6 sfaturi pe care le-aş da eului meu mai tânăr
1. Cântăreşte slujba care ţi se oferă în funcţie de ce ocazii de avansare în carieră îţi oferă
Brian Lawrence, consilier de carieră din St. Louis, povesteşte că a avut succes la prima slujbă în domeniul vânzării ipotecilor din Dallas, aşa că i s-au oferit o mărire şi o promovare la filiala din New York. Cum arăta grozav pe hârtie, nu a pus întrebările necesare pentru a afla dacă noua slujbă i se potrivea. Însă costul vieţii la New York fiind mult mai mare, în ciuda măririi, câştiga mai puţini bani, iar colegii, în loc să fie trecuţi prin viaţă şi gata să-l ajute, ca aceia din Dallas, erau nişte tinerei ahtiaţi după succes şi gata să calce pe cadavre. Ca atare, ocazia de a avansa în carieră lipsea cu desăvârşire. Sfatul lui? „Chiar când o ocazie îţi bate la uşă, uită-te pe gaura cheii înainte să-i deschizi”.
2. Fă economii!
Chaz Pitts-Kyser, autoarea cărţii „Careeranista: The Woman's Guide to Success After College", povesteşte că, în tinereţe, şi-a zis că va începe să pună bani deoparte după ce termină de plătit una sau alta sau începe să câştige mai mulţi bani. Şi-ar sfătui eul mai tânăr să înceapă să economisească bani cât mai devreme, aproximativ 10 – 15% din fiecare salariu.
3. Dă-ţi seama când o slujbă nu e de tine
Jennifer Hill, cofondatoarea firmei Sixty Vocab, povesteşte că, în tinereţe, a rămas la un loc de muncă în ciuda faptului că, după trei luni de lucru acolo, şi-a dat seama că nu asta-şi dorea. Dar a rămas, fiindcă plecarea ar fi dat prost în CV, făcând-o să pară incapabilă să-şi ia un angajament şi neserioasă. Acum ar părăsi slujba de cum ar constata că nu e de ea.
4. Chibzuieşte bine când schimbi slujba
Brenden Dilley, autor de cărţi de self-help şi life coach, căuta, pe când avea 20 de ani, o slujbă bănoasă. Aşa că a avut o suită de slujbe oribile, inclusiv unele în corporaţii, care, spune el, i-au făcut praf nervii. Sfatul lui sună astfel: dacă te simţi încolţit şi ai resentimente apropo de locul tău de muncă, nu-ţi da demisia şi nu căuta un alt loc de muncă. Mai îndură un pic până-ţi dai seama ce anume vrei să faci. După ce ai identificat slujba ideală, începe să te îndrepţi cu paşi mici către ea, în timp ce-ţi câştigi banii din slujba pe care o ai în prezent.
5. Urmează-ţi instinctul
Sarah Fell, CEO al firmei FlexJobs, şi-a făcut prima firmă împreună cu colega ei de cameră, cât erau încă în facultate. Deşi erau motivate şi pasionate de ideea lor, nu aveau o diplomă, aşa că lucrau cu consilieri mai în vârstă, care aveau toţi MBA. Spune că ar fi trebuit să se încreadă în propriile ei instincte, dar, fiind tânără şi nesigură pe ea, nu le-a ascultat şi s-a bazat pe sfaturile consilierilor, presupunând că erau mai deştepţi fiindcă aveau o diplomă. De atunci preţuieşte propriile instincte în afaceri mai mult decât orice MBA din lume.
6. Nu te vinde niciodată prea ieftin
Yi Wang, consilier financiar, ilustrează acest sfat cu propria poveste: „Am terminat o universitate de stat, aveam o diplomă în economie, dar media generală cu care absolvisem nu era printre cele mai bune. Din această cauză, niciuna din marile companii financiare nu arunca o a doua privire asupra CV-ului meu. Când am început să caut o slujbă, am presupus că acei candidaţi care absolviseră cu medii generale mai mari şi care obţineau slujbele bănoase erau mai inteligenţi decât mine. Ca atare, m-am convins că aş fi norocos să găsesc orice slujbă imediat după facultate. Greşeala asta mi-a afectat mult cariera, căci mi-am pus beţe-n roate prin chiar genul de slujbe pe care le căutam, acceptând salarii mai mic decât cele existente pe piaţa muncii şi lucrând de două ori mai mult decât oamenii care câştigau mult mai mulţi bani decât mine”, concluzionează Yi Wang.