Sevda Memet – un medic cu calități de lider și conştiinţă civică
Sevda Memet este o tânără doctoriță din Constanța care confirmă că școala de medicină românească excelează prin capital uman. Este absolventă Summa Cum Laude, bursieră a Stanford Graduate School, laureată a Marelui Premiu NASA și își dorește să revină în țară și să contribuie la salvarea sistemului medical românesc.
Dr. Sevda Memet este nominalizată în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018 „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, la categoria „Medicina viitorului”. Această categorie recunoaște excelența unor medici, foarte apreciați peste hotare, dar mai puțin promovați în România. În curând vom lansa site-ul galei, unde vă veți putea vota favoriții pentru fiecare categorie.
Sevda Memet este masterandă în programul MBA al Stanford Graduate School of Business, cu distincția de Knight-Hennessy Scholar. A început acest program după doi ani de rezidențiat în cadrul departamentului Hematologie-Oncologie și Boli Rare din Spitalul Județean Constanța. Este absolventă Summa Cum Laude a Facultății de Medicină Ovidius, Constanța, și a decis să urmeze un program de tip MBA pentru a-și lărgi cunoștințele în domeniul sistemelor medicale. Acest MBA o ajută să înțeleagă și managementul eficient al acestor sisteme, pentru a oferi o soluție viabilă în domeniul medicinei oncologice românești. Sevda Memet este totodată laureată a Marelui Premiu al NASA, pentru proiectul unei colonii sustenabile pe Marte.
Și-a ales profesia cu sufletul, pentru că medicina o aduce aproape de oameni speciali. „În cadrul unei prelegeri, am auzit un mare profesor afirmând că „bolile terminale înnobilează omul”, traducându-se prin demnitatea față de moarte, prin curajul de a lupta până în ultima clipă și dorința de a oferi speranță celor din jur. Pentru mine nu este un consum de energie, ci este un transfer de energie. După legile fizicii, energia nu se pierde, ci se transformă. Ceea ce ofer îmi este oferit înapoi prin șansa de a trata pacienți de la care am învățat lecții de viață ce vor rămâne cu mine pe tot parcursul profesional, și nu numai”, susține tânăra specialistă în oncologie.
Sunt unul dintre cei 49 de bursieri aleşi în urma analizării a 3601 de candidaturi.
Cine este Sevda Memet pentru comunitatea medicală internațională? „O tânără doctoriță de 27 de ani, din România, care a absolvit facultatea de medicină în urmă cu doi ani, timp în care am încercat să acumulez și să mă formez în sistemul medical de acasă. Venind la Stanford, am decis să îmi extind interacțiunile în afara granițelor țării și am avut șansa să fiu acceptată în cadrul programului Knight-Hennessy, clasa inaugural”, explică Sevda Memet, frumoasa doctoriță de origine turcă.
„Criteriile de selecţie pentru acceptarea ca bursier au fost: independenţa în gândire, calităţile de leadership, conştiinţa civică.”
Knight-Hennessy Scholar e o distincție care vine ca o recunoaștere a contribuțiilor sale în comunitatea medicală românească, dar și ca o validare a angajamentului ei față de țară pe termen lung. Programul Knight-Hennessy este denumit după numele fondatorilor: Phil Knight (creatorul Nike) şi John Hennessy (fostul preşedinte Stanford şi actualul preşedinte al Alphabet, compania care deţine Google). „Sunt unul dintre cei 49 de bursieri aleşi în urma analizării a 3601 de candidaturi. Criteriile de selecţie au fost: independenţa în gândire, calităţile de leadership, conştiinţa civică. Prin intermediul acestui program, am șansa să îmi conturez vizunea asupra îmbunătățirii actului medical oncologic în țară, precum să și interacționez îndeaproape cu unii dintre cei mai buni medici, profesori, cercetători la nivel mondial, aici incluzându-i și pe cei caree îmi sunt colegi în program”, povestește cu mândrie tânăra bursieră româncă.
Cum se vede România medicală de peste ocean
Pentru Sevda Memet, avantajul de a fi într-un mediu înalt academic, cum este Universitatea Stanford, e acela de a fi foarte aproape de inovații din domeniul medical, de experți la nivel global, în locul unde sunt create noi standarde pentru medicina viitorului. „România, așa cum o văd eu de aici, are potențial de implementare a noilor tendințe. De asemenea, cred că dacă medicii românii care trăiesc o vreme peste ocean s-ar întoarce acasă, am reuși să dezvoltăm o rețea medicală eficientă în țara noastră. Fiindcă în străinătate ai șansa să interacționezi cu sisteme performante”, explică Sevda Memet.
„Am fost plăcut surprinsă să văd câtă admirație au cei de aici pentru români. Avem oameni extraordinari care ne reprezintă țara cu cinste și mândrie aici, peste ocean, indiferent că sunt medici, profesori sau studenți. Mai ales aici, în cadrul Universității Stanford”, spune cu aceeași mândrie specialista în oncologie.
Ea recunoaște că e un privilegiu să învețe exact în locul de unde se dă tonul în medicina viitorului la nivel mondial. Tehnologia, capitalul intelectual și uman fac din acest loc un „hub” al ideilor inovatoare în actul medical. „Pentru a exemplifică mai exact, am avut ocazia să învăț despre editarea genetică prin tehnologia CRISPR, să interacționez cu ingineri care lucrează la dezvoltarea domeniului biotehnologiei. Ca să nu mai spun că abordăm și aria umanistică, intersecția dintre medicină și artă.”
Medicii care vor fi capabili să integreze și cunoștințe mai avansate de inginerie, biostatistică, biologie computațională vor avea un loc în medicina viitorului.
Pentru că medicina va râmâne în continuare o profesie de viitor, dar nu în formula clasică pe care o știm noi, o întreb care vor fi cele mai căutate specializări în medicină și cum vor arăta noile fațete ale medicinei înalt tehnologizate. „Din punctul meu de vedere, trend-ul în medicină este cel al supra-specializărilor. Datorită avansului tehnologic și științific, precum și a cercetărilor cât mai detaliate, există un teren mai larg pentru a aprofunda bucăți cât mai mici din marile specializări. E valabil și pentru specialitatea mea: hematologie. În țară, un hematolog vede atât afecțiunile benigne, precum și pe cele maligne. Aici nu doar că munca este divizată între benign și malign, dar și compartimentele sunt supra-specializate pe tipuri specifice de afecțiuni. În România așa ceva se întâmplă doar în marile institute. Consider că factorul decisiv va fi tehnologia. Medicii care vor fi capabili să integreze și cunoștințe mai avansate de inginerie, biostatistică, biologie computațională vor avea un loc în medicina viitorului. Am învățat în această universitate cât de interconectate sunt medicina, ingineria și cunoștințele din domeniul computerelor”, descrie Sevda Memet procesul de interdisciplinaritate care va reconfigura domeniul medicinei.
Paradoxal, tehnologia tot mai complexă nu va îndepărta medicul de pacient. Fapt confirmat și de bursiera româncă la Stanford. Ea consideră că trebuie să vedem tehnologia că pe un partener care ne va eficientiza munca, în sensul că va ajuta medicii să câștige timp petrecut cu pacientul. „Din punctul meu de vedere, un avans tehnologic înseamnă fluidizarea actului medical și capacitate de concentrare pe relația medic-pacient. Fiindcă relația medic-pacient este elementul fundamental pentru crearea complianței la tratament. Am descoperit aici cursuri speciale dedicate acestei teme, cu accent pe natura psihologică a acestei relații și pe încrederea care trebuie să se construiască pentru un act medical valoros”, explică Sevda Memet. „Consider că o relație sănătoasă medic-pacient este una de egalitate umană, iar principiul este cel de respect mutual. Ca medic, am încercat mereu să cred pacientul, să empatizez cu suferința acestuia, pentru a mă putea pune cât mai bine în slujba sa. Am simțit de la pacienții mei o deschidere către ceea ce fac, încredere și faptul că formăm o echipă. Este vital pentru relația medic-pacient să existe acea consultație inițială, în care să se formeze această temelie, iar cheia este să asculți mai mult și mai atent.”
Ce are România medicală remarcabil și nu au alte țări
La această întrebare pe care o adresez tuturor medicilor români care au și experință internațională, Sevda Memet răspunde direct și concis: capitalul uman. „Avem în țară oameni extraordinari, la fiecare nivel al lanțului actului medical. Vorbind din experiență proprie, am avut şansa să lucrez în compartimentul Hematologie, secţia Medicală 2 la SCJU Constanţa, în cadrul unei echipe de oameni extraordinari, care vin la muncă înaintea începerii programului, precum şi în weekend, pentru a verifica pacienţii gravi, care petrec ore suplimentare pentru a judeca mai bine cazurile, care lucrează cu pasiune în beneficiul pacientului. Cei mai importanți mentori mi-au fost chiar profesorii mei, de la care am învățat meserie și am preluat valori de conduită față de colegi și pacienți. Mentorul și modelul meu profesional este coordonatoarea mea, Prof.Univ.Dr. Mihaela Ghinea – medic hematolog. Am învățat de la dumneaei ce înseamnă rigurozitatea în această specialitate, cât de mult timp este necesar, în afara orelor petrecute în spital, pentru a fi la curent cu avansul tehnologic și a aplica cele mai noi cunoștințe fiecărui caz. Am învățat ce presupune o relație medic-pacient, în care medicul nu renuntă la pacienții săi, oferindu-le soluții și sprijin, indiferent dacă acesta se prezintă la spital pentru afecțiunea hematologică sau alte problem medicale. De asemenea, am învățat ce presupune să lucrezi în echipă și am admirat talentul dumneaei de a crea un mediu plăcut de lucru și propice creativității.”
Eu consider că trebuie să ne onorăm originile, însă suntem egali ca oameni, ca profesioniști, mai ales în fața științei.
Cel mai greu moment pentru doctorița Sevda Memet a fost despărțirea pentru următorii doi ani de secția de oncologie a spitalului de la Constanța, de echipa de acolo și de pacienții ei. „Pentru mine, timpul petrecut acolo a însemnat enorm. M-am format din punct de vedere al expertizei, dar mi-am conturat și personalitatea medicală, ceea ce pentru mine reprezintă coloana vertebrală a carierei mele viitoare. Până în prezent, majoritatea proiectelor le-am pregătit în țară, cu parteneri conaționali. Venind în acest nou mediu universitar de la Stanford, voi fi expusă unor profesioniști din variate culturi. Eu consider că trebuie să ne onorăm originile, însă suntem egali că oameni, mai ales în fața științei. Până acum, am colaborat extrem de bine cu diverși colegi de pe tot mapamondul. Ceea ce contează este valoarea pe care o aduci echipei de lucru, iar asta este unică pentru fiecare individ. Eu m-am născut, am crescut și format în România, sunt româncă. Originile mele turcești nu au făcut decât să încununeze faptul că m-am dezvoltat într-un mediu multicultural, cum e Dobrogea, un spațiu etnic mixt, dar unde există un exemplu cultural de apreciat la nivel național și global. Mă refer la cât de bine se înțeleg locuitorii zonei, indiferent de istoric personal. Iar asta se întâmplă pentru că toți suntem înainte de toate, români. De aceea, tranziția în SUA, unde există acest multiculturalism, mi-a fost ușoară, iar aici învățăm în fiecare zi despre cum să maximizăm și să onorăm faptul că provenim din medii atât de variate.”
Frumusețea acestei profesii stă dincolo de studiul cărților
Sevda Memet crede că schimbarea și salvarea sistemului medical românesc vor veni odată cu ideile inovatoare. Însă oamenii vor fi cei care le vor da viață, referindu-se aici la toate categoriile de personal medical. „Atâta timp cât există medici care vin la muncă înaintea programului, asistente care pleacă după program și infirmiere care își depășesc cu mult norma, atunci există speranță. Cred că România va fi schimbată de tineri creativi, ambițioși și destul de curajoși încât să lupte pentru împlinirea visurilor lor. Frumusețea acestei profesii stă dincolo de studiul cărților. Este interacțiunea umană ce dă culoare parcursului profesional. Le-aș recomanda tinerilor medici să învețe să asculte. Pe cei din diaspora i-aș îndemna să rămână aproape de țară, să nu se îndepărteze de cei de acasă și să își aducă contribuția, în limitele personale posibile.”
Pe cei care își fac griji că pasionata doctoriță ar putea rămâne în străinătate, Sevda Memet îi asigură vă va reveni după terminarea studiilor. „Faptul că sunt acum la Stanford este parte din promisiunea făcută pacienților mei de a le oferi o șansă la servicii medicale avansate. În consecință, mai voi întoarce acasă pentru a implementa ceea ce voi învăța aici”, promite viitoarea specialistă în hematologie oncologică de vârf.