Mihai Covaliu: Echipa e la fel de importantă ca sportivul care concurează!
Am stat de vorbă cu Mihai Covaliu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), câștigător al medaliei de aur la scrimă la JO din 2000 – despre cât de importantă este echipa în ecuația succesului, leadership sportiv și rolul sportului în viața unui copil.
Este mult de muncă ca să ajungi să faci performanță. Însă noi, privitorii de pe margine, uităm adesea de acest aspect. Prin urmare, cât de greu este să formezi lideri în sport? Mihai Covaliu ne amintește că ceea ce vedem pe teren, pe planșa de scrimă, pe pârtia de schi este doar vârful aisbergului: acolo se află reprezentantul echipei.
”Fără o echipă în spate, nu putem avea lideri, nu putem crea lideri, nu putem avea modele. La noi, este foarte important să înțelegem acest lucru. Un sportiv care este dedicat are nevoie de susținere, acel sportiv trebuie să aibă în spate o echipă”, spune președintele COSR.
Mihai Covaliu a învățat importanța echipei și din experiența proprie. Căci a trecut prin toate etapele de formare ale vieții de sportiv: de la începător în scrimă, la medaliat la campionate naționale, europene, mondiale și la Jocurile Olimpice (unde a câștigat medalia de aur în 2000 și pe cea de bronz în 2008). Pe urmă, el a ieșit de pe planșa de scrimă, dar a rămas alături de sportivi din postura de antrenor, unde a lucrat în echipă pentru a-i ajuta pe aceștia să concureze la cel mai înalt nivel.
Apoi, a făcut același lucru din poziția de președinte al Federației Române de Scrimă. Sub îndrumarea sa, în trei ani, țara noastră a câștigat 24 de medalii la CM, CE și Olimpade, inclusiv cea de aur la echipa de spadă la JO de la Rio.
Ulterior, Mihai Covaliu a ajuns la conducerea COSR. Așa că este foarte conștient de faptul că echipa este un sprijin crucial pentru a ajunge la performanță.
”Echipa e la fel de importantă ca sportivul care concurează. În momentul în care toată lumea va înțelege acest lucru, abia atunci vom vorbi de un sistem, iar fiecare rotiță din acel sistem se va învârti și vom putea vorbi de șanse mai mari pentru medalii, vom putea vorbi mai mult și mai bine despre previziuni pentru JO, precum și despre performanțe. În anumite discipline s-au creat deja aceste sisteme, există un know-how și lucrurile sunt în regulă. De exemplu, în canotaj, scrimă, lupte, tenis”, precizează Mihai Covaliu.
Importanța sportului în viața copiilor și în dezvoltarea lor: Cum le formează caracterul? Regulile din sport se aplică și în alte aspecte ale vieții?
Mihai Covaliu spune că sportul te învață foarte multe lucruri: disciplină, respect, puterea de a trece peste eșecuri, de a te ridica și a continua lupta, puterea de concentrare, de a lua decizii, precum și mobilitatea de a negocia situațiile în care te găsești.
”Dar cel mai mult și mai mult este vorba de a-ți forma un caracter puternic, de învingător. Un om care practică un sport – oricare ar fi el – e format pentru momentul în care va termina cu viața de sportiv și va îmbrățișa o altă carieră”, explică Mihai Covaliu.
Deci sunt motive suficiente pentru ca cei mici să practice un sport. Însă un rol foarte important îl au părinții, care trebuie să meargă dincolo de lejeritatea timpului petrecut cu un telefon sau o tabletă. Există riscul ca cei mici să creadă că totul se face dintr-un click, ceea ce nu este deloc adevărat. ”Sportul are menirea de a căli copilul, de a-l educa și de a-l pregăti pentru viața adevărată”, punctează Mihai Covaliu.
România și competițiile sportive internaționale
Am stat de vorbă cu Mihai Covaliu în contextul deschiderii a două competiții internaționale de schi ce au loc în țara noastră.
Este vorba de:
- FIS Children`s Trophy: 23-24 februarie, Poiana Brașov (a doua ediție)
- FIS Cup Open: 3-7 martie, Poiana Brașov (prima ediție)
L-am întrebat pe președintele COSR cât de importantă este organizarea competițiilor internaționale la noi în țară.
”Treaba asta a început să fie o industrie. Când discutăm de turismul sportiv, vorbim atât de cei care vin și concurează la o competiție, cât și de cei care vin să-i susțină. Brașovul își face treaba foarte bine, aceste competiții sunt o dovadă clară că regiunea reușește să coaguleze jucători importanți de la nivel local, care își dau mâna să susțină aceste competiții. Toate acestea creează un climat foarte bun de dezvoltare pentru copii, pentru comunitatea locală, pentru economie și pentru promovarea locului unde se desfășoară competițiile respective”, susține Mihai Covaliu.
*Sursă foto articol: site-ul COSR