Mircea Mureșan: Un mic portret, pentru un om mare
Mircea Mureşan este cel care rămas definitiv în memoria cinefililor cu acea călătorie incredibilă numită “Toate pânzele sus”. Un serial care a entuziasmat generații, un regizor care, iată, împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani pe 11 noiembrie.
Astfel, regizorul Mircea Mureşan va fi aniversat la TVR 2 cu filmul „Baltagul”, din anul 1969. Peliculă despre care puțini știu, sau își mai aduc aminte, că a fost selecţionată pentru Festivalul Internațional de Film de la Veneția.
Ecranizare a romanului omonim de Mihail Sadoveanu, coproducția româno–italiană, „Baltagul”, a fost filmat la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano, partenera lui Clint Eastwood din „A Fistful of Dollars“(n.r. „Un pumn de dolari“) și Folco Lulli.
În Baltagul trebuia să joace și Sophia Loren
Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță) şi Sidonia Manolache (Minodora).
În interviurile sale, regizorul Mircea Mureşan a povestit despre cum s-a colaborat cu partea italiană. Producătorul Gian Vittorio Baldi i-a propus să aleagă două vedete din Italia, care să joace în roluri principale. Iniţial, regizorului român s-a gândit la Sophia Loren, care jucase deja în „La ciociara“. Sophia Loren a apreciat scenariul, dar nu era disponibilă, fiind însărcinată. Aşa s-a ajuns la Margarita Lozano, despre care regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă şi spune că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată”.
Mic portret
În cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc, regizorul Mircea Mureşan rămâne în memoria cinefililor cu producţii care au încântat copilăria şi adolescenţa multor generaţii. Consacrarea internaţională a dobândit-o în 1965, cu „Răscoala”, film premiat la Festivalul de la Cannes. A mai regizat „Ion, Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Horea”, „O lebădă iarna”, „Maria şi marea”, „A doua cădere a Constantinopolului”. Acesta e doar un mic portret pentru un om mare. Mai rămâne de spus, totuși, că regizorul, scenaristul, actorul Mircea Mureşan este unul dintre cineaștii de marcă ai filmului românesc lansați în ’60 și singurul din generația sa care, încă de la primii pași în cinematografie a capătat o notorietate internațională prin premiul „Opera Prima”, obținut la Cannes în 1966.
Sursa foto: Cinemagia