„Absolvent fără experienţa caut loc de muncă. Sub 1.000 de euro nu discut”
Încă de la prima oră, sute de studenţi şi absolvenţi au vizitat standurile companiilor participante la cel mai mare târg de carieră din România: Angajatori de Top, organizat la Sala Palatului din Bucureşti, de Catalyst Solutions.
„Mi s-ar părea echitabil ca angajatorii să mă pună la lucru să vadă dacă merit banii pe care îi cer”, spune Mihai Andrei (25 de ani) absolvent al Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Spiru-Haret din Bucureşti. Tânărul a terminat studiile superioare anul trecut şi de atunci este în căutara unui loc de muncă. „Angajatorii profită din plin de situaţia economică nefastă şi oferă nişte salarii foarte proaste. Nu am experienţă pe piaţa muncii, aici mă refer că nu am avut niciodată un job full-time pentru că eu consider că esenţial e să mergi zi de zi la cursuri în timpul celor patru ani de facultate pentru a te pregăti aşa cum trebuie. Sunt de părere că pentru un job de programator trebuie să fiu remunerat cu cel puţin 1.000 de euro”, afirmă tânărul.
Aceasta a fost şi principala problemă pentru care Mihai nu a reuşit să obţină un job. „Mi s-a spus că cer prea mult neavând experienţă. Însă, în timpul vacanţelor am făcut stagii de practică în diferite companii. Mi s-ar părea echitabil să mi se ofere jobul, să vadă ce pot să fac şi apoi să decidă dacă merit banii pe care îi cer. Nu să mi se zică din start că trebuie să mă mulţumesc cu 500 de euro cel mult, când mie mi se pare şi 1.000 de euro foarte puţin pentru poziţia pe care vreau să o ocup”, este de părere tânărul.
În faţa standurilor companiilor prestigioase, studenţii au stat răbdători la cozi pentru a discuta cu reprezentanţii firmelor. Foarte solicitate au fost companii precum Coca-Cola, Raiffeisen Bank, Siveco, Microsoft, Kraft Foods, Unilever, TenarisSilcotub, Billa, RCS&RDS, Michelin, Delaco şi BCR.
Pasiunea, cea mai importantă la Michelin
Foarte mulţi dintre tinerii participanţi s-au arătat extrem de interesaţi de ofertele de muncă ale companiei Michelin. „Avem disponibile 35 de poziţii de ingineri, 20 de posturi la sediu, în departamente precum vânzări, marketing, achiziţie ori cartografie, dar şi 25 de stagii de practică pentru studenţi şi absolvenţi fără experienţă, care să aibă legătură cu domeniul ingineriei. Stagiile se vor desfăşura pe parcursul a două luni şi jumătate şi vor fi plătite”, spune Alexandru Scurtu, responsabil de recrutare pe România şi Balcani la Michelin. Specialistul caută persoane care să ştie să comunice şi care să aibă abilitatea de a vedea lucrurile în detaliu, dar şi în ansamblu. „Însă, pasiunea pentru ceea ce fac şi pentru Michelin sunt elementele pe care le caut la fiecare candidat”, conchide Alexandru Scurtu.
Adrian, un tânăr de 26 de ani care a terminat Ingineria, speră să reuşească să obţină unul dintre stagiile de practică de la Michelin. „Nu am experienţă practică şi consider că ar cântări foarte mult în CV-ul meu această experienţă. Este o şansă extraordinară să lucrezi pentru o companie atât de prestigioasă”, conchide tânărul.
„Sunt bun, foarte bun. Am nevoie de o şansă şi voi fi cu siguranţă manager în marketing peste doi ani”
Numeroşi studenţi şi proaspăt absolvenţi şi-au arărat un interes ridicat faţă de oferta de Management Trainee a companiei Coca-Cola. „Acest program se va desfăşura pe o perioadă de doi ani în departamente precum resurse-umane, producţie, logistică, marketing, vânzări. Căutăm proaspăt absolvenţi de facultate sau studenţi la master care au experienţă în voluntariat sau în orice altă activitate extra-curriculară şi care să fi obţinut note la facultate peste medie. În plus, trebuie să cunoască limba engleză şi Office. Foarte mult cântăreşte să fie motivat să facă o carieră în domeniul pe care şi-l aleg. Este un job full-time, plătit. Ei vor face proiecte de câte şase luni în diferite departament, iar la sfârşit sperăm să fie pregătiţi pentru postul de manager”, explică Diana Ioniţă, coordonator al echipei de recrutare al Coca-Cola HBC România.
„Este exact ceea ce caut. Vreau un job care să îmi ofere perspectiva unei cariere de succes. În doi ani ai şansa reală să ajungi manager pentru una dintre cele mai prestigioase companii. Cred că deţin cunoştineţele teoretice şi abilităţile necesare pentru ca la sfârşitul programului să fiu manager în domeniul marketingului. Sunt bun, foarte bun, chiar dacă sună a lipsă de modestie, însă am nevoie de o şansă. Dacă mi se va da, staţi de vorbă cu un viitor manager”, spune Alexandru Dan, din Bucureşti.
Coca-Cola a mai scos la concurs joburi full-time pentru cei cu experienţă în domenii precum vânzări, audit şi producţie.
Primul pas spre o carieră în bancă
Şi Raiffeisen Bank are pentru tineri stagii de practică. Scopul programului este ca studenţii să se familiarizeze cu spiritul şi cultura unei organizaţii multinaţionale de elită, dar şi să cunoască fluxul de activităţi din cadrul unei bănci. În plus, este o şansă de a acumula experienţe practice în acest domeniu, extrem de utile pentru o viitoare angajare. Recrutorii companiei caută pentru aceste stagii studenţi, masteranzi sau proaspăt absolvenţi care să aibă un interes faţă de sistemul financiar-bancar, cunoştinţe foarte bune cunoştinţe de operare PC şi este necesară limba engleză, dar şi abilităţi excelente de comunicare. Durata programului este de două săptămâni, cu posibilitatea de prelungire. Programul se derulează pe parcursul întregului an. Andreea, 24 de ani, a fost foarte încântată să vadă că are şansa să facă practică într-o bancă de top. „Am terminat ASE-ul şi este ceea ce am nevoie ca să pot să îmi pun în aplicare cunoştinţele teoretice dobândite în facultate. Chiar dacă nu o să rămân la Raiffeisen, şansele de a obţine un job vor creşte foarte mult”, crede Andreea, o tânără din Caracal venită în Capitală pentru că îşi doreşte o carieră în bancă şi este de părere că aici şansele de reuşită sunt cele mai mari.
Calităţile de lider nu trebuie să îţi lipsească dacă vrei să lucrezi la TenarisSilcotub
TenarisSilcotub, cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici utilizate în industria mecanică, auto – moto, a petrolului şi gazelor naturale, industria chimică, petrochimică şi energetică, este una din firmele cu numeroase joburi vacante. Reprezentanţii companiei caută oameni care să le împărtăşească valorile: tenacitate, căutarea excelenţei şi pasiunea de a-şi atinge obiectivele. „Candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai instituţiilor tehnice, însă ca element esenţial trebuie să aibă calităţi de lider”, au spus experţii în recurtare ai companiei.
O altă firmă curtată de către tineri a fost RCS&RDS. În cadrul companiei au fost puse la bătaie posturi în vânzări (Key Account Manager, Account Manager, Junior Sales Business), media (reporter, editor video, editor playlist, tehnician grafică), tehnic (inginer NOC 3G, Planning 3g, Web Developer). Mai sunt disponibile şi posturi de operator colectare debite, şef depozit, consilier juridic şi supervizor mijloace fixe. „Căutăm persoane care să se implice, să fie motivate de rezultate, să cunoască limba engleză şi să aibă cunoştinţe de servicii de internet”, au spus recrutorii firmei.
Târgul se va desfășura și mâine între orele 10:00 și 17:00.
Organizatorii evenimentului se așteaptă să aibă peste 15.000 de vizitatori.