80% dintre studenţii la medicină şi doctori vor să plece din ţară
Problemele vin de la lipsurile din spitale şi de la deficitul de personal medical de la noi, dar și de la salarii.
Însă, nu toţi medicii români din străinătate sunt încântaţi de situaţia din Occident. Mihai Bica a fost primul român care a terminat facultatea de Medicină de la Universitatea Cambridge. A plecat plin de speranţe în Marea Britanie, crezând că va găsi acolo tot ce este mai bun. „Într-adevăr, şcoala de medicină a fost pe măsura aşteptărilor, însă sistemul de sănătate britanic nu este tocmai perfect”, spune el.
„Chiar dacă sistemul de sănătate (NHS) în sine este foarte bun pentru pacienţi, condiţiile de muncă nu sunt foarte grozave pentru doctori şi nici întreaga schemă de rezidenţiat nu e foarte ofertantă”, a spus el. După o perioadă de specializare care durează aproximativ patru ani, în funcţie de domeniul ales, tânărul ajunge în punctul în care devine un fel de medic primar, ceea ce britanicii numesc „junior doctor”, a explicat el. „Pot să fie în total 18 ani până ajungi într-o poziţie de autoritate şi în care poţi lua decizii medicale importante.
Problema e că în timpul acestui training, eşti subordonat consultantului şi nu ai putere de decizie aproape deloc, iar tot ce faci este o muncă de rutină, destul de banală, în care ai grijă ca ceea ce a stabilit consultantul să fie aplicat. Mie mi-au zis mulţi doctori englezi să renunţ la facultatea de medicină sau să plec în altă ţară, de exemplu în State, unde sunt condiţii mai bune”, a povestit Bica.
Studiu: 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară
Cât priveşte numărul total al medicilor plecaţi peste hotare, „Nu am date despre cei care au plecat, am date despre cei care s-au aşezat în ţările din Europa. La Colegiul Medicilor, indiferent că vin de la municipii, de la judeţe, ei cer nişte acte de la noi, de la instituţia naţională. Cu acele acte se întocmeşte un dosar cu care aplică într-o ţară europeană. După ce şe aşează acolo, eu ştiu că ei sunt plecaţi, pentru că altfel el nu mai vine să îmi spună că nu şi-a găsit locul de muncă dorit. Avem plecaţi în ultimii 7-8 ani din România aproximativ 4.400 de medici în Germania, acelaşi număr în Franţa, în Marea Britanie sunt până în 3.000, în Belgia peste 600. Aceştia sunt medicii despre care ştim exact că sunt aşezaţi”, a declarat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor pentru agenţia MEDIAFAX.
Fenomenul exodului tinerilor medici s-a agravat în ultimii ani, lucru pe care îl constată şi reprezentanţii sistemului de Sănătate. Recent, Colegiul Medicilor a comunicat datele unui studiu care arată că în jur de 80% dintre tinerii doctori şi studenţi la medicină iau în considerare să plece din ţară, iar 30% din aceştia şi-au făcut deja bagajele.şi doar 10% aleg din start să profeseze în România.
Iar nemulţumirile sunt cunoscute de toată lumea.“ Cei mai mulţi se plâng de viziunea societăţii şi a statului asupra profesiei medicale. Asta îi deranjează cel mai tare. Apoi, capacitatea de a se dezvolta în profesie, care lor li se pare că este limitată aici din condiţii diferite. Apoi mai este unirea cu familiile, pentru că sunt mulţi care pleacă după soţ sau soţie şi nu în ultimul rând câştigurile materiale, care sunt cu totul altfel în ţările europene decât în România pe aceeaşi muncă. Astea sunt cauzele. Ce am putea face? Să eliminăm aceste cauze, începând cu ultima”, a mai spus Gheorghe Borcean.
Efectele plecării medicilor se văd în spitalele din România. Circa 13.000 de posturi sunt vacante, iar multe dintre acestea sunt specializări precum Terapie Intensivă, ORL, Oncologie sau Cardiologie.