May-Britt Moser, femeia care a găsit răspunsul la întrebarea „Cum știm unde ne aflăm?”
"Cum știm unde ne aflăm? Cum reușim să găsim drumul dintr-un loc spre un altul? Și cum stocăm această informație în așa fel încât să putem să găsim imediat drumul corect data viitoare când mergem pe același drum? Cei trei laureați din acest an au fost premiați pentru descoperirea unui sistem de poziționare din creier, supranumit „GPS-ul intern”, care face posibilă orientarea în spațiu și care demonstrează existența unei baze celulare pentru o funcție cognitivă superioară", precizează același comunicat.
În 1971, John O'Keefe a identificat prima componentă din acest sistem de poziționare. El a descoperit un anumit tip de celule nervoase dintr-o zonă din creier denumită hippocampus care era întotdeauna activată atunci când un șoarece se afla într-un anumit loc dintr-o cameră. Alte celule nervoase se activau când șoarecele se afla în alte locuri din acea cameră. John O'Keefe a ajuns la concluzia că aceste "celule de localizare" trasează o hartă a camerei respective.
May-Britt Moser s-a născut în orașul Fosnavåg din Norvegia, în 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, împreună cu viitorul ei soț și colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Și-a luat doctoratul în neurofiziologie în 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh și la University College London, înainte de a se transfera la Universitatea de Știință și Tehnologie din orașul norvegian Trondheim, în 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de științe neuronale în 2000 și este în prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.
Viața personală
May-Britt s-a născut în Fosnavåg, Norvegia în 1963. Ea și soțul ei au frecventat același liceu, dar nu s-au cunoscut bine înainte de a ajunge la aceeași universitate. Subiectele preferate ale lui Moser în liceu erau matematica și fizica. Ei au fost de acord să studieze psihologia împreună și să lucreze împreună, iar relația lor a început să funcționeze foarte bine de atunci. Ei s-au căsătorit în 1985 și au două fiice împreună. În 2016, însă, anunțau divorțul.
Cariera
May-Britt Moser a obținut o diplomă în psihologie de la Universitatea din Oslo în 1990. Ea a urmat apoi doctoratul în Neurofiziologie de la Universitatea din Oslo în 1995, sub supravegherea profesorului Per Andersen. Ea și Edvard Moser au continuat pregătirea postdoctorală cu Richard Morris la Centrul de Neuroștiințe, Universitatea din Edinburgh în perioada 1994-1996 și au vizitat colegii postdoctorali la Laboratorul lui John O'Keefe de la University College din Londra timp de două luni.
Mosers s-a întors în Norvegia în 1996, unde May-Britt a fost numită profesor asociat în psihologia biologică la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) din Trondheim. Ea a fost promovată în funcția de profesor de neuroștiințe la NTNU în 2000. Cei doi au contribuit la înființarea Centrului pentru Biologie de Memorie (CBM) în 2002 și a Institutului de Neuroștiințe în Sisteme la NTNU în 2007. Moser este, de asemenea, seful departamentului Centrului de calcul neuronal al NTNU. De asemenea, ea este membră a Societății Regale de Științe și Scrisori din Norvegia, Academia Norvegiană de Științe și Scrisori și Academia Norvegiană de Științe Tehnologice. Moser a fost numită de Consiliul European pentru Cercetare membru al uneia dintre panourile de evaluare pentru granturile de lansare ERC pentru perioada 2007-2009.
Mosers a pus bazele cercetării asupra mecanismului creierului de a reprezenta spațiul împreună cu mentorul lor John O'Keefe. Mosers a descoperit tipuri de celule care sunt importante pentru determinarea poziției (reprezentare spațială) în apropierea hipocampului, o zonă adâncă din creier care este importantă pentru codificarea spațiului și, de asemenea, pentru memoria episodică. Moser a investigat corelațiile dintre structura anatomică a hipocampului și învățarea socială la șobolani. Activitatea lui Moser a dat șansa oamenilor de știință de a dobândi noi cunoștințe în procesele cognitive și în deficitele spațiale asociate cu afecțiunile neurologice umane, cum ar fi boala Alzheimer.
În 2014, Mosers a împărțit jumătate din Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2014. Cealaltă jumătate a premiului a fost acordată lui John O'Keefe. Familia Moser a fost una dintre cele cinci cupluri care urma să primească un premiu Nobel.
May-Britt Moser a fost co-fondator al Centrului pentru Biologie de Memorie, un Consiliu de Cercetare al Centrului de Excelență finanțat de Norvegia din 2003 până în 2012 și a preluat Directoratul Centrului de Calcul Neural, al doilea Centru de Excelență, în perioada 2013 – 2022.
În 2013, Camera de Comerț din Trondheim a acordat lui May-Britt Moser premiul Madame Beyer, care recunoaște liderii de afaceri de sex feminin. A fost acordat ca recunoaștere a conducerii superbe a lui Moser, a realizărilor științifice și a înaltelor standarde etice, precum și a concentrării sale extraordinare asupra muncii în echipă și spiritului comunitar.