„Aş vrea să ne regăsim mereu în pasărea Phoenix”
Stând „printre vestici” de atâţia ani, vede mai clar lucruri pe care, aflat în ţară, doar le intuia. Astfel, crede despre noi, esticii, că avem şansa de a ne accelera dezvoltarea, pentru că suntem „mult mai flexibili şi mai creativi în gândire”. Ideile «out of the box» ne sunt – deocamdată – mult mai fireşti nouă, în Europa de Est, decât occidentalilor. Poate pentru că suntem într-o altă fază, poate pentru că suntem altfel învăţaţi. E mai puţin important motivul, dar acest lucru reprezintă un avantaj. Asta, dacă îl folosim şi, mai ales, dacă îl folosim cum trebuie. „În lipsa unor strategii coerente, flexibilitatea şi creativitatea ori se pierd, ori nu fac decât să adâncească haosul. La modul ideal este nevoie de o proporţie eficientă, raţională între componenta creativă şi cea stabilizatoare, pentru a ţine astfel toate creaţiile într-un context cât mai eficient. La acestea se adaugă liderii, care să ne dea direcţiile.”
Schimbarea şi încercarea cea mai mare prin care trebuie să trecem ar necesita să învăţăm să înţelegem şi să respectăm contextul şi direcţiile, păstrându-ne, în acelaşi timp, creativitatea şi flexibilitatea. Avem lideri adevăraţi? Perşinaru cunoaşte câţiva. Doar că aceştia nu sunt angajaţi politic, îşi văd de viaţa şi de munca lor în sistemul privat, unde fac bine ceea ce fac. Sunt capabili să definească strategii coerente şi sunt lideri adevăraţi, pentru că o demonstrează zi de zi, au echipe care îi urmează şi sunt de succes.
În afara sectorului privat, diletantismul, ineficienţa şi rapacitatea liderilor se observă imediat. Aceste trăsături ne ţin pe loc sau chiar ne trag serios înapoi.
Alexandru Ioan Cuza – figură emblematică de lider român
A trebuit să se mute la Londra că să înţeleagă impactul pe care l-au avut asupra lumii personalităţi precum prinţul Albert de Saxa-Coburg şi Gotha, prinţul-consort al reginei Victoria în secolul al XIX-lea sau, la mai bine de o sută de ani mai târziu, Margaret Thatcher. Despre Winston Churchill ştia destul de multe, dar descoperă încă lucruri interesante despre această personalitate complexă.
În România au fost mai mulţi lideri care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei, dar figura pe care o consideră emblematică rămâne Alexandru Ioan Cuza. „Ceea ce apreciez la Cuza este dorinţa de a aduce «marea schimbare». Poate era şi o chestiune de context, dar nu contextul ne lipseşte astăzi. „Fără să-i punem la locul lor pe diletanţi, fără să combatem ineficienţa şi fără să potolim setea asta de înavuţire rapidă şi fără limite, mi-e greu să cred că putem vedea un lider adevărat la nivel naţional.”
Marius Perşinaru rămâne „un munte de optimism”.„Oportunităţi sunt oricând, oriunde şi în orice, fie criză, fie boom economic. Trebuie doar să avem ochii deschişi, să înţelegem mediul în care activăm, pentru a fi în stare să le identificăm şi să le exploatăm cu îndrăzneală, profesionalism şi caracter. Aş vrea să ne regăsim mereu în pasărea Phoenix.”
Articol preluat din Revista Cariere de septembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici