7 pasi spre un job mai satisfacator
Mary Lyn Miller, vechi consultant in cariera si fondatoare a Life and Career Clinic, spune ca atunci cand cei mai multi oameni sunt nemultumiti de locul lor de munca, se gandesc in primul rand sa-si gaseasca un alt job. Miller le sugereaza sa ia in calcul si posibilitatea unui stil de viata diferit. Prin cartea sa, 8 Myths of Making a Living, ca si prin workshop-uri, seminarii, personal coaching si consultanta, a ajutat mii de lucratori nesatisfacuti sa-si reevalueze viata si munca.
Miller a dezvoltat un proces in sapte pasi pentru a veni in ajutorul celor care isi cauta un job, prin evaluarea situatiei curente si a crezurilor, prin identificarea pasiunii lor reale si prin initierea unui demers care sa le permita sa-si fructifice pasiunea prin intermediul muncii.
Pasul 1: Dorinta de a face ceva diferit
Ruperea ritmului obisnuit este una dintre cele mai dificile sarcini pentru cei care se afla in cautarea unui job. Miller va recomanda sa fie deschisi si la alte oportunitati.
Pasul 2: Hotararea de a fi voi insiva
Evaluati-va calitatile si talentele si luati hotararea de a urmari acele lucruri care va plac mai mult. Daca sunteti atrasi de aspectele sociale ale jobului vostru, dar sunteti inlantuiti de birou in cea mai mare a timpului, fagaduiti-va ca trebuie sa va urmati instinctul si studiati o cariera si o munca alternativa, care sa va permita mai mult timp pentru a interactiona cu ceilalti.
Pasul 3: Autodefinirea
Miller sugereaza ca o data ce veti descoperi cine sunteti, veti trebui sa stiti cum sa va vindeti pe voi insiva. Pe piata muncii sunteti un produs. Si asemenea oricarui produs, trebuie sa cunoasteti care sunt beneficiile pe care le oferiti unui potential client sau angajator. Examinati-va abilitatile si cunostintele pe care le aveti si identificati cum se pot plia ele ocupatiei dorite de voi. Calitatile voastre ii vor arata angajatorului de ce ar trebui sa va angajeze pe voi, si nu pe altcineva.
Pasul 4: Atingerea unui nivel de autoapreciere
Autoaprecierea poate parea un pas neprevazut pentru vanatorii de joburi, dar, fiind gata sa va acceptati pe voi insiva, veti elimina incertitudinile si veti fi mai increzatori in propriile forte. Acceptandu-va pe voi insiva – cu toate emotiile, sperantele si visurile, cu personalitatea si cu unicul vostru fel de a fi – veti prezenta mai multa incredere cand veti interactiona cu potentialii angajatori.
Pasul 5: Viziunea
Miller sugereaza ca aceia care-si cauta un job dezvolta o viziune care presupune raspunsul la intrebarea „Ce vrei sa faci cu adevarat?” De exemplu, o secretara care aspira sa devina actrita descrie viata care i-ar permite sa-si exprime pe scena dragostea pentru Shakespeare. Un agent de vanzari imobiliare, atras de actualul sau loc de munca pentru ca este pasionat de renovarea caselor, descrie calitatile pe care trebuie sa le aiba un asemenea imobil pentru a deveni mai vandabil.
Pasul 6: Riscul specific
O data ce isi descopera pasiunea, multora le e frica sa intreprinda ceva in acest sens. Prin acest pas, cautatorii de joburi ar trebui sa se hotarasca la ce vor sa renunte si ce sunt dispusi sa riste pentru a-si urmari visul. Asta poate insemna renuntarea la job, contractarea unui imprumut sau intoarcerea full-time la scoala.
Pasul 7: Actiunea
Lipsa actiunii este adesea cea care impiedica pe cineva sa-si atinga scopul. Crearea unui plan si luarea de masuri in timp util poate conduce la noi si diferite oportunitati de joburi.