4 idei pentru un plan de rezervă în carieră
Lucrând într-un domeniu care nu îți aduce satisfacția muncii sau într-un domeniu de care pur și simplu te-ai săturat, cu siguranță va veni momentul în care schimbarea va fi necesară.
Acesta e motivul pentru care trebuie să avem un plan de rezervă. Pe piața de bunuri și servicii se creează în permanență nișe. Trebuie puțin spirit anticipativ și cercetare pentru a vedea exact unde se va forma cerere mare de produse și de locuri de muncă… Acum nu trebuie să vă gândiți doar la tehnologie și la informatică. Ele sunt doar o foarte mică parte din piața locurilor de muncă. În plus, fiind un domeniu atât de nou, nu toată lumea are afinitate pentru el.
Vă punem la dispoziție 4 idei pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când doriți o schimbare în plan profesional.
1. Școlile de meserii revin
Cu toții stim că „meseria e brățară de aur”. Nu doar la noi în țară, ci foarte mult în străinătate se caută oameni care știu să facă ceva palpabil, meseriași mai exact. Atunci când vine vorba de a manevra sau repara utilaje, în orice industrie se preferă oameni care au cursuri, diplome și practică în domeniu. Românii sunt obișnuiți să angajeze personal necalificat pentru a face treaba unui meseriaș. Drept dovadă, de câte ori nu ați fost la service auto și ați venit cu mașina mai stricată, pentru că „Nea' nu știu cum” se crede mare reparator. Ei bine, lucrurile încep să se schimbe. Este nevoie de oameni calificați. Școli de meserii particulare sunt destule. Nu e niciodată prea târziu pentru a începe să faci ceva practic. Străinătatea recrutează meseriași din rândul românilor.
2. Agricultura e mai sănătoasă
Probabil v-ați săturat să lucrați la calculator sau să aveți un serviciu care presupune să stați minim 8 ore pe un scaun, într-o clădire de sticlă cu sistem de climatizare și lumină albă de neoane. Omul este o ființă activă, iar aerul curat și mișcarea sunt condiții necesare pentru a duce o viață sănătoasă fizic și mintal. Aveți o casă la țară sau o bucată de pământ, nu ezitați să scoateți ceva bun din ea. Chiar dacă nu prea le aveți cu muncile pământului sau cu alte munci productive din jurul casei, totul se poate învăța. Există atât cursuri plătite, cât și gratuite, de la apicultură, sericicultură, până la cultivarea plantelor medicinale. Google este rezolvarea. Satisfacția de a consuma hrana produsă de tine este inegalabilă, la fel ca și doza de sănătate.
3. Trebuie să știi să vinzi
De produs, se produce relativ ușor. A face pe cineva să cumpere este o cu totul altă discuție. Trebuie să știi să ieși în față și să vii în întâmpinarea nevoilor oamenilor. Cine știe să vândă are viitorul financiar asigurat. Vânzarea este o artă și prespune mult exercițiu, alături de o minte agilă și de cunoștințe pe măsură. Cursurile de vânzări sunt mereu binevenite. Te vor ajuta în orice domeniu. Chiar și atunci când e vorba de a vinde propriile calități și experiența la un interviu. Există și cursuri gratuite pentru a deprinde bazele vânzărilor. Doar să aveți răbdarea să le căutați. Internetul rezolvă multe.
4. Urmează pasiunea
Indiferent care este ea: pictură, scris, sport, muzică, marketing, științe exacte etc., trebuie să încerci să performezi. Poate la început nu te va ajuta financiar, ci doar spiritual. Pe măsură ce depășești propriile bariere, s-ar putea să te ajute pe alte planuri și îți poți câștiga existența. Munca făcută cu pasiune este întotdeauna profitabilă și îți oferă acel sentiment de autoîmplinire. Poate că la noi pasiunea este doar pentru propria persoană, iar la muncă trebuie să fii doar un robot care execută directive. Un om care se dedică și sufletește muncii lui poate face cât 10 care o fac din obligație. Dar așa cum am spus și mai sus, e bine să ai un plan de rezervă.
Planul de rezervă este obligatoriu în carieră.
Oprescu Gabriel