Un film despre viața lui Tibi Ușeriu, nominalizat la Festivalul Prix Europa de la Berlin
„Cine crede lumea că ești, Tibi Ușeriu? Lumea, în general, decupează realitatea după cum îi convine. Pentru unii, sunt erou, pentru alții, bandit, iar pentru alții organizator al competiției Via-Maria-Theresia. Nu există un răspuns standard”, mărturisea Tibi Ușeriu într-un interviu acordat Revistei CARIERE.
Viața lui Tibi Ușeriu este o sumă de întâmplări făcute din lumini și umbre care a dus la realizarea filmului documentar „PE CALE/ despre voință și schimbare” în regia Anei Preda, documentar care va reprezenta țara noastră într-o competiție europeană.
Documentarul despre Tibi Ușeriu și familia lui, în regia Anei Preda, TVR, este singurul film românesc nominalizat la festivalul Prix Europa de la Berlin. Din 590 de producții înscrise de televiziuni internaționale prestigioase (BBC, ZDF, YLE, ORF, France Télévisions etc.) au fost alese 25, printre care și cel produs de Ana Preda.
Filmul „PE CALE/ despre voință și schimbare” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania. Ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor.
„Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018).
Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării?
Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.
Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU (Tășuleasa) e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecutul cât și prezentul.
Ana Preda, un regizor care vrea să „zdruncine” lumea
Ana Preda lucrează în producția de televiziune de aproape 25 de ani, cei mai mulți dintre aceștia ca producător. Dacă la început a fost ancorată în realitatea știrilor, fiind producător de jurnal și de matinal la PROTV, acum este foarte dedicată documentarului și lucrează la Casa de Producție TVR. Pentru Televiziunea Publică a realizat nu doar programe de traveling cultural (serie CAP COMPAS în Rusia și Olanda) ci și documentare: ”Filipovenii și cazacii lui Nekrasov- scurtă istorie a rușilor- lipoveni din România”, ”Drumul lung spre cimitirul vesel”, ”Români în Rusia”, ”Pe cale- un film despre voință și schimbare”. În viitorul apropiat vrea să facă documentare care să “zdruncine”, să provoace emoții, dar și furtuni în gândirea privitorului. Pentru asta a făcut un nou pas spre lumea marelui ecran și a intrat într-un program de master de film documentar la UNATC
Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică.
***
Filmul va fi proiectat la Berlin și Postdam între 14 și 19 octombrie 2018, iar câștigătorul, la Gala la PRIX EUROPA în data de 19 octombrie 2018.
Mai mult, această nominalizare implică intrarea automată a documentarului PE CALE în altă preselecție internațională, cea a festivalului FIPADOC care va avea loc la Biarritz, în Franța, între 22 și 27 ianuarie 2019.
***foto articol: Tibi Ușeriu, mama lui și fratele său Alin