Tinerii care reînvie dragostea românilor pentru grafică și stilul Neoromânesc
În urmă cu trei ani, doi tineri absolvenți de arte plastice înființau Intaglio, o editură de carte ilustrată. O inițiativă oarecum curajoasă, am putea spune, în condițiile în care românii cumpără arareori cărți. Tinerii au crezut însă în visul lor și, încet, încet, afacerea a prins contur. Ba mai mult, se îndreaptă spre un nou nivel, ce presupune crearea unui album de ornamentică, dedicat stilului Neoromânesc.
Cei doi tineri sunt Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea. Și-au început cariera de ilustratori acum câțiva ani, ca angajați ai unor edituri românești. Încet, încet, au hotărât să se lanseze însă pe cont propriu, pentru a pune mai bine în valoare atât propriile creații, ci și pe cele ale altor artiști. Redată chiar de ei, povestea „lansării în business” sună astfel: „Amândoi am lucrat cu alte edituri, însă ne doream să lucrăm la propriile proiecte de ilustrație. Am înființat Intaglio după ce ne-am întors din Riga, unde eram plecați cu o bursă Erasmus. Un bun coleg de breaslă, Gabriel Poenaru, ne-a sfătuit să ne deschidem propria editură și așa ne-am avântat în antreprenoriat. Al doilea motiv a fost prezența prea slabă de ilustrație românească pe piața de astăzi. Pe viitor dorim să colaborăm și cu alți colegi și artiști consacrați imediat ce bugetul ne va permite”. De la înființarea editurii și până acum au publicat câteva cărți pentru copii, ilustrate chiar de ei, și care s-au bucurat de succes, semn că românii nu și-au pierdut gustul pentru lucrările însoțite de ilustrații. La succes a contribuit însă și stilul original, în manieră clasică, cu influențe 1900, abordat de cei doi. În plus, cei care le cumpără cărțile trebuie să fi simțit conexiunea artiștilor cu propriile creații. După cum ni s-au destăinuit cei doi, până acum au ales să ilustreze doar povești ce le-au fost dragi în copilărie: „Nu am lucrat niciodată la ceva fără să ne implicăm și emoțional, și cred că asta se vede și atrage publicul”. Tot apropiate sufletului sunt și sursele de inspirație: cu precădere întâmplări ale prietenilor sau ale pisicii lor, Pupicel.
Un album de colecție
De câteva luni, cei doi lucrează la un proiect ce presupune trecerea la un nou nivel și care le este totodată foarte drag. E vorba despre un album de grafică, dedicat stilului Neoromânesc. Mari iubitori ai acestui stil, ai mișcării 1900 și a tot ce a influențat aceasta, tinerii spun că ideea de a crea un catalog de ornamentică dedicat Neoromânescului le-a venit după ce au observat că pe piața românească nu exista niciun proiect similar. Denumit „Detaliul Neoromânesc”, albumul se va adresa cu precădere publicului interesat de patrimoniu. Cât de mare este acest segment? „În cercurile pe care le frecventăm, preocuparea oamenilor pentru arta neaoșă este tot mai mare. Aflăm periodic de arhitecți sau artiști cu preocupări românești. Numărul este mic dar în creștere”, au remarcat cei doi.
Noi proiecte
Albumul „Detaliul Neoromânesc” urmează să fie lansat în martie și va fi urmat de o lucrare similară, „Detaliul Secession-Timișoara”, pe care tinerii artiști o vor ilustra, de asemenea, cu propriile creații. În paralel, Maria și Bogdan pregătesc un alt proiect ce are ca temă poemul epic al letonienilor, Lāčplēsis sau Bearslayer. Lucrarea va conține ilustrații originale de Bogdan Gărgăriță, realizate pe pânze de 100/80 cm, ne-au dezvăluit cei doi. După cum spun chiar ei, ideile sunt multe, dar, din pacate „lipsește timpul și susținerea necesară pentru a le definitiva”. Pentru mai multe informații despre evenimentele dedicate albumului „Detaliul Neoromânesc – București”, urmăriți pagina de Facebook Editura Intaglio.
Articol preluat din numărul 264, februarie 2020, al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.