Teodor Blidăruș, antreprenorul care crede că viitorul este al oamenilor cu minți conectate
Teodor Blidăruș a lucrat 8 ani într-o companie de software iar apoi s-a desprins și și-a înființat propria companie. Este un vis în care crede cu adevărat. Cea mai recentă companie pe care a înființat-o, FintechOS, are o misiune foarte ambițioasă – aceea de a digitaliza procese fundamentale ale instituţiilor financiar- bancare.
Cu un portofoliu de active gestionate de 5 miliarde euro (de către clienţi ca ERSTE, Vienna Insurance Group, Orange Money, Hyperion Group (Howden, RKH, Dual), TBI Bank, NN sau Idea Bank) şi operaţiuni pe 3 continente, antreprenorul vrea să demonstreze că și firmele românești pot face inovație. Dovadă sunt vânzările de transformare digitală Made in Romania, care merg foarte bine.
După un proces complex, prin care a trebuit să demonstreze unicitatea soluţiei şi potenţialul de piaţă, FintechOS devine prima companie românească înregistrată în programul programul de accelerare startups al Microsoft UK. Înrolarea face parte din strategia companiei românești de dezvoltare internaţională, prin care aceasta îşi propune ca în următorii 2 ani să atace piețele din Regatul Unit şi SUA – acestea fiind cele mai importante pieţe de tehnologie financiară din lume.
Teodor Blidăruș este nominalizat la Gala Revistei CARIERE 2018 – Oameni care ne inspiră. România de mâine, la categoria „Antreprenorii viitorului”.
Îl puteți vota pe www.gala-cariere.ro
***
A crescut pe malurile Dunării, (în județul Tulcea) într-un oraș pe care-l descrie ca fiind „pitoresc și extrem de dinamic”, marcat de un puternic spirit comercial, turistic, dar și de o mare diversitate culturală.
A urmat cursurile colegiului dobrogean „Spiru Haret”, „cea mai veche și respectată instituție de învățământ din județ” potrivit spuselor sale, iar la vârsta de 18 ani a pplecat din orașul natal pentru a urma studiile Academiei de Studii Economice din București.
Primii bani i-a câștigat la 15 ani, împreună cu doi prieteni, spălând sticle și borcane la o fabrică de compoturi de la Tulcea. „Așa înveți să apreciezi munca, să te porți adecvat, să te raportezi la ierarhia existentă, chiar dacă noi neavând neapărat o calificare, ne situam undeva la capătul de jos al lanțului trofic. Apoi am investit niște bani, împreună cu fratele meu, pentru a face un stoc de casete cu jocuri. Le-am vândut la o consignație de cartier, iar banii obținuti i-am investit într-un calculator mai performant. Funcționa cu dischete, dar pentru vremea respectivă era destul de avansat și ne-a ajutat în proiectele noastre” povestește Teodor Blidăruș.
Un vis în care crede cu adevărat
A lucrat 8 ani într-o companie de software, iar apoi s-a desprins și și-a înființat propria companie. Oare de ce are nevoie un angajat pentru a face următorul pas în carieră? „De un vis în care să creadă cu adevărat. Mi-am dorit dintotdeauna să am afacerea mea. Ne-am obișnuit să subestimăm puterea pe care o au visurile asupra oamenilor, dar în realitate ele sunt forța motrice din spatele oricărei povești de succes. Te formează ca om și scot tot ce ai mai bun din tine. Cred că mai este nevoie de curaj, inițiativă și încredere că poți realiza tot ceea ce îți dorești, oricât de anevoios ar fi drumul de parcurs.”
De exemplu, cea mai recentă companie pe care a înființat-o, FintechOS, are o misiune foarte ambițioasă – aceea de a digitaliza procese fundamentale ale instituţiilor financiar-bancare.
Cu un portofoliu 5 Miliarde Euro de active gestionate de de către clienţi ca ERSTE, Vienna Insurance Group, Orange Money, Hyperion Group (Howden, RKH, Dual), TBI Bank, NN sau Idea Bank şi operaţiuni pe 3 continente, compania se numără constant în topul celor mai importanţi jucători FinTech la nivel CEE.
A reușit să construiască de la zero două companii de success, care au fost validate și recunoscute ca atare pe plan internațional. Iar apoi antreprenorul Teodor Blidăruș a devenit reprezentativ pentru o întreagă industrie de software și servicii, ca președinte al ANIS.
Pasiunea pentru fotbal i-a adus și primul job
„Am ales meseria de programator pentru că vroiam să fac jocuri. Eram pasionat de fotbal și îmi plăcea să joc FIFA pe calculator. Versiunile de FIFA ’90 sau FIFA ’91, ca să fiu mai exact, cele care erau în vogă la vremea respectivă și pe care le jucam pe calculatoare cu casete. Astăzi, acestea ar fi exponate de muzeu sau ar face cel mult obiect de colecție privată, deși nu au trecut mai mult de 20 de ani de atunci. Însă trăim într-o eră a schimbării, în care tehnologia avansează cu viteza luminii. Practic, pasiunea mea pentru fotbal mi-a adus și primul job, la finalul primului an de facultate, când antreprenorul în firma căruia m-am angajat a fost fascinat de ideea mea de joc de fotbal online. Cam pe atunci apăruse limbajul Java, internetul de abia lua amploare, air ideea de joc online era destul de vizionară. Până la urmă nu am mai creat acel joc, ci mi-am urmat visul de a deveni antreprenor”.
Teodor Blidăruș spune că a avut de învățat de la absolut toți oamenii cu care a intrat în contact, de la clienți, parteneri, colaboratori, colegi sau șefi. A învățat să îi aprecieze ca atare, cu bune și mai puțin bune, pentru că „în definitiv nimeni nu este perfect”. Pe de altă parte, declară că de fiecare dată când a fost pus în fața unei situații controversate, a ales să dea întâietate trăsăturilor bune ale oamenilor cu care a lucrat. Și a ales să îi ajute să se dezvolte și să își atingă potențialul profesional. „Poate acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am avut și încă am o relație foarte bună cu foarte mulți dintre oamenii cu care am lucrat de-a lungul timpului”, spune Teodor.
Este unul dintre românii care au ales să nu emigreze și spune că nici nu are de gând să o facă într-un viitor apropiat. Încă mai crede că lucruri extraordinare se pot face și în România. „Poate că este ceva mai dificil decât în alte țări cu o economie mai dezvoltată, un ecosistem antreprenorial matur, un cadru legislativ mai favorabil și stabil, dar se poate. Pe lângă asta, recunosc că există un oarecare atașament față de țara în care am crescut și în care am petrecut cele mai frumoase momente din viață. Nu intenționez să plec din țară în viitorul apropiat”.
A recrutat peste 1000 de oameni în 12 ani
Pe profilul de LinkedIn al lui Teodor Blidăruș scrie că a fondat trei companii, dintre care una a falimentat. Celelalte două deservesc companii din top Fortune 500 din Europa, Marea Britanie și America de Nord. Mă întreb ce anume a dus la eșuarea ideii celei de a treia companii. „A fost prima pe care am înființat-o. Nu aș spune chiar că a eșuat, pentru că am înregistrat oarecare success cu ea, aveam deja clienți și venituri. Doar că nu suficient cât să acopere costurile de operare și să devină profitabilă. Eram 8 oameni în total, dintre care 5 asociați, și împreună am dezvoltat un software de core-banking pentru cooperative de credit sau bănci populare, cum se numeau pe atunci. Munceam mult, dar nu aveam nici cunoștinte de management financiar al unei companii, nici experiența de vânzări necesară. Deși ne tipărisem o ofertă de preț care să ne ajute în vânzare, la 18 ani, cât aveam pe atunci, eram oarecum timid, nici pe departe detașat sau volubil. Iar oamenii cărora încercam să le vindem erau cei accesibili nouă – casieri, contabili, șefi de birou sau sucursale – nici vorbă de pitch-uri de vânzări către C level sau oameni de decizie. Cam asta ar fi de povestit. În principiu, am învățat multe despre cum nu se fac lucrurile, ceea ce este una dintre cele mai valoroase experiențe pe care o poți avea ca antreprenor”.
De-a lungul celor 12 ani de carieră, luând în considerare și rulajul mare de personal specific industriei IT, Teodor Blidăruș spune că a recrutat peste o mie de oameni. Nu împărtașește criticile la adresa angajaților români. „În general avem oameni inteligenți, ceea ce contează mult într-o industrie bazată pe inovație. Se pot implica trup și suflet în munca pe care o fac, ceea ce mai rar se întâmplă cu angajați de prin afară. Pe de altă parte, am avut și angajați care și-au dat demisia, dar nu pentru că nu am fi avut un sistem de evaluare a performanței. Dar recrutarea noastră se bazează în primul rând pe un set comun de valori, pe idealuri comune, iar cei cu o ierarhie valorică fundamental diferită fie nu treceau de procesul de selecție, fie se reorientau singuri către ceva potrivit cu felul lor de a fi”.
Dinamica pieței face imposibilă stabilirea unui plan de afaceri pe următorii 5 ani
După un proces complex, prin care a trebuit să demonstreze unicitatea soluţiei şi potenţialul de piaţă, FintechOS devine prima companie românească înregistrată în programul de accelerare al Microsoft UK . Înrolarea face parte din strategia de dezvoltare internaţională a companiei românești, prin care aceasta îşi propune ca în următorii 2 ani să atace piețele din din Regatul Unit şi SUA – acestea fiind cele mai importante pieţe de tehnologie financiară din lume. „Prin înregistrarea în acceleratorul Microsoft din Londra, platforma FintechOS va fi listată cu prioritate în marketplace-ul global Microsoft, vizibil unei reţele de peste 40.000 de parteneri de vânzare şi implementare pe tehnologii Microsoft. Echipe mixte din structura Microsoft UK vor oferi mentorat pentru dezvoltarea canalelor de vânzare şi promovare FintechOS, precum şi pentru pregătirea platformei, a documentaţiei, a strategiei de piaţă şi a suportului necesar expunerii în peste 190 de ţări. Pe parte comercială, compania va beneficia de programe de marketing personalizate şi de acces la evenimente din industria financiar-bancară alături de echipa Microsoft UK. În plus, compania primeşte un credit anual de consum cloud Azure în valoare de 120.000 dolari, precum şi acces la cele mai noi instrumente de dezvoltare şi productivitate ale Microsoft”.
Chiar și în aceste condiții, Teodor Blidăruș afirmă că nu poate întocmi un plan de afaceri pentru următorii cinci ani, pentru că piața este extrem de dinamică. „Un astfel de plan ar deveni redundant în mai puțin de 1 an de la concepere. Și atunci, în loc să devină un factor de creștere și dezvoltare, un plan de afaceri rigid pe o perioadă de 5 ani devine limitativ și principalul focar de stagnare. Avem un plan de afaceri de o durată mai mică, pe care-l revizuim și îl ajustăm periodic, și care include dezvoltarea platformei FintechOS, extinderea rețelei de parteneri, dar și adăugarea de noi clienți internaționali în portofoliu(…) Înainte se spunea că norocul e atras de cei cu minți pregătite. Acum, norocul e atras de cei cu minți conectate. Ca să devii cel mai bun trebuie să ai cel mai bun produs. Și prin produs nu mă refer la produsul în sine, ci la împachetarea ofertei, la preț, poziționare, funcționalități, rețea de parteneri. Ca să reușești să oferi cel mai bun produs, trebuie să înțelegi bine care este piața în care joci, care sunt nevoile și problemele clienților, care sunt diferențiatorii prin care îți propui să ieși în față, care sunt investițiile reale necesare astfel încât să se facă vizibili.”
Nu îi face plăcere să vorbească despre asta, dar, ca orice CEO, trebuie să ia în calcul și situațiile în care afacerile pe care le conduce ar putea să falimenteze, pentru a putea preîntâmpina acest lucru. În cei 12 ani de antreprenoriat a reușit să ia la timp măsurile necesare, deși au fost și perioade dificile. Iar cele două companii au avut creșteri exponențiale an de an de peste 50-60%.
Blidăruș spune că în afaceri nu există reguli și nici rețete de succes care, aplicate cu religiozitate, să ducă la rezultate minune. El crede că, cel mult, există recomandări, experiențe (ale sale sau ale altora) din care ceilalți se pot inspira și învăța. Există nevoie foarte multă muncă și dedicație și este nevoie și de un dram de noroc. Îți mai trebuie abilități de conducere și cunoștințe de management financiar, precum și people skills pentru a mobiliza o echipă puternică în spatele aceluiași țel. „Singura mea recomandare cu potențial de regulă are o aplicabilitate mai largă și se referă la o anumita etică în tot ceea ce spui și faci”.
Antreprenorii viitorului. Abilitățile pe care trebuie să le dezvolte
„Eu sunt de părere că viitorul este aici, doar că nu este uniform distribuit. Este doar o chestiune de timp până când acesta se va propaga universal, cuprinzând toate structurile sociale. Tehnologia AI (artificial intelligence) are potențialul de a deveni o tehnologie definitorie pentru o nouă eră. Dar nu este singura. În aceeași categorie mai avem blockchain, cloud, IoT, smart contracts, augmented reality și multe alte tehnologii embrionare de care vom auzi în viitor. Realitatea este că trăim, în timp real, o schimbare de paradigmă, iar când acest lucru se întâmplă este foarte important să fii deschis la nou și, mai ales, să fii capabil să te adaptezi.
Nu mă gândesc neapărat la abilități pe care un antreprenor trebuie să le păstreze, ci mai degrabă la abilități pe care un antreprenor trebuie să le dezvolte. Care sunt acestea? În mod sigur capacitatea de învățare și asimilare a tot ceea ce este nou, apoi capacitatea de menținere a atenției într-o lume din ce în ce mai dinamică, probabil abilitățile sociale și cele de lucru participativ cu roboți specializțti. Rămâne să vedem ce ne rezervă viitorul care bate la ușă. Și să ne adaptăm.”
Din 2016, Teodor Blidărus este Președinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). În această calitate a contribuit activ la promovarea României ca lider IT în industria de produse software și servicii la nivel regional și a depus eforturi constante pentru a susține un sistem de învățământ în IT adaptat nevoilor reale din piață.