Sebastian Cazacu – „Diferenta clasica intre a sti, a face si a fi”
Cum a aparut si a evoluat profesia de Project Manager?
Desi project managementul este considerat o profesie relativ recenta, proiecte se fac de cand lumea. Piramidele egiptene sunt, de exemplu, printre cele mai vechi "proiecte" ale umanitatii. Dar structurarea experientei intr-un sistem organizat de cunostinte a inceput in urma cu 30-40 de ani. Pe masura ce economia a evoluat, au fost necesare instrumente care sa poata gestiona schimbarile frecvente, cererea de produse noi si restructurarea politicilor globale. Project managementul ofera aceste instrumente, completand sistemele manageriale traditionale. Treptat, s-a format si un corp de cunostinte, organizat sub forma unui standard de practica profesionala – "Project Management Body of Knowledge (PMBOK) Guide". Materialul este elaborat de catre Project Management Institute (PMI), asociatia profesionala internationala a manage-rilor de proiect. Aceeasi institutie a adoptat si un cod de etica si de conduita profesio-nala pentru managerii de proiect. De asemenea, exista sisteme de instruire profesionala, de obicei programe de training de diverse categorii, adresate practicienilor care detin deja experienta practica, pe care doresc sa o completeze prin cunostinte structurate. Recent, au aparut programe academice cu concentrare in project management, in special in SUA. Ele se adreseaza celor care au deja diploma universitara, fiind de cele mai multe ori organizate sub forma programelor de master sau MBA. Ca orice alta profesie, si project managementul dispune de sisteme de certificare a cunostintelor si a competentei profesionale. Sistemul de certificare cu cea mai larga raspandire internationala este PMP(R) (Project Management Professional). PMP-ul se poate obtine si in Romania, existand atat posibilitatea urmarii unor traininguri specializate, cat si a sustinerii examenului propriu-zis.
Care a fost traseul dv. profesional?
Am avut un traseu oarecum "clasic" pentru un PM. Pregatirea mea de baza este ingineria software, fiind absolvent al sectiei Sisteme de Calcul, din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. Am intrat in project management intamplator, pornind de la jobul de programator. Intr-o zi, mi s-a spus: "De maine, esti project manager pentru acest proiect". Nu stiam exact ce presupune aceasta responsabilitate. Am inceput sa caut informatii si sa inteleg ce am de facut. Cativa ani, am facut in acelasi timp si inginerie, si project management, dar dupa o vreme a trebuit sa aleg si am optat pentru project management. Am continuat sa pastrez legatura cu IT-ul, majoritatea proiectelor fiind in acest domeniu. Cred ca multi manageri de proiect au avut un parcurs asemanator. Nu ai cum sa debutezi in aceasta profesie de pe bancile facultatii. Dupa acumularea experientei intr-un domeniu in care activitatea se desfasoara prin proiecte, apare si ocazia de a face management de proiect. Nu cred ca cineva poate incepe direct cu management de proiect, fara a se baza pe o experienta anterioara, indiferent de domeniul de activitate.
Se gasesc usor oameni care sa se priceapa la project management?
Fiind o profesie noua, este uneori dificil sa gasesti oameni bine pregatiti si experimentati. Din pacate, termenul de Project Manager este folosit mult prea mult pentru a umple continutul unei carti de vizita, si mai putin pentru a desemna un set precis de roluri si responsabilitati. In Romania, as zice ca avem chiar o problema: nu sunt nici suficient de multi Project Manageri, nici sisteme performante pentru selectia si evaluarea lor.
Prin ce se deosebeste un PM din IT de unul care lucreaza in alt domeniu?
Proiectele IT au o componenta tehnologica foarte importanta, care in multe situatii sporeste incertitudinea si gradul de risc. In esenta, nu este nici o diferenta intre ma-nagementul unui proiect IT si cel al unui proiect in constructii. Totusi, procesele de management de proiect trebuie adaptate domeniului de activitate. Cred ca pentru a conduce un proiect IT este necesar cel putin un anumit nivel de cultura generala in tehnologia informatiei, chiar daca managerul de proiect nu trebuie sa fie un expert tehnic.
Ce gen de proiecte se cer in acest domeniu?
IT&C este una dintre industriile in care majoritatea activitatilor se desfasoara prin proiecte. Proiectarea unui nou model de cip, dezvoltarea unei aplicatii software, implementarea unui sistem informatic integrat sau proiectarea si lansarea pe piata a unui nou serviciu de comunicatii sunt exemple de proiecte. In functie de tendintele manifestate in economie, se constata o cerere in crestere pentru anumite categorii de proiecte. Din pacate, nu avem o statistica a pietei romanesti in acest domeniu, fapt care arata inca o data ca mai avem de realizat multe pentru adoptarea pe scara larga a managementului de proiect si a unei culturi orientate pe proiecte.
Care sunt etapele unui proiect in domeniul IT?
Orice proiect presupune cinci faze majore: initiere, planificare, executie, control si incheiere. In afara de acest asa-numit "ciclu de viata al managementului de proiect", exista secventa de etape specifice fiecarui domeniu de activitate, denumite colectiv si generic "ciclul de viata al proiectului". Distinctia dintre aceste doua cicluri de viata este foarte importanta. Cel al ma-nagementului de proiect este identic pentru orice proiect, pe cand ciclul de viata al proiectului depinde de tehnologii, de industria proiectului si de preferintele echipei. Intre aceste doua cicluri, trebuie sa se rea-lizeze o conexiune sau o integrare de procese.
Cum arata o zi de munca din viata unui PM?
E greu de spus ca exista un sablon al zilei de munca in project management. Prima activitate este, evident, consultarea agendei proprii, care poate contine orice – o sedinta cu echipa, o intalnire cu reprezentantii clientului, prezentarea unui raport executiv catre top management sau planificarea urmatoarei faze a proiectului. Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale profesiunii de Project Manager este faptul ca nu te plictisesti niciodata. Gama de activitati este foarte variata si nu intamplator se spune ca managementul de proiect acumuleaza cunostinte din toate domeniile managementului. Managerului de proiect nu trebuie sa-i fie straine nici unul dintre domeniile ma-nagementului modern. Am auzit frecvent sintagme de genul: "Eu fac project management, nu ma intereseaza marketingul!". Cred ca acestea denota o intelegere precara a rolului pe care-l are un PM. Acesta trebuie sa fie familiarizat cu toate sferele de activitate ale unei organizatii moderne si, de multe ori, trebuie sa poata intelege principiile de baza ale altor profesii. Cred ca aceasta este una dintre cele mai interesante provocari ale managementului de proiect: caracterul sau multidisciplinar si integrativ in acelasi timp.
Exista aspecte neplacute ale muncii pe care o faceti? Oboseala, prea putin timp liber…
Lipsa de autoritate formala in ierarhia organizatiei, precaritatea parghiilor manageriale bazate pe puterea formala, dubla subordonare a membrilor echipei, lipsa de incredere a top managerilor fata de beneficiile pe care PM-ul le aduce la nivelul oricarei organizatii… N-as vrea sa vorbesc insa despre neajunsurile acestei meserii; o practic cu placere si incerc sa le arat si altora ce satisfactii pot castiga. Satisfactia de a "face lucrurile sa se intample" merita tot efortul. La finalul unui proiect, incerci sa-ti amintesti ce credeai la demararea sa, ce credeau ceilalti despre succesul sau si, in cazul in care proiectul s-a finalizat cu succes, ai inca o rubrica de trecut la capitolul realizari. In caz contrar, tragi linie si incerci sa descoperi unde ai gresit, astfel incat pe viitor sa nu repeti aceleasi greseli. Intr-un anume sens, ai ceva de castigat chiar si dintr-un esec. Esecul sau succesul unui proiect trebuie analizate, iar rezultatele, folosite pentru proiectele viitoare. In limbaj PM, se spune lessons learned si constituie o etapa fara de care nu se poate incheia nici un proiect, fie el succes sau esec.
Sebastian Cazacu
- A absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Universitatea Politehnica Bucuresti, sectia Sisteme de Calcul;
- Are o experienta de peste opt ani in ma- nagementul proiectelor, in special in industria informatica si comunicatii;
- Incepand cu anul 2003, detine certificarea internationala Project Management Professional (PMP), fiind consultant in managementul proiectelor, autor de programe de instruire si trainer;
- Sustine cursuri de Managementul Proiectelor la programul de masterat Managementul Informatizat al Proiectelor, din cadrul A.S.E.;
- Este membru activ al PMI Romania Chapter si al Asociatiei "PM Romania" si are experienta ca speaker si organizator de evenimente de profil;
- A creat si lansat, in 2003, primul portal romanesc de management de proiect, www.pmgalaxy.ro.