Mike Borze, Vicepresedinte BenQ Europe: „Liderii sunt cei urmati cu placere de catre ceilalti”
Mike Borze (49 de ani) a fost, de altfel, si primul angajat al corporatiei in aceasta regiune, in 1996, si de atunci a trecut prin toate nivelele de conducere, formand toate echipele BenQ pe tarile din CEE.
A adus multi romani in BenQ, si este indeosebi recunoscut pentru faptul ca este un lider autentic, inspirational. Mike Borze investeste si in actiuni de caritate pentru cei nevoiasi din Africa – este implicat intr-un proiect de orfelinat cu scoala pentru 150 de copii si o scoala pentru alte 350 de persoane, in Uganda.
Am vorbit cu Mike Borze despre ascensiunea sa fulminanta de cariera, despre ceea ce a invatat in toti acesti ani si despre ceea ce da mai departe, colegilor sai si oamenilor din jur.
Romanul Vicepreședinte BenQ Europe este unul dintre Oamenii care ne inspira.
La 25 de ani ati plecat din Romania, cu o diploma de inginer. Ce vise avea acel tanar la acea vreme?
Cred ca fiecare dintre noi isi doreste sa aiba o viata decenta, un venit suficient care sa-ti asigure un trai civilizat, peste nivel mediocru, avand o familie echilibrata si traind intr-o tara pasnica. Acestea erau si visele mele si planurile mele pe termen mediu si de lunga durata.
De ce ati plecat din tara?
Mi s-a deschis o oportunitate de a lucra in Austria la o firma la care lucra un fost coleg de facultate si prieten, ocazie pe care nu am vrut sa o ratez. Mi-am propus sa stau 3-6 luni si daca lucrurile decurg bine sa raman in Austria, iar daca nu, sa ma intorc in Romania.
Cum a aratat primul an in Austria?
Ca de obicei, totdeauna inceputul este greu, asa a fost si aici, mai ales ca nu stiam limba germana. Am investit foarte mult timp ca sa invat limba germana, in paralel cu serviciul si cu o scoala de meserii de sudor electric si cu plasma. Am facut aceasta scoala pentru a avea o diploma de meserie care sa fie recunoscuta in Austria, pana cand imi va fi recunoscuta facultatea, pentru ca din 1991, la un an dupa plecarea in Austria, am inceput sa studiez (si sa-mi nostrific diploma, adica sa mi se recunoască diploma din tara) pana in 1994, cand am primit Diploma de Inginer in Electrotehnica, de la Technische Universitaet Wien.
BenQ a fost primul job? I-ati ramas fidel companiei pana astazi, dupa 18 ani. De ce ati facut-o? Nu ati avut niciun moment in care sa fiti aproape de a accepta oferta unei alte companii?
Primul job a fost la o intreprindere ce producea boilere de incalzit apa, unde am lucrat aproape un an. Ulterior am lucrat la o firma de actionari electrice si roboti industriali aproape 5 ani, de unde am plecat la Acer Peripherals (fostul nume al BenQ), unde lucrez de peste 18 ani. Avand un job interesant intr-o companie care m-a ajutat sa ma formez si sa cresc ca manager, care m-a promovat permanent, nu mi-a fost usor sa o parasesc, cu toate ca am primit si primesc oferte interesante (dar nu destul de interesante ca sa ma convinga sa plec!).
Ce înseamna BenQ pentru dumneavoastra? De ce anume v-ați ocupat de-a lungul timpului în companie?
BenQ pentru mine este al patrulea copil, de care ma ocup de 18 ani, ca si de fiica mea cea mare, care s-a nascut cu 3 saptamani inainte de a incepe la BenQ, și de celelalte doua fete pe care le avem.
Eu am fost primul angajat al BenQ pentru CEE (Central and Eastern Europe), in 1996, cand am inceput businessul in CEE din Viena, trecand prin toate nivelele de conducere si formand toate echipele: din Viena si celelalte echipe din CEE.
In cei 18 ani am exersat toate joburile din firma – Administrator, ITC, Service, Support, Logistica, Vanzari, Marketing, Marcom, PR, HR, Finance, Product Management si altele, pana la functia de Managing Director CEE, pe care o detin din 2001, si cea de Director General BenQ France si Vice President Europe din 2010.
Ce credeti ca ati invatat semnificativ in mediul profesional, ceva ce se aplica perfect in viata?
Cred ca rabdarea si acceptarea, tolerarea partenerilor, colegilor si a sefilor au fost lucrurile pe care le-am invatat bine (poate ca inca nu destul de bine!) si care sunt necesare in viata.
Coordonati manageri BenQ din peste 20 de tari, din pozitia de vicepresedinte al companiei pe Europa. Care sunt provocarile cu care va confruntati?
In general colegii cu care lucrez sunt persoane cu vechime in companie, unii chiar angajati de mine, si atata vreme cat exista bun simt si respect reciproc nu avem provocari sau conflicte, ci eventual diferente de pareri, care se pot rezolva usor de catre profesionisti.
Ati precizat intr-un alt interviu ca sunteti un lider, nu un manager. Care este diferenta?
Managerii conduc dupa reguli clare si stricte, sunt executanti sau followers, liderii sunt cei care au si dau viziunea si sunt urmati cu placere de altii.
Ati format un nucleu romanesc in companie. Ce alte pozitii ocupa romanii in acest concern?
La noi in Viena suntem 6 romani: eu, Directorul Tehnic, Logistic Manager, Support Engineer, Key Account Manager si un Product Manager.
Daca ar fi sa spuneti o singura fraza cu privire la management, care sa vorbeasca si despre dumneavoastra, care ar fi aceea?
Respecta-te pe tine insuti si pe cei din jurul tau, fa celor din jur ce doresti sa ti se faca si tie.
Se spune că in ciuda ascensiunii dumneavoastră profesionale si a pozitiei pe care o ocupati ati ramas o persoana care inca mai practica modestia. Ce puteti spune despre asta?
Modestia nu este numai o trasatură de caracter sau de personalitate, este un mod de viata, pe care putem sa-l alegem, sa-l traim si sa-l practicam zi de zi.
Care sunt planurile BenQ pe viitor? Cum v-ati dezvoltat de-a lungul vremii partea de strategie si viziune?
Tocmai m-am intors de la cartierul general din Taiwan unde am vazut multe produse noi, din domenii variate, care vor fi introduse rand pe rand in diferite tari si regiuni, in functie de capacitatea birourilor locale si de maturitatea si marimea echipelor si a pietelor de desfacere. BenQ s-a orientat și se orientează tot mai mult spre solutii, sisteme si platforme, migrand de la traditionalul producator de hardware la furnizor de solutii de business.
Care este punctul dumneavoastra forte? Dar cel slab?
Probabil ca cei ce sunt in jurul meu stiu mai bine decat mine ce fac bine si unde sunt slab. Pasiunea de a face performanta, de a sluji, de a ajuta oamenii sa se formeze si sa creasca businessul ma caracterizeaza, uneori fiind poate prea naiv sau prea bun.
Aveti un model inspirational?
Profesional, sunt cativa oameni care m-au inspirat si și-au lasat amprenta asupra mea: tatal meu, ca simplu taran cu multa disciplina, bun simt și mult umor, un unchi foarte bine educat, câțiva profesori din liceu si facultate si un lider care mi-a fost și imi este mentor. Ma uimeste un speaker motivational care este super multumit cu toate ca nu are nici maini si nici picioare, dar are o viata implinita si plina de succes: Nick Vujicic: http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Vujicic
Care sunt legaturile dumneavoastra cu Romania la acest moment? Veniti in vacanta aici? Cum vi se pare ca s-a modificat mediul de business din Romania in ultimii ani?
Vin in Romania de cateva ori pe an, de 2-3 ori pentru business si de 2-3 ori pentru evenimente de familie (din pacate inmormantarile sunt mai dese decat nuntile!).
Lumea se schimba, vremea se schimba, chiar oamenii se schimba, deci este normal ca si businessul sa se schimbe.
Nu se pot obtine aceleasi rezultate sau mai bune cu aceleasi metode si modele de business daca natura businessului s-a schimbat. Sigur, internetul si comertul electronic au schimbat si vor schimba mult modelul de business si profilul cumparatorilor.
Privind in urma, la tanarul de 25 de ani care incepea o viata noua intr-o alta tara si intr-un scenariu total diferit fata de cel lasat in urma, ce va uimeste cel mai mult in povestea lui?
Tanarul de 25 de ani din 1990 a ramas tanar (cel puțin asa cred eu!) si are tot 25 de ani (pe un picior!). Am o recunostinta deosebita pentru Dumnezeu si pentru familie (sotia si fetele), care m-a ajutat si sustinut in toti acesti ani de evolutie, de la emigrant „analfabet” la un OM integrat intr-o societate moderna si tot mai dificila, care la randul lui poate sa dea macar putin inapoi din ce a primit.
Ultimul proiect in care ma implic, cel de ajutorare a orfanilor si a bolnavilor de SIDA din Kiboga, Uganda, este probabil unul dintre cele mai frumoase si importante lucruri pe care le-am facut in viata.