Români care înoată pentru a-i ajuta pe alții. Silvia Furnea: Fă bine și vei fi mai fericit!
”Nu vă mulţumiţi să plutiţi. Încercaţi să înotaţi. Darul de a pluti îl au numai lucrurile uşoare” – așa spune prozatorul și autorul de aforisme Valeriu Butulescu.
Citatul sumarizează cumulul de transformări interioare și exterioare de care are parte o persoană atunci când înoată. Nu e ușor să înfrunți apa, dar odată ce te împrietenești cu ea, vei descoperi lucruri minunate despre tine, despre natură, despre alții. Iar când toate acestea se cuplează cu implicarea într-un proiect social, beneficiile devin infinit mai mari.
Sute de înotători, cei mai mulți amatori, au participat pe 29 iunie la Swimathon București 2019 – un eveniment ce are ca scop strângerea de fonduri pentru 24 de proiecte în toate ariile de comunitate (social, sănătate, mediu, educație, civic, persoane cu dizabilități).
Revista CARIERE vă prezintă câteva dintre poveștile lor. Ale celor care și-au dedicat timp, energie și au pus suflet în ceva în care cred, reușind în același timp să mobilizeze oamenii din jurul lor.
Prima invitată a fost Alexandra Maier, care ne-a vorbit despre bunătate, implicare, dedicare și bune intenții.
Al doilea invitat a fost Ionuț Ilie, care ne-a vorbit despre optimism, egalitate, puritate și implicare în proiecte sociale.
Al treilea invitat a fost Adrian Florea, care ne-a vorbit despre înot ca un exercițiu de meditație, cultura voluntariatului și despre inteligența colectivă.
Acum vă facem cunoștință cu Silvia Furnea, grafician, freelancer și colaborator al Revistei CARIERE.
Echipa Waves for A.I.P.A. (Asociația pentru Intervenție Precoce în Autism) a fost compusă din (de la stanga la dreapta): Nicu Zeldea, Silvia Furnea, Alina Petruț, Oliviana Țugui și Gabriela Miron (care nu apare în această fotografie).
Câteva cuvinte despre tine și despre traseul tău profesional.
Sunt grafician autodidact și lucrez ca freelancer de când mă știu. Și acest lucru este foarte important pentru mine, pentru că îmi permite să fiu mai mult timp alături de cele două fete ale mele: Alexandra și Irina.
Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la tine? Dar la cei din jur? Și de ce?
Nu am o calitate anume pe care să o consider prevalentă. Consider că sunt încă “work in progress”. La cei din jur apreciez cel mai mult capacitatea de a iubi și de a fi buni fără a aștepta neapărat ceva în schimb, pentru că oamenii aceia mi se par înțelepți și fericiți.
Povestește-ne despre primele tale aventuri în apă.
Am făcut înot de performanță și am avut întotdeauna o relație specială cu apa. Apa m-a purtat din iad până în rai, de la antrenamentele foarte dure la concursurile de succes. Însă mai târziu, mi-am dat seama că apa este parte din mine; este ca un prieten cu care te cerți, dar la care tot te întorci până la urmă.
Cum ai ajuns sa participi la ediția din anul acesta de Swimathon?
Pe ultima sută de metri. Am fost chemată de o prietenă cu o săptămână înainte de eveniment, pentru că echipa din care făcea parte era incompletă. Am înotat pentru Asociația pentru Intervenție Precoce în Autism (AIPA), iar echipa noastră s-a numit Waves for A.I.P.A..
Cum ți-ai ales cauza pentru care înoți? Ce te-a inspirat, în primul rând?
Cauza m-a ales pe mine, de data asta, înainte de a cunoaște ceva despre ea. Dar am fost foarte impresionată când am aflat de lucrurile minunate pe care le fac oamenii de la A.I.P.A.. Spre exemplu, proiectul pentru care am înotat se numește „Punte între lumi” și are ca scop implementarea unui program incluziv de dezvoltare socială şi emoţională prin tehnici teatrale, pentru copii cu tulburări din spectrul autist, dar şi sprijinirea părinţilor acestor copii, prin crearea unui training de 6 luni adresat nevoilor lor specifice.
Cum te-ai pregătit pentru această provocare? Ce îți vine în minte atunci când înoți?
Nu este genul de competiție cu care sunt obișnuiți foștii sportivi de performanță, însă nu mă pot abține sa nu trag tare. Simt nevoia să întorc efortul oamenilor care vin să ne susțină, al celor care se ocupă de proiectul pentru care înot și care fac 99% din muncă. Înot tare, cu zâmbetul pe buze și mă simt onorată de fiecare dată când iau parte la acest eveniment.
Cum e să înoți pentru un proiect social? Ce provocări și ce satisfacții îți aduce?
Înotul reprezintă doar o mică parte din activitatea de strângere de fonduri care are loc în preajma acestui eveniment. Cea mai mare provocare este de a convinge cât mai mulți oameni să doneze pentru cauza pentru care înoți. Satisfacția cea mai mare o simți când vezi că din ce în ce mai mulți oameni se implică, fie prin donație, fie prin voluntariat și asta îmi dă o mare speranță pentru viitor în general.
Cum vezi cultura voluntariatului în Romania? O scurtă analiză SWOT, dacă ai putea.
Puterea voluntariatului este oferirea unei soluții alternative pentru rezolvarea problemelor unei societăți. Este o putere care se află în mâna oamenilor de rând. Dar tot ei o pot neglija, neimplicându-se într-un număr suficient. Acum cred că este un moment bun pentru societatea civilă, în societatea românească, și cred că vom fi din ce în ce mai conștienți de această putere pe viitor.
Cum am putea înrădăcina în societate grija față de semeni?
Prin exemplul personal. Este cazul celor de la Fundația Comunitară București, cea care organizează Swimathonul. Am participat încă de la prima ediție și am văzut cum evenimentul a crescut din ce în ce mai mult și am căpătat un mare respect pentru organizatori, care reușesc să pună la cale de fiecare dată un eveniment fără cusur. De asemenea, toate asociațiile pentru care am înotat la cele șase ediții la care am participat (Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare și Asociația De-a arhitectura), mi-au arătat ce putere fantastică poți avea atunci când te implici și ai sprijinul celor din jur.
Ce putem învăța de la natură? Ce simți când înoți?
Când înot, simt că trebuie sa urmez niște reguli foarte simple. Cum bag mâna în apă, cât de bine mă întind pe apă, cum dau din picioare. Iar scopul este de asemenea simplu: dă-i înainte. Caut această simplitate și în viață. Cred că natura ne-ar putea învăța totul, dacă suntem dispuși să o ascultăm.
Cum e să fii promotorul unei cauze? Ce îți transmite ție, la nivel personal, activitatea de strângere de fonduri și ce vrei să transmiți tu mai departe prin demersul tău de a strânge fonduri pentru o cauză nobilă?
Îmi crește stima de sine, mă face să ies din zona de confort, sunt fericită că pot să ajut, cunosc mulți oameni buni și frumoși, este o experiență exclusiv pozitivă. Vreau să fac mai multe, vreau să fim cât mai mulți și cred că este una dintre modalitățile prin care ne putem asigura că lucrurile vor merge bine în România.
Ce ai învățat din toată această experiență și îți va fi de folos în celelalte aspecte ale vieții? Putem spune că înotul (sau înotul pentru o cauză nobilă) ajută la formarea caracterului? Cum?
Înotul sau orice altă acțiune prin care poți ajuta pe cineva, fără recompensă, pare la prima vedere un efort. De fapt, satisfacția pe care ți-o oferă depășește orice efort. Fă bine și vei fi mai fericit!
Silvia Furnea a înotat la Swimathon 2019 în echipa Waves for A.I.P.A. Campania de strângere de fonduri durează până pe 31 iulie.