Ai primit o ofertă nouă de muncă? Pune mai întâi aceste întrebări
Poate fi tentant să accepți prima ofertă de job care îţi cade în mâini. Ei bine, recomandat ar fi să nu te pripeşti.
E posibil ca, după ce aţi trecut prin lucruri mai grele, în mintea voastră să fie înrădăcinat gândul că ar trebui să accepţi ce ţi se oferă, fără prea multe comentarii. Totuşi, ar fi bine să luaţi în considerare mai multe aspecte, pentru a lua decizia potrivită.
Dacă vi se oferă o nouă funcție, iată nouă lucruri importante pe care trebuie să le discutați cu departamentul de HR înainte de a accepta oferta:
-
Întrebați care sunt beneficiile financiare
Este important să știți ce este inclus în pachetul de beneficii. Dacă beneficiile nu sunt atrăgătoare, este posibil să nu fie compania potrivită pentru care să lucrați. Aflați, de exemplu, ce servicii cuprinde abonamentul medical.
-
Întreabă dacă salariu se poate negocia sau renegocia în timp
În funcție de angajator și de tipul jobului, salariul poate sau nu poate fi „bătut în cuie”. Sigur, nu o să îți spună nimeni din prima că e loc de negociere, tocmai de aceea trebuie să lămureşti tu acest aspect. Întreabă şi e posibil să fii surprins de răspuns. Sunt unii angajatori care sunt dispuși să negocieze atâta timp cât tu ai multe de oferit peste ce au spus ei în oferta de job că ar avea nevoie.
-
Întreabă despre alte avantaje
În zilele noastre nu este întotdeauna sufficient să oferi, ca angajator, un pachet salarial competitiv. Cu cât oferi mai multe beneficii, cu atât mai atractivă va fi oferta de job. Deci, trebuie să aflați ce alte avantaje ar putea fi disponibile pentru dvs., dacă vă decideți să acceptați poziția oferită. De la program flexibil, petreceri la muncă, bonuri de masă, decontare transport, până la plata orelor suplimentare – toate aceste aspecte sunt importante şi e vital să le cunoşti de la început. De asemenea, puteţi întreba despre oportunitățile de formare și promovare în carieră.
-
Întrebați despre concediu
Este important să ştii care e politica companiei legată de concediu şi cum sunt acordate zilele libere, astfel încât să va asiguraţi că sunt în concordanşă cu legislaţia, dar şi cu nevoile voastre.
-
Întrebați ce părere au ceilalți angajați despre companie
Puteți spune multe despre o companie, ascultând ce anume au de spus actualii angajați. Dacă este o companie bună în care să lucrezi, personalul din departamentul de resurse umane nu ar trebui să aibă nicio problem sau vreo reținere în a vă comunica părerile celorlalți angajați sau chiar să găsească persoane din cadrul companiei pentru a discuta cu voi despre asta. Dacă aflați că angajații sunt fericiți cu locul lor de muncă, este posibil să fiți la fel încântați și poate aceasta este compania pentru care ați dorit mereu să lucrați.
-
Întrebați despre oferirea de bonusuri
Unele companii vor acorda bonusuri angajaților lor ca recompensă pentru anumite situații, cum ar fi preluarea unor responsabilități suplimentare, bonusuri pe baza performanțelor, etc. Aflați dacă sunt oferite astfel de lucruri și, dacă da, ce criterii trebuiesc îndeplinite pentru a putea intra în posesia acestora. Cu cât știți mai mult despre cum veți fi recompensați, cu atât veți încerca mai mult să câștigați aceste bonusuri și să fiți cei mai buni atunci când este vorba despre a vă face treaba.
-
Întrebați despre cheltuielile de relocare
Dacă trebuie să vă mutați pentru a putea accepta locul de muncă, aflați dacă această companie vă ajută cu oricare dintre cheltuielile de relocare. Evident, nu vor plăti pentru tot, dar dacă sunt anunțați despre acest lucru, o să le fie clar de la început și o să se aștepte într-un fel sau altul să cereți să vă fie restituite o parte din cheltuieli. De exemplu, aceștia se pot angaja să plătească un procent din cheltuielile actuale de mutare sau vă pot oferi un spațiu închiriat de aceștia până vă găsiți un loc potrivit și accesibil în care să puteți trăi.
-
Întrebați despre oportunitățile de educare/formare
Multe companii vor oferi stimulente pentru ca angajații să se întoarcă la școală sau să beneficieze de o pregătire suplimentară care îi va ajuta să avanseze în carieră. De fapt, aceasta este o modalitate prin care companiile îți pot asigura angajații pe termen lung, deoarece acești angajați sunt recunoscători pentru ajutor și doresc să ofere înapoi cunoștințele acumulate. Unele companii vor plăti o parte din cheltuielile de școlarizare, iar altele chiar vă vor permite să vă luați un concediu pentru a obține o diplomă. Cu cât veți acumula mai multe cunoștințe și informații cu atât mai mult va trebui să îi arătați angajatorului că îi sunteți recunoscător și că acele cursuri vă ajută și pe voi dar și compania pentru care lucrați și sacrificiile făcute de angajator nu au fost în van.
-
Pentru orice întrebare sau orice altceva aveți nevoie, cereți răspunsuri în scris
Întreabă dacă poți obține oferta de muncă și tot ce ai convenit în scris. În acest fel, există puține șanse ca angajatorul să retragă oferta. Un acord scris este mult mai eficient decât un acord verbal. Dacă aveți totul scris pe hârtie, nu se poate întoarce mai târziu să spună că ceva nu face parte din ofertă sau să adauge o lucrare care nu se află în descrierea postului. Dacă refuză să vă dea oferta în scris poate este momentul să vă retrageți; poate nu este chiar cea mai bună companie în care să lucrați.
Sursa: FastCompany