“Simțiți-vă bine cu voi!”. Înconjurul iubirii în trei ore, cu Pleșu și Liiceanu
Aproximativ 200 de persoane, din diverse domenii, inclusiv din mediul cultural și corporate, au participat vineri, 10 martie, la ”Dialoguri Necesare cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu: Iubirea ca resursă a transformării și a împlinirii”. O întâlnire-eveniment, organizată de Revista CARIERE la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, o nouă dezbatere care i-a avut ca protagoniști pe cei doi inegalabili oameni de cultură.
Să nu credeți că așa ceva, un asemenea maraton al metaforelor și nu numai poate începe pur și simplu. Astfel, în spațiul cosmopolit al hotelului Marriott, elementele welcome coffee, socializare, plus întâmpinarea reprezentantelor sexului frumos, care s-au numărat printre participanți, cu maciiroșii deja consacrați ai colecției „Zestrea” by Liliana Țuroiu (ca o notă aparte, menționăm că macul a fost ales Floarea anului 2017 de Fundaţia Loki Schmidt din Germania) au precedat, de la 10.30, întâlnirea-eveniment.
Apoi, mai bine de trei ore, parafrazând arghezian, am putea spune “niciodată iubirea nu fu mai frumoasă“ deoarece Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au oferit un regal al ideilor și discursului cu privire la iubire, moderatorul dialogurilor fiind Daniela Oancea – redactor șef al Revistei CARIERE. Pe lângă „starea” iubirii pe care au discutat-o și…dialogat-o sub diverse forme, Pleșu și Liiceanu au adus publicul în „starea“ de a aplauda, în repetate rânduri, la scenă deschisă. Și au adus același public și în “starea” de a reflecta la ce iubim, de ce sperăm, ce facem cu fricile noastre și, de ce nu, ce facem cu iubirea în cele din urmă!
V-ați întrebat, vreodată, care e cea mai grea meserie din lume?
“Nu facem decât să continuăm formula dialogurilor, începută cu ceva timp în urmă”, a spus Gabriel Liiceanu, adaugând că “nu te învață nimeni ce este iubirea, ce e toleranța, sau ce este moartea și toate celelalte noduri ale vieții umane. A iubi nu se reduce la a iubi un partener de celălalt sex". “Sunt virtuți, situații, care nu se pot învăța“, după cum a subliniat și Andrei Pleșu, care a ținut să adauge, printre altele, că există o aură nemeritată a iubirii, care anulează expresia. Repetăm “printre altele” deoarece evenimentul a fost, de la sine înțeles, prilej al extinselor comentarii și efluvii de idei care, desigur, vor face subiectul temelor noastre pe termen lung, cu aportul înregistrării live a Dialogurilor. Prin urmare…Să purcedem la înconjurul iubirii, la înconjurul dialogurilor, prin spicuire.
V-ați întrebat, vreodată care e cea mai grea meserie din lume? “Dacă v-ați întreba care e cea mai grea meserie din lume, ați veni cu raspunsuri diferite “, spune Liiceanu. “Dar dacă cineva ar răspunde <Cea mai grea este meseria de om>…? (…) Atunci, dacă cea mai grea meserie este să fii om în lume, atunci iubirea este nodul central al acestei meserii”.
“Pentru e mine expresia aceea <I love you> nu înseamnă nimic. În general, mă scoate din minți clișeul cu un patos subînțeles, pe care îl evit. Iubirea este ceva mai sobru, mai delicat, care exclude drăgălășenia cosmică“, spune Pleșu, “Iubirea este o ieșire din tine către altul…Să te naști odată cu <obiectul> pe care vrei să îl cunoști…Asta fac filosofia indiană și fizica cuantică – cea care spune că atunci când observi ceva, te observi și pe tine (…) Fără iubire de sine nu există iubire de altul. Simțiți-vă bine cu voi!“, este de părere Pleșu – “Ca să faci un bine cuiva, trebuie să renunți la tine. Pentru acțiunea caritabilă e nevoie de uitare de sine, nu de iubire de sine”.
“Eu aș vrea să pun accentul pe Julieta”
În adolescență ați trăit în lumina unei utopii? Pentru că Liiceanu vine și spune “Nu știu dacă în adolescență ați trăit în lumina acestei utopii: trebuie să îmi găsesc ființa de care să mă îndrăgostesc…Trăim într-un relativ perpetuu…Dar nu cumva, dacă ne jucăm cu metafora căderii, iubirea este absolutul dinăuntrul căderii?”. Și, în fond, alăturând tot spusele lui Liiceanu, “orice discurs despre speciile iubirii scoate în prim plan iubirea erotică! (…) Erotismul este sexualitatea domesticită, la nivelul specie umane. Dragostea este eros plus alegere liberă. Cea mai frumoasă scenă a iubirii din istorie eu consider că este scena balului din Romeo și Julieta (n.r. – prima întâlnire dintre Romeo și Julieta este la balul familiei Capulet. Cei doi nu se cunosc, iar primul dialog se bazează pe alegorie). <De pângărește mâna-mi sfânta-ți mână, / Să ierți acestor buze ale mele / Cari c-un sărut păcatul vor să-l spele>, îi spune Romeo, Julietei. Aceasta așează totul într-un spațiu al splendorii. Asta este frumusețea absolută a erosului“.
“Da, capacitatea lui Romeo de a seduce…”, plusează Pleșu. “Eu aș vrea să pun accentul pe Julieta, ca un omagiuadus acestor zile de martie. Feminitatea are nevoie pentru a fi sedusă de…retorica atacatorului! Este o calitate rară a feminității să fie disponibilă!“. “Curtoazia este sex cult”, adaugă Liiceanu. “Studiile americane spun că un cuplu ține 5-6 ani…Toate cuplurile din lume nu repetă gesturile nici unui alt cuplu“. “Adevăratul don Juan este cel după care toată ziua aleargă femeile. (…) Alain Delon spunea despre seducție și femei <Procedeul meu e s[ nu le observ>”.
Ca popor
Avem nevoie de o iubire care ne ajută pe noi, ca popor? Liiceanu lansează această întrebare. „Regina Maria vorbea despre devotamentul ei pentru cei bolnavi, în spitale. Vorbim despre sentimentul afectivității. Înainte de 89 (în anii comunismului) spre exemplu, cum să îți iubești turnătorii, activiștii? După 89 a revenit la noi sentimentul afectivității”, subliniază Liiceanu, evocând momentul de afectivitate colectivă produs de către vizita Regelui Mihai în România, în 1992. Dar…“Ne-am dezvățat să iubim. Ceea ce trăim astăzi este falia urii“, subliniază Liiceanu. De asemenea “frica este modul de a-ți simți eul prin amenințare“.
“În definitiv, cine să ne iubească? Poporul finlandez?“, întreabă și se întreabă Pleșu, adăugând “o temă care mă enervează este aceea că nu ne iubește nimeni pen oi, poprul român“. În plus, “nu trebuie să ne îndrăgostim de UE. Nu te poți îndrăgosti de o administrație“, consideră Pleșu. Andrei Pleșu a vorbit și despre conceptul de iubire față de lideri: ”E important cum investim iubirea și cum investim orice tip de iubire. Eu nu cred căorice poate fi iubit sau trebuie iubit. Nu cred că conducătorul trebuie iubit. Eu cred că trebuie să îți inspire încredere, trebuie să îți inspire interes pentru interesele tale. Dacă îl iubești pe soț în același fel cum îl iubești pe director sau cum îl iubești pe șeful de…partid, vor apărea probleme”.
În cadrul Dialogurilor s-au adresat la un moment dat întrebări din public. Spre exemplu, Mihai Stănescu – executive coach, a întrebat: “Cum mă pregătesc să primesc mai multă iubire?“ . “O pot primi numai dacă mă mișc într-o baie comună de valori“, a răspuns Liiceanu…
Și, în cele din urmă, orice ar fi, peste toate și cu de toate, “Iubirea nu este o opțiune fatală!” (Andrei Pleșu)…Urmează sesiunea de autografe și nu se poate zice că apoi pleacă fiecare liniștit acasă…Deoarece “E un păcat să treci molcom prin viață “ (Gabriel Liiceanu).
Până la fiecare detaliu
Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu, creatoarea proiectului și colecției “Zestrea” („Zestrea” by Liliana Ţuroiu fiind prezentă la eveniment ca promotor al valorilor autentice românești) a ținut să sublinieze că s-a regăsit în acest eveniment în momentul în care Dialogurile necesare au evidențiat capacitatea noastră de a ieși din eul propriu atunci când iubim și mi-am regăsit în judecata aceasta despre iubire întregul demers al proiectului Zestrea, de la povestea nespusă din spatele pieselor, până la fiecare detaliu și semn din broderie făcute cu dragoste pentru oameni, pentru tradiție, pentru oameni și pentru viață!”.
Dacă tot am vorbit despre prezența “Zestrea”, să nu omitem partenerii principali ai evenimentului: Telekom Romania, Deutsche Bahn Cargo România, Business Intelligence Alliance (BIA) și IQOS, precum și prezența partenerilor media: Revista HR Manager, Biz, Wall-Street, Forbes, RFI România, Doingbusiness.ro, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis. Evenimentul fiind realizat cu sprijinul: Noblesse Interiors, Librăriile Humanitas, HR Club, ERUDIO, Institutul Aspen România, AMCOR, Professional Women's Network Romania.
În cele din urmă și nu în ultimul rând, după un asemenea înconjur, maraton al spuselor despre iubire în aproape toate „ipostazele“… speciilor ei, după redarea atmosferei specifice unui asemenea eveniment, după mulțumirile de la sine înțelese pentru toți partenerii evenimentului, după nu puținele dintre îndemnurile principale ale duo-ului cult Pleșu-Liiceanu (“Simțiți-vă bine cu voi!”, “Consumați-vă în prima parte a vieții marile pasiuni!”), am putea încheia deloc teatral ori banal, simplu și la obiect: Gabriel Liiceanu către public – “Nu știți ce ravagii se pot face povestindu-i unei femei despre filosofia lui Kant, pe sub teii înfloriți!“…