5 lucruri pe care nu le știi despre CV-ul tău
De aceea, specialiștii din domeniu ne oferă câteva insight-uri prețioase despre ce trebuie să știm atunci când ne facem CV-ul.
1. CV-ul nu va fi niciodată perfect
Indiferent de cât timp petreci în a-ți completa CV-ul, el nu va fi niciodată perfect. Este un lucru firesc și asta nu trebuie să te înspăimânte. CV-ul este întotdeauna un proiect în lucru pe care îl completezi constant. Pe măsură ce crești profesional, se va schimba și percepția ta despre cum trebuie să îți arate CV-ul. Trebuie să ai grijă să uiți peste CV-ul tău de fiecare dată când ți se ivește o oportunitate de angajare. Cel puțin o dată pe lună trebuie să fii cu ochii pe el și evident să-l completezi cu noi informații dacă este cazul.
2. Gramatica face diferența
Unii ar zice că cel mai important lucru într-un CV este experiența profesională pe care ai acumulat-o sau calificările pe care le ai. Dar nu trebuie să uităm că prima impresia este și cea care contează, iar acest adevăr contează cu atât mai mult la un angajator. Fondul poate fi important, dar forma CV-ul este vitală. Iar gramatica și exprimarea din CV sunt printre lucrurile la care specialiștii din HR se uită prima dată. Dacă cineva observă un CV în care acordul subiectului cu predicatul nu prea există, atunci fiți siguri că nimeni nu se va chinui prea mult cu acel CV.
3. Găsește-ți un bun editor
La un document de o importanță mare, cum este un CV, îți trebuie o editare pe măsură. De aceea ar trebui să-ți rogi prietenii să-și arunce o privire pe ce ai scris. Ei pot observa greșeli comune care îți scapă sau te pot sfătui cum să-ți structurezi mai eficient toate informațiile din CV. Experiența pe care ei o au poate fi un atuu în redactarea propriului tău CV.
4. Layout-ul nu e atât de important
Dacă job-ul la care aplici nu are cerințe ferme și nu îți cere un anumit tipic de CV, atunci nu ar trebui să petrecei prea multă vreme gândindu-te la cum să arate CV-ul. Cel mai important aici este ca CV-ul să fie lizibil și informațiile corect dispuse astfel încât orice om de HR să vadă imediat cine ești care îți este background-ul. Dacă ai nu ai atât de multă experiență profesională, dar ai competențele necesare job-ului la care aplici, ar fi bine să începi întâi cu secțiunea de competențe și apoi cu cea de experiență. Dar toate aceste detalii ar trebui să țină cont de profilul fiecărui candidat. Nu există o rețetă perfectă de layout, ci doar un model care ție ți se potrivește.
5. Informațiile personale îți pot fi devastatoare
Dacă job-ul nu-ți cere explicit să îți pui fotografia, data nașterii și localitatea din care ești în CV, atunci nu ți le pune. Chiar dacă în teorie, un specialist de HR nu ar trebui să facă discriminări bazate pe rasă, sex șamd, ele pot apărea. Poate cuiva nu-i place poza ta din CV și atunci nici nu ajunge să se uite peste experiența sau calificările tale. Este un risc real, pe care nu ar trebui să ți-l asumi decât dacă este cazul.