Ștefan Manea: În jurul unui lider oamenii se adună ca „fluturii la bec”
De profesie inginer chimist, Ştefan Manea a deschis afacerea în 1990, cu cinci angajați. Acum are peste 430, din care 28 de cercetători și 27 de medici. Denumirea de Hofigal vine de la Homeopatie, Fitoterapie, Galenice. Potrivit filozofiei sale de viață, în deplin acord cu dictonul "Omul trebuie să trăiască în armonie cu Natura", Ștefan Manea și-a asumat și rolul de activist social promovând binefacerile plantelor. Atunci, în 1990, când a înfiinţat firma Hofigal, unii au râs de el, spunând că vrea să facă o afacere din "buruieni".
Dar Ştefan Manea a crezut în ideea lui. A cumpărat pământ în zona serelor Popeşti Leordeni, unde în primii şase ani, lumea l-a luat de nebun pe chimistul Manea când cultiva, recolta şi ardea toate plantele culese. Numai aşa a reuşit să cureţe pământul de pesticide. Hofigal în momentul de față și-a creat un nume mai ales prin activitatea de cercetare. Nu există an în care compania să nu participe la concursuri de inventică internaționale, Bruxelles, Geneva sau Londra.
Preocuparea pentru cercetare este crezul său cardinal deoarece consideră că fără cercetare nu se poate face progres și nu se poate depăși actuala stare de lucruri. „Întotdeauna am investit fonduri proprii pentru cercetare și am fost răsplătiți mereu atât cu respectul mediului academic cât, mai ales cu aprecierea consumatorilor noștri. Ambele ne bucură, ne onorează enorm, ne obligă. Sigur că e minunat să primești premii mai ales când ele sunt medalii de aur internaționale obținute de la organizații științifice de prestigiu. Dar cea mai mare bucurie a mea rămâne faptul că cele mai multe cercetări științifice sunt transformate în produse pentru sănătate”, spune, cu modestie, una dintre cele mai marcante personalități ale medicinii naturiste din România.
Compania are un portofoliu de aproximativ 400 de produse, majoritatea originale, obţinute prin tehnologii şi brevete proprii. Produsele sunt exportate în Italia, Franta, Spania, Grecia și în țări din zona lumii arabe.
Într-o companie cum este HOFIGAL, o situație de „criză” poate apărea oricând. „Criza poate să tragă semnalul pentru o situație care se cere schimbată sau pentru o stare de lucruri care se dovedește depășită la un anume moment. Rolul celor care se confruntă cu o situație de criză – de la director general până la portar – este să evalueze repede și corect situația pe care este abilitat s-o înfrunte și s-o rezolve ținând cont de contextul particular în care este plasată aceasta” declară Ștefan Manea.
Referitor la planurile de viitor, Ștefan Manea spune că nu se gândește la schimbări majore. Nu vorbește deocamdată despre retragerea din activitate deși are o vârstă venerabilă. „Îmi adresați întrebări la care încă nu am răspuns. Deocamdată îmi conduc afacerea ca și până acum, iar următorii 5 ani și strategia aferentă vor depinde și de măsurile fiscale despre care încă se discută”.
Măsuri fiscale care, dacă vor fi implementate exact de maniera în care au fost prezentate în mass-media, pot zdruncina activitatea unei companii private românești care reușește și așa cu greu să facă față schimbărilor și să se mențină pe linia de plutire. „Deocamdată așteptăm să vedem exact ce măsuri efective vor deveni operaționale, și abia după ce vom face o analiză, vom calcula costurile și vom putea avea o opinie”.
Leadership: În jurul unui lider oamenii se adună ca „fluturii la bec”
„Acum se numește leadership dar pe vremea când eu debutam în activitate, se spunea despre un șef care reușea să conducă alți oameni așa încât să-i motiveze și să-i orienteze către un țel comun că, oamenii de valoare se adună în jurul lui ca „fluturii la bec”. Eu mă consider norocos pentru că tot ce am realizat a fost datorită echipei cu care am lucrat și lucrez. Cei care lucrează cu mine știu că eu nu-i laud prea des și uneori poate că se simt frustrați din cauza asta. Probabil că am luat modelul de la tatăl meu. El nu mă lăuda niciodată și considera că orice performanță aș fi avut, era de la sine înțeles că trebuia să o obțin. Vedeți dumneavoastră, întocmai ca și tatăl meu de la mine și eu am așteptări mari de la oamenii cu care lucrez. Sunt prea buni ca să nu aștept cele mai bune performanțe posibile! Le mulțumesc pentru asta și le sunt recunoscător!”
Ștefan Manea vorbește despre sine ca despre un om modest, care nu s-a lăsat niciodată condus de ego sau de mândrie, iar despre misiunea sa declară că a fost mereu să-i servească pe cei din jur. Se consideră mai degrabă decât un șef în sensul administrativ al cuvântului. „Mă refer la faptul că toată viața nu am dorit altceva decât să-i servesc pe români ca dovadă că am rămas aici în ciuda ofertelor excepționale de a lucra pe alte meleaguri, faptul că nu mă opresc până nu reușesc ce mi-am propus și faptul că nu m-am lăsat niciodată intimidat de circumstanțe sau persoane, cred că toate acestea fac din mine mai degrabă un lider decât un șef”.
Lipsa de modestie, aroganța și neasumarea responsabilității ar fi în opinia sa defectele majore ale unui lider. Crede că dacă nu ai vise mari nu poți fii un lider. „Un lider trebuie să viseze și să-i determine și pe ceilalalți să viseze odată cu el! Următorul pas este să-i responsabilizezi pe ceilalți și să-i determini să gândească măreț. Să fii alături de ei, să faci parte efectiv din echipă. Dacă ești suspicios și neîncrezător nu poți să construiești lucruri mari. Rămâi într-un perimetru meschin pe care îți dorești să-l poți controla în totalitate”.
Rezistența la schimbare e cel mai greu lucru cu care ne confruntăm toți, zi de zi, atât în viața profesională cât și în cea personală. Prin urmare Ștefan Manea crede că este cel mai mare obstacol în calea atingerii potențialului fiecăruia. Și doar dacă persoana este un model poate să-i inspire pe alții. „Eu nu cred în zicala «să faci ce zice popa, nu ce face popa». Eu cred că «popa», respectiv liderul unei organizații, trebuie să fie un model inspirațional sub toate aspectele, să prețuiască schimbul de idei și comunicarea și să facă de fiecare dată ce este corect”.
Ștefan Manea regretă faptul că România a devenit o societate care cultivă lideri falşi. „O, da, trăim un moment istoric în care falsele modele sunt mai promovate ca niciodată, iar mass-media prin puterea pe care o are face acest lucru mai mult ca oricine, de dragul audienței presupun. Bunul-simț, valoarea adevărată, omenia, așteaptă rușinate să dispară de pe scenă atâtea fantoșe fără conținut, pentru ca viața să redevină normală și să-și recapete frumusețea”.
Despre carieră și succes
Ștefan Manea spune că nu se teme că inspirația sa va fi secătuită dar ca oricare dintre noi regretă că nu reușește să pună în practică mai repede toate ideile pe care le are. „Spaima de succes o are oricine, e la fel de rea și de puternică precum spaima de eșec”.
A absolvit liceul "Frații Buzești" din Craiova, apoi Facultatea de Chimie Industrială din București, Secția Chimie organică, studii pe care le-a încheiat în 1961. Când era foarte tânăr a fost director general la Combinatul Chimic din Giurgiu. „13 ani, resimțiți din greu, în care am lucrat zi și noapte”, descrie Ștefan Manea anii de directorat din vremea comunismului. Apoi a fondat HOFIGAL, companie căreia și-a dedicat viața din 1990 până în prezent. „Acestea ar fi câteva repere mari din viața mea profesională. Între timp am tot obținut medalii, diplome, recunoaștere națională și internațională, lista lor e prea lungă ca să abuzez de răbdarea dumneavoastră. Sigur că facultatea absolvită și mai ales onoarea de a fi fost asistentul celui mai mare chimist din toate timpurile, Costin D. Nenițescu au dat un și mai mare impuls devenirii mele ulterioare”.
Ce crede Ștefan Manea despre inocență, naivitate, creativitate
„Copilul interior este de fapt sinele nostru care are nevoie de protecție, siguranță, iubire. Acela iese la iveală mai ales când suntem cu cei apropiați, cu familia, cu partenerul de viață. Dacă ai o viață profesională plină de responsabilități, cum este a mea, principala preocupare constă în a face lucrurile care trebuie făcute în cel mai corect sau bun mod posibil. Acolo sunt cerute calitățile maturității, desigur. Creativitatea este minunată, ei îi datorăm toate lucrurile care ne fac viața minunată și fără ea nu se poate concepe bucuria în viață”.