5 comportamente toxice la birou: cum sa le recunosti si sa scapi de ele
1. Consideri orice drept un atac la persoana
Ceilalti te vor considera toxic daca ti se pare ca tot ce se intampla pe lumea asta e un atac la persoana ta sau te priveste cumva direct. Adevarul e ca ceea ce iti spun si iti fac oamenii e mai degraba legat de ei decat de tine. Ei reactioneaza vizavi de tine prin prisma perspectivelor, ranilor si experientelor lor. Daca te cred uimitor sau sinistru, asta are mai degraba de-a face cu ei. Nu e cazul sa ignoram orice forma de feedback si sa fim narcisisti, insa atata durere, tristete si dezamagire deriva din a lua totul drept un atac la persoana, incat e mult mai sanatos si productiv sa lasi in plata Domnului parerile bune sau rele ale altora si sa te ghidezi dupa inima ta, dupa intuitia ta si dupa mintea ta.
2. Transformi gandurile negative in obsesii
E foarte greu sa stai in preajma unor persoane care nu pot sau nu vor sa lase in urma negativitatea; vorbesc incontinuu despre lucrurile groaznice care se pot intampla si care s-au intamplat, despre nenorocirile pe care le-au indurat si despre cat de nedreapta e viata. Refuza cu incapatanare sa vada partea plina a paharului si sa invete ceva pozitiv din ce li s-a intamplat. Pesimismul e una, dar sa ramai blocat intr-un labirint de ganduri negative e alta. Sa vezi doar partea goala a paharului si sa crezi ca totul e negativ si se petrece in contra ta e un fel nesanatos de a gandi si a trai si tu il poti schimba.
3. Te consideri mereu o victima
Un alt comportament toxic e sa te lamentezi non-stop, astfel alimentandu-ti perceptia ca esti o victima. Sa crezi asta si sa te simti de parca nu ai avea puterea de a influenta cursul vietii tale constituie o perspectiva toxica care te blocheaza si nu te lasa sa evoluezi. Victimizarea iti pune ochelari de cal. Cand incetezi sa te lamentezi si refuzi sa te privesti drept o victima neajutorata a sortii, a ghinionului sau a discriminarii, vei descoperi ca esti mult mai puternic decat credeai, dar doar daca alegi sa accepti aceasta realitate.
4. Esti crud
Unul din cele mai toxice si mai daunatoare comportamente – manifestarea cruzimii – vine din lipsa totala de empatie, preocupare si compasiune fata de altii. O vedem zilnic in mediul virtual si in media – oamenii sunt incredibil de cruzi unii fata de altii doar pentru ca se pot manifesta astfel. In mediul online se distrug vieti intr-un mod las, persoanele care dau dovada de cruzime avand avantajul anonimatului.
Insa cruzimea, atacarea cuiva pe la spate si distrugerea cuiva sunt toxice, iti fac rau si tie, si obiectului cruzimii tale. Daca observi ca ataci pe cineva pe la spate sau ca incerci sa distrugi pe cineva, opreste-te imediat. Cerceteaza-te si vei descoperi compasiune in sufletul tau si iti vei da seama ca suntem la fel cu totii.
5. Reactivitate excesiva
Inabilitatea de a-ti gestiona emotiile e toxica pentru toti cei din jurul tau. Suntem toti familiarizati cu astfel de oameni, sunt femeile si barbatii care isi ies din sarite din orice: cei care fac o scena la banca fiindca au stat la coada prea mult timp, zbiara la secretara fiindca a facut o greseala sau ii fac un megascandal copilului lor fiindca a varsat pe jos laptele. Daca observi ca iti pierzi autocontrolul de fiecare data cand te deranjeaza ceva, e cazul sa te duci la un psihoterapeut care sa te invete sa-ti controlezi emotiile si care sa descopere ce ti-a declansat reactivitatea excesiva. O perspectiva din afara si o forma de ajutor sunt absolut esentiale.