kosza
Din același serial, mai poți citi și: