Agentii de vanzari „se vand” cel mai bine
Studiul Deficitul de talente – Topul celor mai cautate 10 pozitii la nivel mondial a fost realizat la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Au fost chestionate aproape 33.000 de companii din 23 de tari, cercetarea urmarind doua scopuri: sa afle care sunt profesiile cele mai cautate, in fiecare tara in parte si la nivel global, si care este procentul angajatorilor care acuza dificultati in acoperirea necesarului de personal.
Deficitul de „talente”
Conform studiului intreprins de Manpower, 40% dintre angajatorii din intreaga lume declara ca intampina probleme atunci cand trebuie sa reangajeze oameni pe pozitiile ramase vacante. Se pare ca asistam la debutul unei penurii de talente pe tot mai multe segmente profesionale. Date fiind dezechilibrele demografice tot mai mari (imbatranirea populatiei, scaderea ratei natalitatii, migratia economica), dar si fenomenele de globalizare, outsourcing si offshoring, se asteapta ca deficitul de talente sa se accentueze in urmatorii zeci de ani.
Ceea ce realizatorii studiului numesc „talente” nu vizeaza intelesul consacrat al termenului. Este vorba mai degraba de lipsa de competente, adica de oameni care sa fie suficient de bine pregatiti si care sa aiba o experienta relevanta in domeniu. „Talentul” este pozitionat de catre cei de la Manpower la intersectia dintre nevoile companiilor si competentele existente pe piata muncii. Or, este evident faptul ca, odata cu cresterea competivitatii economice, companiile devin tot mai exigente in angajarea fortei de munca. Fenomenul de diminuare a abilitatilor profesionale trebuie deci raportat la lupta tot mai acerba de pe piata fortei de munca.
Cele mai mari probleme in gasirea de candidati potriviti le au angajatorii din Mexic (78%), Canada (66%) si Japonia (58%). Lipsa de personal profesionist se resimte cel mai acut in America de Nord, in timp ce angajatorii din Europa percep o mai mica presiune in competitia pentru atragerea celor mai buni angajati: Franta (30%), Italia (32%) sau Marea Britanie (42%). Deficitul de talente se dovedeste a fi cel mai putin problematic in India, unde doar 13% dintre companii afirma ca au dificultati in procesul de recrutare.
Cele mai cautate profesii
Dupa centralizarea datelor obtinute in fiecare dintre cele 23 de tari, s-a conturat un clasament general al celor mai cerute profesii din prezent. Situarea agentilor de vanzari in varful ierarhiei nu este un fapt neaparat surprinzator, daca ne gandim numai ca singurul lucru pe care-l au in comun toate produsele sau serviciile este acela ca trebuie sa fie vandute. In plus, inasprirea concurentei in toate domeniile face ca nevoia de buni profesionisti in vanzari sa fie resimtita tot mai acut. Situarea pe primul loc a acestei profesii nu inseamna ca oricine s-ar reorienta catre vanzari si-ar gasi cu usurinta locul, ci mai degraba ca firmele cauta tot mai mult oameni realmente buni intr-o activitate esentiala pentru business.
Rezultate globale
- Reprezentanti de vanzari
- Ingineri
- Tehnicieni (in special productie, inginerie, mentenanta)
- Operatori de productie
- Personal calificat (tamplarie, sudura, instalatii)
- Specialisti IT
- Asistenti administrativi
- Soferi
- Contabili
- Manageri
„Data fiind competitia acerba a angajatorilor in cautarea de candidati pentru aceste pozitii, vom vedea in curand si o crestere semnificativa a salariilor si a beneficiilor. Orice candidat in cautarea unui loc de munca sau a unei schimbari in cariera ar trebui sa reflecteze serios asupra rezultatelor acestui studiu si sa se pregateasca pentru a obtine competentele si trainingul necesare pentru a urma una dintre aceste cai”.
Camelia Stanculescu, Director General Manpower Romania
Este foarte probabil ca si in Romania reprezentantii de vanzari sa fie cei mai „pretiosi” pe piata muncii. Se pare ca soarta le va rezerva un viitor mai bun si inginerilor romani, dupa ce acestia au trecut printr-o perioada destul de lunga de „somaj”, odata cu regresul industriei romanesti de dupa 1989.
Operatorii de productie sunt inca slab reprezentati in Romania, insa este foarte probabil ca solicitarile pentru acest tip de forta de munca sa creasca foarte mult in urmatorii ani. Marile organizatii isi delocalizeaza unitatile de productie catre teritorii si economii in dezvoltare, care le permit sa-si diminueze costurile, iar Romania si intreaga zona de est a Europei este inca atractiva pentru acest fenomen de outsourcing. Tot datorita externalizarii offshore, specialistii in IT se situeaza pe locul doi in India, iar operatorii de productie reprezinta cea mai dorita profesie in China.
Care dintre romani sunt bineveniti in Europa?
Una dintre observatiile studiului este aceea ca oamenii au devenit mult mai flexibili din punct de vedere geografic. Romanii au dovedit cu prisosinta in ultimii ani aceasta nota de dinamism de pe piata fortei de munca.
Cei care au plecat primii din tara, atrasi de salarizarea mult mai buna din strainatate si mai ales de cererea foarte mare de pe pietele occidentale, au fost informaticienii, mai ales in SUA sau in Canada. Nici inginerii n-au stat multa vreme pe ganduri, imediat dupa 1990. Iar in ultimii doi-trei ani am asistat la exodul masiv de muncitori calificati si necalificati catre tarile Europei de Vest.
Daca privim ierarhiile celor mai cautate pozitii in tarile europene, vedem ca romanii ar putea face treaba buna ca bucatari sau cofetari in Italia si Spania, ca soferi sau personal hotelier in Franta, ori ca operatori de productie sau electricieni in Germania. Asistentele medicale sunt la mare cautare in Norvegia, Olanda, Irlanda si Austria. Dupa liberalizarea pietei muncii, asteptata odata cu integrarea noastra in Uniunea Europeana, chiar si romanii cu un grad inalt de pregatire isi pot incerca norocul in tari unde profesiile lor sunt cautate si unde, cu siguranta, sunt mai bine platiti.
Franta
- Personal calificat
- Personal pentru restaurante/hoteluri
- Soferi
- Reprezentanti de vanzari
- Bucatari
- Operatori productie
- Asistenti administrativi
- Tehnicieni
- Manageri
- Mecanici
Italia
- Operatori productie
- Bucatari
- Asistenti administrativi
- Soferi
- Asistente medicale
- Reprezentanti de vanzari
- Personal curatenie
- Specialisti IT
- Reprezentanti relatii clienti
- Ingineri
Germania
- Operatori productie
- Reprezentanti de vanzari
- Ingineri
- Manageri
- Personal pentru restaurante/hoteluri
- Asistenti administrativi
- Tehnicieni
- Soferi
- Electricieni
- Specialisti IT
Marea Britanie
- Reprezentanti de vanzari
- Asistenti administrativi
- Personal calificat
- Ingineri
- Soferi
- Bucatari/Cofetari
- Personal pentru restaurante/hoteluri
- Contabili
- Personal curatenie
- Manageri
Spania
- Operatori de productie
- Personal calificat
- Personal pentru restaurante/hoteluri
- Tehnicieni
- Bucatari/Cofetari
- Reprezentanti de vanzari
- Manageri
- Soferi
- Ingineri
- Ingineri de mentenanta
Specialistii in IT isi pot gasi mai usor un loc de munca in Austria, Germania sau Irlanda, iar inginerii romani pot sa-si puna sperantele in ofertele bogate din Marea Britanie, Suedia, Austria sau Germania. Printre cele mai dorite pozitii din Olanda se afla cea de avocat, profesor sau contabil, in timp ce austriecii duc lipsa de informaticieni, project manageri sau ingineri.
O alta veste buna, spun cei de la Manpower, este ca tot mai multe companii cauta manageri regionali, si multi dintre managerii romani si-ar putea dovedi pregatirea si abilitatile in domeniu intr-una dintre tarile invecinate.