Richard Branson: 10 sfaturi pentru a reporni economia
Acesta este un moment cheie pentru antreperenori. Pe umerii lor atârnă mereu povara repornirii economiei. Şi pe umerii guvernelor, desigur, pentru că numai ele pot aborda proiectele cu adevărat mari.
Iată zece sfaturi care trebuie urmate în următoarele 12 luni – şi puse în practică.
1. Arătaţi-ne banii
Asigură-te că bancile împrumută banii pe care îi deţin, în termeni atractivi, pentru afacerile mici şi mijlocii. A pompa bani în produse şi servicii noi este cea mai bună modalitate de a oferi mai multe slujbe şi creştere economică.
2. Uită-te bine după investitori
Investiţiile străine directe sunt un tonic pentru sectoarele slabe al oricărei economii. Fiecare ţară trebuie să-şi revizuiască stimulentele fiscale proprii – în special acele state aflate în declin. Marile companii multinaţionale doresc o forţă de muncă calificată şi un mediu politic stabil; astfel, investiţiile, producţia şi locurile de muncă vor urma de la sine. Scrie-i preşedintelui sau primului-ministru!
3. Îmbunătăţeşte infrastructura
După ce a izbucnit criza financiară în 2008, preşedintele american Barack Obama a sugerat că focalizarea către proiectele de infrastructură mici, numai bune de luat la lopată, ar putea suplimenta locurile de muncă şi ar putea da un brânci economiei. Statele Unite au nevoie să se apuce de proiecte tot mai mari şi acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi celelalte state: proiectele aduc beneficii enorme într-un timp scurt. Autostrăzile şi căile ferate pentru a conecta localităţile, creşterea numărului de linii ferate şi de drumuri, aeroporturi mai bune, poduri. Infrastructura sigură, îmbunătăţită care funcţionează. Asta va permite companiilor să se mute în zonele care le convin cel mai mult. Auziţi ce spun, guvernelor din ţările cu economia în recesiune?
4. “Keep it simple”
Reducerea birocraţiei implicată în procesul de angajare şi în implementarea noilor afaceri ar trebui să vină de la sine. De ce procesul birocratic se încăpăţânează să rămână lung şi costisitor aproape oriunde în lume?
5. Încearcă să vezi dincolo de combustibilii fosili
Costul combustibilului este în creştere şi livrările de petrol şi gaze naturale sunt nesigure într-o lume tot mai instabilă. Investiţiile în energia regenerabilă va crea oportunităţi pentru oamenii calificaţi, costuri mai mici în general şi va asigura o aprovizionare cu energie pentru generaţia următoare. Sectoarele public şi privat trebuie să lucreze împreună în acest sens.
6. Adoptă “Talentul fără frontiere”
În orice piaţă şi în orice sector este nevoie de oameni calificaţi şi întreprinzători. Cu toate acestea, angajatorii sunt nevoiţi să depăşească nenumărate obstacole birocratice pentru a profita de expertiza disponibilă pe piaţa mondială. Lumea este acum plată; forţa de muncă a devenit tot mai mobilă. Eşti pregătit să întâmpini un om genial dispus să muncească?
7. Învaţă-i pe oameni să lucreze
Germania rămâne polul de putere al Uniunii Europene datorită expertizei în domeniul inginerieri şi în procesele de producţie. Ce opreşte celelalte state să aleagă modelul german? Statele Unite sunt inovatoare în domeniul tehnologic, dar proiectele de hard şi soft se mută tot mai mult din Silicon Valley în India, China şi, la un moment dat, în Brazilia. Producţia este noua „nouă frontieră”. Nu trebuie să crezi că totul ţi se cuvine.
8. Părăsiţi „depozitele” de studenţi
În multe domenii de activitate, cursurile universitare ar putea fi scurtate, lucru care ar permite oamenilor calificaţi să intre în câmpul muncii mai repede, mai ales în alte ţări care au mai puţine datorii. În aproape toate domeniile, cu excepţia medicinei, primii trei sau patru ani de studiu ar putea fi reduşi. Facultăţile au devenit depozite care reţin studenţii, în loc să-i pregătească pentru a fi eficienţi în câmpul muncii.
9. Oferă program de lucru flexibil şi full time
Milioane de oameni din întreaga lume ar prefera să muncească mai puţine ore, dar nu au această opţiune. Adoptarea la scară largă a unor sisteme de externalizare a unor job-uri şi a programului flexibil ar reduce puternic şomajul şi costurile care vin odată cu acesta. Oamenii care şi-ar dori să muncească mai puţin – mulţi vor să-şi petreacă mai mult timp cu familia – ar putea face acest lucru, iar alţii le-ar putea lua temporar locul. O situaţie “win-win”. Numai obişnuinţa ne stă în cale facem acest lucru.
10. Restabileşte stabilitatea
În sfârşit, liderii din toată lume pledează la unison: guvernele trebuie să ne readucă la un climat financiar stabil. Rata dobânzii ar trebui stabilizată la un nivel cât mai scăzut; banii trebuie să circule în sistemul bancar. Controalele în întreprinderile private sunt mai puţin importante acum faţă de încurajarea investiţiilor. Numai acest lucru va da naştere la apariţia a noi companii, noi locuri de muncă şi noi pieţe care, în cele din urmă, vor restabili încrederea şi mândria în economiile noastre.
Traducerea şi adaptarea de Dragoş Nicolae