Victor Costache, medicul care vindecă bătaia inimii atunci când uită să mai bată
Pentru acest om bătaia inimii reprezintă țelul suprem al vieții sale. Conf.Dr. Victor Costache este specialist în chirurgie cardiacă şi doctor în ştiinţe medicale. S-a întors să facă performanţă în România, după aproape 15 ani de practică în spitale din Franţa şi Canada. De numele lui sunt legate primele intervenţii pe cord deschis realizate la Sibiu, dar şi nenumărate operaţii efectuate în premieră mondială, europeană sau naţională. Se consideră un om care face parte dintr-un sistem. Dar care, în același timp, se confruntă sau uneori chiar se luptă cu sistemul, pentru a schimba lucrurile în mai bine. “Sunt un tip care își folosește cunoștințele și care muncește foarte mult pentru a-i ajuta pe oameni. Aceasta este profesia, dar și vocația mea”, spune Conf.Dr. Victor Costache.
Victor Costache este nominalizat la Gala Revista CARIERE 2018 – Oameni care ne inspiră. România de mâine, la categoria „Medicina viitorului”. Îl puteți vota pe site-ul Galei: www. gala-cariere.ro.
***
Operaţie în premieră naţională la Sibiu, anul acesta, pe la finele lui august. Viaţa unui bărbat de 77 de ani, cu o boală gravă a inimii a fost salvată în ultimul moment. Printr-o intervenţie minim invazivă făcută în premieră la noi în ţară. Cardiologul Victor Costache alături de o echipă de medici bine pregătiţi au reuşit imposibilul pentru pacientul căruia nimeni nu-i mai dădea decât câteva ore de trăit. Pare o secvență ruptă dintr-un film, dar totul este cât se poate de real. Iar Academy of World Records a atestat recordul mondial în intervenția de la Sibiu a Conf. Dr. Victor Costache. Aceasta devenind prima operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular.
Medicina e un univers care îți oferă multe posibilități de explorare. Ani de studiu, de formare, schimburi de experiență, zile bune și zile rele, când ajungi la un anumit nivel de cunoaștere și îți dorești mai mult. Pe la 11 – 12 ani, se gândea să ajungă căpitan de vas, dar i-a trecut repede. Nepot de medici chirurgi, şi-a petrecut copilăria pe holurile spitalelor. De acolo vine și dragostea pentru această nobilă profesie. A început facultatea în anul 1992, la Iaşi, şi a terminat-o în anul 1999. Apoi a făcut un an de rezidenţiat în ţară, după care a decis să plece în Franţa, acolo unde a luat-o cu rezidenţiatul de la capăt. S-a specializat în chirurgie cardiovasculară şi toracică și este membru în Colegiul Francez de Chirurgie cardiovasculară.
„În timpul operației, în chirurgia cardiovasculară, uneori oprești inima”
În cele din urmă s-a stabilit împreună cu familia în România. A renunţat să mai ţină socoteala zilelor de naştere pe care le-a petrecut în spital, şi nu acasă, alături de cei dragi. Deseori, Crăciunul, Anul Nou şi Paştele l-au prins în sala de operaţie.
Este medic, tată, profesor și militant pentru un sistem medical modern. După un asemenea „CV” ești îndemnat să întrebi ca la televizor: Cine sunteți, domnule doctor Victor Costache? „În viața mea totul se succede cu atâta rapiditate, încât nu am mult timp să mă gândesc la definiții. Chiar pentru propria persoană”, răspunde domnul doctor cu zâmbetul pe buze. „Dar, dacă m-ați provocat la sinceritate, o să încerc”. Recunoaște că este un om în permanentă luptă cu timpul. Și aici se referă la profesia lui, care îl definește. „În timpul operației, în chirurgia cardiovasculară, uneori oprești inima. Și atunci ești contracronometru. Spre deosebire de celelalte specialități, pe lângă complexitatea operației, avem un mare dușman: timpul. Poate de aceea chirurgii cardiovasculari au o personalitate particulară. Sunt un om care a avut curajul să se întoarcă în țară. Într-un oraș necunoscut pentru el, Sibiu. Pentru a construi de la zero o secție de chirurgie cardiovasculară, un mod de lucru și o echipă”.
Pentru că întotdeauna își dorește să facă lucrurile mai bine, tot mai bine
A surprins pe toată lumea când a renunțat la activitatea medicală strălucită din Franța și s-a stabilit împreună cu familia în România. De ce a făcut acest lucru? „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară. Într-o regiune frumoasă, dar văduvită de tot ce însemna medicina cardiovasculară. Practic, în tot centrul țării nu exista cardiologie intervențională, nu exista posibilitatea de gestionare a infarctului, nu exista chirurgie cardiovasculară. Și toate aceste specialități, care salvează zilnic viața oamenilor, le-am recreat de la zero. Am pornit de la o bază materială foarte bună și am putut crea un mod de funcționare european”.
Este exigent și într-un fel permanent nemulțumit. Pentru că întotdeauna își dorește să facă lucrurile mai bine, tot mai bine: „Cer foarte mult de la cei din jur, dar dăruiesc în egală măsură și încerc să găsesc timp și pentru relaxare sau pentru pasiuni. Deoarece viața ne poate oferi bucurii dintre cele mai diverse. Sunt un om care a iubit, care iubește și căruia nu-i este teamă să riște ca să fie fericit”.
Problemele sistemului din România
Și-a dorit dintotdeauna să devină medic? Și, dacă da, de ce? „Am petrecut o foarte mare perioadă a copilăriei mele foarte aproape de un spital, într-o familie care lucra în domeniul medical. Așa că primele mele amintiri sunt asociate cu profesia de medic. Primele imagini din copilărie sunt amestecate cu amintiri din ceea ce înseamnă viața într-un spital: vizite, consultații, apeluri nocturne la telefon. Atunci când vremea lor a venit, a fost ca o continuitate a ceva firesc”, povestește medicul.
Anual, sistemul sanitar românesc aruncă la gunoi 130–140 de inimi şi peste 280 de plămâni care ar fi însemnat tot atâtea vieți salvate. De ce se întâmplă acest lucru și ce este de făcut? „Da, în România sunt aruncate la gunoi în fiecare an 150 de corduri și 300 de plămâni. În condițiile în care oamenii mor pe capete din cauza unor patologii care ar fi salvate de transplant. La noi sunt acum cel puțin trei centre care ar putea realiza această activitate și care nu sunt lăsate să o facă. De teamă că ar știrbi din orgoliul și în special din gloria apusă a altora. Agenția Națională de Transplant nu are nicio altă soluție pentru pacienții români. Iar datoriile României față de statele din UE − unde aleg aceștia să se trateze − se acumulează în special pe această patologie. România are peste 300 de milioane de euro datorie la țările UE”, explică Victor Costache.
„Ne-am dori să simțim că suntem lăsați să lucrăm normal”
Tot el adaugă: „Noi am depus la Agenţia Naţională de Transplant un dosar la sfârşitul anului 2014 şi încă aşteptăm vizita acestora. Este unul dintre nenumăratele exemple de proiecte ținute într-un sertar în sistemul sanitar românesc. De exemplu, la noi, la Spitalul Polisano din Sibiu, și la spitalul Monza din București s-ar putea realiza oricând transplant pulmonar și cardiac. Nu vorbim despre echipe care au fost câteva luni în afară și au vizionat intervenții. Noi chiar am făcut timp de ani de zile transplanturi (eu, la Grenoble). Acum, la Sibiu este și colegul meu Mugurel Bosânceanu, care ar putea realiza transplanturi pulmonare. Ciudată este rezerva oficialilor care guvernează sistemul sanitar de a veni și de a vizita dotările, personalul și performanța unui spital privat. Din 2013, de când m-am întors în România, am făcut zeci de drumuri la București. Și de fiecare dată i-am invitat pe cei care au condus sănătatea în toți acești ani, de stânga, de dreapta sau de centru, să viziteze Spitalul Polisano din Sibiu. Ne-am lovit de fiecare dată de un refuz mai mult sau mai puțin vehement. În condițiile în care în spitalul nostru am închegat o echipă tânără și foarte competentă, cu medici readuși în țară din Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie. Și care vor doar să își exercite corect profesia în propria țară”.
Toți colegii doctorului Costache, care lucrează în spitale private din România, s-au izbit de aceste probleme. „În felul ăsta ajungem să ne simțim ca niște paria. Și ne întrebăm dacă nu era mai firesc să îngroșăm rândurile celor peste 30.000 de medici care au părăsit țara. Ne-am dori să simțim că suntem lăsați să lucrăm normal. Că inițiativele noastre nu sunt înnăbușite birocratic în niște sertare de ani de zile. Și că Ministerul Sănătății nu este doar Ministerul Spitalelor Publice, ci și al tuturor pacienților, asistentelor și medicilor din această țară”, mai spune doctorul.
Medicina cu două viteze
Victor Costache e deziluzionat să-i vadă, de ani de zile, pe cei care au condus și conduc sănătatea din România că se îngrămădesc să taie o panglică la redeschiderea unui dispensar obscur într-un vârf de deal. Pe motiv că este „de stat” și că ignoră realizările cele mai strălucite, atât de greu de atins în condițiile subfinanțării cronice din sistemul privat. „Avem prea mulți oameni bolnavi în România. Și prea puțini medici, asistente și spitale, fie ele publice sau private. Aceste discriminări nu fac bine nici pacienților și nici celor care lucrează în sistemul public sau în cel privat.”
Dr. Costache se declară mulțumit că clinica a depășit deja stadiul de centru regional, cu 60% dintre pacienții veniți din alte zone ale țării. Dar și din străinătate – spațiul ex-sovietic, Germania și chiar SUA. „Am inversat trendul, ceea ce a fost surprinzător pentru Sibiu, un loc de unde lumea pleca, până și pentru operații banale. Suntem mândri că am reușit, după zeci de memorii, drumuri la București și conferințe de advocacy, ca pacienții din regiunea Sibiu să nu își mai plătească integralitatea intervențiilor chirurgicale, aşa cum făceau până acum. Mai este mult de lucru și rămâne să îi convingem pe cei de la Ministerul Sănătății să nu-i mai plimbe pe pacienți cu infarct de miocard și pe cei critici prin întreaga țară și să ne lase să-i tratăm. Am ajuns să practicăm în Sibiu medicina cu două viteze, specifică țărilor africane: pacienții care fac infarct și au o <pilă> sunt aduși imediat să fie operați. Sau stentați la noi, iar muritorii de rând sunt urcați într-un mijloc de transport oarecare și duși ore întregi spre alte centre supraaglomerate”.
În România zilelor noastre să fii medic chirurg nu e simplu deloc
Ce îi lipsește cel mai mult doctorului Costache din perioada petrecută în Hexagon? Un sistem sanitar normal în care pacienții și medicii nu sunt discriminați prin proceduri și tactici birocratice. „Dacă eu, care sunt conferențiar universitar, medic primar și membru în comisia de specialitate din Ministerul Sănătății, pot scrie zeci de memorii justificate prin acte normative și nu primesc niciun răspuns, nu după 30 de zile cum cere legea, ci niciodată, ce șansă are pacientul care suferă de o boală gravă și cere ajutor ori un coleg mai tânăr căruia i s-a făcut o nedreptate?”, se întreabă retoric doctorul.
În România zilelor noastre, să fii medic chirurg nu e simplu deloc. Cea mai dificilă perioadă din viața lui Victor Costache coincide cu inaugurarea activității de chirurgie cardiovasculară la Spitalul European din Sibiu. „Înainte de a putea opera, a trebuit să îmi obțin dreptul de liberă practică în România. Deși sunt cetățean român, absolvisem Universitatea de Medicină de la Iași și eram medic primar de chirurgie cardiovasculară în Franța, a trebuit să trec luni de zile printr-un proces aberant de recunoaștere a diplomelor din Franța. Practic, a trebuit să contactez fiecare profesor coordonator de stagii din cadrul rezidențiatului meu făcut în Franţa și să îi cer certificate de recomandare, să scot din arhivele spitalelor din care lucrasem liste cu protocoalele operatorii etc. Și toate astea în condițiile în care ne plângem de o crasă lipsă de medici în România, specialitatea de chirurgie cardiovasculară fiind una deficitară. Peste 35.000 de medici au părăsit România din 2008 și până acum. Ce am învățat din această experiență? Că în țara noastră există oameni care vor să avanseze și să schimbe în bine lucrurile, dar și foarte mulți care vor doar să își păstreze privilegiile!”, mărturisește Victor Costache.
Visează la politicieni care să lucreze în spiritul cetățeanului
Bunicii lui au fost chirurgi amândoi. Care este cea mai frumoasă amintire care îl leagă de ei? „Dumitru și Ludmila, bunicii din partea mamei, au fost chirurgi și toată viața și-au dedicat-o oamenilor. Bunicul meu era unul dintre medicii respectaţi din Iaşi. A luptat în al Doilea Război Mondial şi la bătălia de la Stalingrad. Aşa că momentul în care am decis să dau la Facultatea de Medicină nu a fost o surpriză pentru nimeni. Dar sunt atât de multe amintiri! Primele lecții de mers pe bicicletă, temele din școala primară, lecțiile de anatomie și fiziologie, atunci când mă pregăteam pentru facultatea de medicină. Bunicii au fost mult mai prezenți ca părinții în educația mea, așa cum se întâmplă deseori și în alte familii, dar au dispărut prea repede.”
Dacă este să facem o socoteală a vieților pe care le-a salvat, metaforic vorbind, ar putea spune că nu pot fi numărate. Ci doar însemnate undeva acolo, pe răbojul meseriei adevărate de medic. Pe o scară de la 1 la 10, cât de optimist e că va reuși să facă ce și-a propus în România? „Deocamdată, sunt în grafic. Și sunt conștient, în fiecare clipă, că singura diferență dintre succes și eșec este tenacitatea! Avem ținte clare. Din nefericire, birocrația afectează viața cetățeanului din Sibiu și România, în special în domeniul sanitar. Sunt foarte multe aberații care nu ar trebui să existe. Să sperăm că vom găsi împreună energii constructive și factori politici care să își dorească să lucreze și mai mult în sprijinul cetățeanului. Inclusiv prin eliminarea acestor aberații. Vedeți, deficiențele sistemului sanitar pot genera chiar și cutremure în societate…”.
*Să recapitulăm, pe scurt…
Conf. Dr. Victor Costache, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România, autorul mai multor premiere medicale naționale și internaționale, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, în anul 1998. După primul an de rezidenţiat în chirurgie toracică, a plecat în Franţa la Spitalul Universitar din Toulouse, pentru a face rezidenţiatul în chirurgie cardiovasculară. În 2008, după șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse şi Grenoble, a reuşit la examenul francez de medic specialist chirurgie cardiovasculară şi toracică. Între 2008 şi 2009, dr. Costache a practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, Canada, unde s-a specializat în chirurgia cardiacă minim-invazivă şi TAVI. La Sibiu, dr. Costache a realizat primele intervenţii pe cord deschis din regiune, realizând cu succes şi prima implantare de valvă sutureless din România.
La sfârşitul anului 2010, după obţinerea titlului de medic primar, a pus bazele unui centru nou de chirurgie cardiacă în oraşul francez Annecy. Împreună cu doi chirurgi de la reputata clinică Tonkin din Lyon. În iunie 2013, a venit în România să facă acelaşi lucru, la Sibiu.
Este președinte al SRCETVT- Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter și coordonator al proiectului „NextCARDIO – Cercetare de nouă generație prin asistență computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare”, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, la Sibiu. Dr. Victor Costache este coordonatorul proiectului școlii de vară „Saving Hearts“- prima școală de vară internațională, organizată în România în domeniul chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și intervenționale.