Mentoratul cu dublu sens, zona de excelență în care firma beneficiază de performanțele fiecărui angajat
Trăim într-o lume a transformărilor. Rapide, profunde, evidente. De la mentalități ori stil de viață și până la politicile de management, totul se schimbă. Categoric, evoluția digitală provoacă mediul de business să-și reorganizeze activitatea, să renunțe la vechile metode lucru și să integreze practici noi, ajungându-se deseori la transformarea fundamentală a procedeelor de lucru. La nivel organizațional însă, trasformarea aceasta nu implică doar tehnologii noi, la urma urmei, oricât de performantă ar fi o ”mașinărie”, oricât de inovator ar fi un instrument de lucru, exploatarea eficientă depinde tot de oameni. Aceasta este, practic, marea provocare a organizațiilor: să reușească să înglobeze perfect în activitate oameni, tehnici și tehnologii astfel încât compania să evolueze.
Dacă în ceea ce privește componenta tehnică, implementarea ține strict de disponibilitatea deținătorului companiei de a investi, când ajungem la latura umană lucrurile se complică. Pentru că, deși reușita înseamnă și să accepți provocările, nu tuturor angajaților le este ușor să se adapteze, să țină pasul cu această avalanșă de schimbări. Suntem cumva într-un punct în care excelența, performanța nu mai sunt suficiente. Capacitatea de adaptare devine capitală, iar construirea unei echipe care să înglobeze acest tot, esențială pentru atingerea obiectivelor. Succesul unei astfel de echipe depinde însă de lider, de bunul lui management. Pentru că, o altă provocare a momentului pentru conducerea unei companii este construirea unor echipe în care să integreze toate generațiile active pe piața muncii, fiecare cu particularitățile, viziunile și aspirațiile ei.
Tânăra generație deține suficiente competențe digitale, n-are absolut nicio problemă în a asimila tot ce impune evoluția tehnică. Dar nu e suficient de matură, vrea să urce rapid în carieră și de aceea nu rămâne într-o companie care nu îi satisface toate așteptările simultan. În schimb, vechea generație, mult mai fidelă, se confruntă deseori cu probleme de acomodare cu noile tehnologii și, pentru că se simte cumva amenințată de automatizare, e sceptică. Totuși, experiența, expertiza, nivelul de cunoștințe acumulat sunt plusuri ce nu pot fi înlocuite de tehnologie. Tocmai de aceea, tot mai mulți lideri se concentrează pe crearea de echipe mixte, al căror principal avantaj să fie transferul de cunoștințe de la o generație la alta, adică un mentorat cu sens dublu. Doar așa se poate identifica o zonă de excelență, în care echipa să beneficieze de valoarea fiecărui angajat.
Robert de Niro – Anne Hathaway, un mentorat magistral
Tema, pe cât de puțin este dezbătută în România, pe atât de populară este peste ocean. Mai mult, acest transfer de cunoștințe și abilități între generații a făcut și subiectul unui film, extrem de bine primit de public. ”Internul”, căci despre el este vorba, este povestea unui pensionar (Robert de Niro), fost director de vânzări, văduv, care, profitind de o oportunitate – un program de leadership dedicat persoanelor de vârsta a treia – revine în viața profesională. Se angajează la o firmă, un site de modă, condus ușor haotic de o tânără (Anne Hathaway). Este înconjurat numai de tineri, cu abilități, abordări și interese complet diferite, care îl privesc inițial ca pe o ciudățenie. Experimentat și versat în lucrul cu oamenii, pensionarul găsește însă punți de legătură cu foarte tinerii colegi și câștigă simpatia tuturor. Principalul atu: prin experința de viață reușește să găsească tot felul de soluții pentru situațiile de criză. Câștigă și încrederea tinerei șefe, căreia îi devine confident și consilier.
Relația dintre cei doi, construită magistral, are la bază un dublu transfer de informații și abilități. Tânăra îl ghidează în lumea digitală, îi construiește și îl învață să utilizeze un cont de Facebook. La rându-i, ea beneficiază din plin de sfaturile lui în dezvoltarea afacerii, negocieri, vânzări. Împreună reușesc lucruri extraordinare, pe lângă salvarea firmei, cea mai importantă fiind reorganizarea propriilor vieți, atât profesionale cât și personale.