Români care înoată pentru a-i ajuta pe alții. Adrian Florea: Înotul este pentru mine un exercițiu de meditație
”Nu vă mulţumiţi să plutiţi. Încercaţi să înotaţi. Darul de a pluti îl au numai lucrurile uşoare” – așa spune prozatorul și autorul de aforisme Valeriu Butulescu.
Citatul sumarizează cumulul de transformări interioare și exterioare de care are parte o persoană atunci când înoată. Nu e ușor să înfrunți apa, dar odată ce te împrietenești cu ea, vei descoperi lucruri minunate despre tine, despre natură, despre alții. Iar când toate acestea se cuplează cu implicarea într-un proiect social, beneficiile devin infinit mai mari.
Sute de înotători, cei mai mulți amatori, au participat pe 29 iunie la Swimathon București 2019 – un eveniment ce are ca scop strângerea de fonduri pentru 24 de proiecte în toate ariile de comunitate (social, sănătate, mediu, educație, civic, persoane cu dizabilități).
Revista CARIERE vă prezintă câteva dintre poveștile lor. Ale celor care și-au dedicat timp, energie și au pus suflet în ceva în care cred, reușind în același timp să mobilizeze oamenii din jurul lor.
Prima invitată a fost Alexandra Maier, care ne-a vorbit despre bunătate, implicare, dedicare și bune intenții.
Al doilea invitat a fost Ionuț Ilie, care ne-a vorbit despre oprimism, egalitate, puritate și implicare în proiecte sociale.
Acum vă invităm să descoperiși povestea lui Adrian Florea – Free Floating Brain @ Trend Consult Group.
Câteva cuvinte despre ține și despre traseul tău profesional.
Antreprenor (Trend Consult, Pasha Cafe, Olla.ro, LeO2.com), consultant, spirit liber, proaspăt motociclist.
Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la ține? Dar la cei din jur? Și de ce?
Superputerea mea este capacitatea de sinteză și claritatea în exprimare. Îmi plac oamenii care se întreabă “de ce nu?” mai des decât “de ce?”. De ce nu?
Povestește-ne despre primele tale aventuri în apă.
Nu-mi plăcea înotul. Am început doar pentru a putea merge la triatloane, pasiunea mea fiind bicicleta. Nici acum nu îmi place în mod deosebit, dar îl tolerez.
Cum ai ajuns să participi la ediția din anul acesta de Swimathon?
Am fost invitat și, bineînțeles, am spus “de ce nu?”. Predau la Entrepreneurship Academy și-mi sunt dragi studenții de acolo, prezenți și viitori.
Cum ți-ai ales cauza pentru care înoți? Ce te-a inspirat, în primul rând?
Nu am ales eu cauza, cauza m-a ales pe mine, nu știu cum, dar nu am putut să refuz.
Cum te pregătești pentru această provocare? Ce îți vine în minte atunci când înoți?
Înotul este pentru mine un exercițiu de meditație. Cele mai bune ture sunt acelea în care reușesc să nu mă gândesc la nimic.
Cum e să înoți pentru un o cauză nobilă? Ce provocări și ce satisfacții îți aduce?
Aș demitiza un pic ideea de “cauză nobilă” asociată implicării. Nu mă văd nobil și cred că ar câștiga toată lumea dacă sponsorizările și donațiile ar fi cât se poate de “obișnuite”. Pe mine mă încarcă și mă mobilizează.
Cum vezi cultura voluntariatului în România?
La început de drum. Cred că în România abia s-a conturat o tendință. Mai avem până să vorbim de o cultură. Nu mai e nimic excepțional în a face voluntariat, dar încă nu este “mainstream”.
Ce putem învăța de la natură? Ce simți când înoți?
Nu sunt făcut pentru apă, îmi este greu să înot. Asta îmi spune că mă pot adapta.
Cum e să fii promotorul unei cauze? Ce îți transmite ție, la nivel personal, activitatea de strângere de fonduri și ce vrei să transmiți tu mai departe prin demersul tău de a strânge fonduri pentru un proiect social?
Cred că micile donații nu reprezintă mari decizii. Nu îți afectează viață, nu renunți la nimic pentru a le putea face. Efectul însă este spectaculos. Dacă nimeni nu suferă, dar un tânăr reușește să-și finanțeze studiile datorită acestor donații, înseamnă că noi, ca societate, am progresat mult, suntem colectiv mai inteligenți.
Cum am putea înrădăcina în societate grija față de semeni?
Nu o putem înrădăcina în societate, putem doar în noi personal. Până să te preocupe înrădăcinarea în societate, ai de răspuns la o întrebare simplă: ție îți pasă de semeni?
Ce ai învățat din toată această experiență și îți va fi de folos în celelalte aspecte ale vieții? Putem spune că înotul (sau înotul pentru un proiect social) ajută la formarea caracterului? Cum?
Nu știu, habar n-am. Aș păstra toată conversația despre strângerea de fonduri cât mai simplă, să pară ceva normal, firesc, obișnuit. Nu ne formează caracterul, cred că este mai degrabă invers.
Adrian Florea a înotat la Swimathon 2019 în echipa The Stingrays. Campania de strângere de fonduri durează până pe 31 iulie.