6 metode de a te angaja intr-o firma mica
Pentru managerul unei firme mici nu e simplu sa angajeze oamenii potriviti. Asta deoarece e costisitor sa faca training cu noii angajati si sa-i treaca prin toate etapele pregatitoare muncii intr-un firma mica, potrivit unui articol de pe site-ul Brazen Careerist. Solutia este sa managerieze cu grija fluctuatia mainii de lucru si sa faca in asa fel incat sa nu-i plece angajatii, astfel acesta nu se va confrunta niciodata cu o criza in materie de personal.
Iata sase strategii pe care patronii IMM-urilor le adopta pentru a-si imbunatati deciziile in ceea ce priveste angajarile:
1. Verifica trecutul angajatului
Managerii fac acele „background checks”, iar daca inca nu le fac, situatia nu va dura foarte mult. De ce? Pentru ca nu sunt costisitoare – la ora actuala, o verificare elementara costa aproximativ 112 lei – si le permite sa aiba o imagine de ansamblu asupra acceptabilitatii respectivului candidat. Patronii au nevoie de angajati de incredere, iar aceste „background checks” ii ajuta sa excluda din ecuatie posibilii angajati cu un trecut dubios.
2. Cauta angajati care pot face (si sunt dispusi sa faca) cat mai multe lucruri
Angajarea la un IMM e complet diferita de completarea unei echipe dintr-un mediu corporatist. Daca are doar cativa angajati, atunci ei ar trebui sa poata face (si sa fie dispusi sa faca) cat mai multe lucruri. Pe langa flexibilitate, ar trebui sa dea dovada de spirit antreprenorial. Tipul de la IT ar trebui sa fie dispus sa dea o mana de ajutor la marketing, iar autorii de copy ar trebui sa poata face si editare.
Candidatii pe care managerul ii ia in calcul sunt genul care se gandeasc si reactioneaza repede, dispusi sa dea o mana de ajutor acolo unde e nevoie.
3. Cere recomandari de la angajati
Daca deja personalul firmei include niste angajati extrem de eficienti, ei ar putea avea prieteni sau cunostinte care s-ar potrivi de minune intr-o companie de mici dimensiuni. Managerii pot incearca sa infiinteze un program prin care sa incurajeze angajatii sa ii recomande candidati potriviti si talentati la jobul respectiv. Ei pot oferi si bonusuri angajatilor care le recomanda “un om de incredere”, deoarece isi vor recupera cheltuiala daca noul-venit se dovedeste a fi compatibil cu firma lui si un angajat fidel.
4. Cand descrie job-ul pe care il vrea, o face cu mare grija
Pentru managerul care descrie cu rigoare si minutiozitate slujba de la IMM-ul lui e mult mai simplu sa scoata din ecuatie candidatii indezirabili. Descrierea jobului o va face succinta, astfel incat sa includa o prezentare fidela a culturii organizationale, a raspunderii si indatoririlor pe care le implica slujba si a restului asteptarilor pe care le are. Un manager istet este limpede cand spune de ce anume are nevoie, mai ales daca are nevoie de angajati care sa aiba anumite abilitati, atestate sau experienta intr-un anume domeniu.
5. Ofera compensatii, recompense si indemnizatii excelent
Daca le pot oferi noilor angajati mai multi bani, atunci vor face asta cand au suficiente motive. Expresia „Capeti ce platesti” se aplica in cazul angajatilor. Daca nu le pot oferi un salariu mare, atunci vor compensa oferindu-le alte beneficii, de pilda, posibilitatea de a lucra de acasa sau de a-si lua concediu nelimitat, asta daca angajatii lui sunt suficient de maturi pentru a nu abuza de aceste optiuni.
6. Cere feedback de la angajati
Pentru orice patron modul in care echipa pe care o are deja interactioneaza cu noul angajat este un element esential. El poate sa-i intrebe pe angajatii lui ce parere au despre CV-ul potentialului angajat sau sa le ceara feedback dupa ce i-au aratat biroul acestuia. In sfarsit, ii poate ruga sa fie prezenti la interviu si sa-i puna intrebari candidatului. De asemena, pot totodata sa incorporeze programul „Day in the Life” in procesul de selectie a noului angajat, adica sa le solicite candidatilor sa vina (separat) la birou si sa lucreze timp de cateva ore alaturi de ceilalti angajati. „Day in the Life” functioneaza sau nu in functie de profilul firmei, dar uneori poate fi o perioada de proba eficienta.