Mariana Nicolae, profesor emerit – Există viață după pensionare!
„Există viață după pensionare! Pensia activă – cea mai bună perioadă din viața mea”
Mariana Nicolae, profesor emerit, doctor în Educație și Economie, Fulbright Ambassador (2013-2018), membră INACO, Facultatea REI, ASE București
Sunt pensionară din 2 octombrie 2017. S-a schimbat ceva în viața mea? Sigur, unele detalii – fac ceea ce vreau și-mi place (cu mici excepții am făcut asta cam toată viața – în anumite limite evident), am luxul incredibil de a-mi construi singură programul, am scăpat de birocrația tot mai excesivă din universitatea în care am lucrat peste un sfert de veac (dar la fel de excesivă în toate organizațiile similare românești și străine) și continui să merg la facultate și în prezent, doar la cursuri și la conferințe – ca participant activ, desigur. Sunt profesor emerit și, bineînțeles, sunt recunoscătoare universității pentru aprecierea activității mele prin oferirea acestui titlu.
În plus, călătoresc enorm pe cont propriu sau invitată ca vorbitor la diverse evenimente în țară și, mai ales, în străinătate. Din Peru în China, Australia, India, nordul Africii și… toată România. Sunt membră/voluntară în diverse asociații, grupuri de reflecție și particip la proiecte diverse. Nu-mi ajunge timpul pentru câte solicitări am și pentru câte proiecte am eu însămi pentru viața care mi-a rămas! Lucrul cel mai dificil căruia trebuie să-i fac față este claritatea și semnificația opțiunilor pe care trebuie să le aleg.
Timpul pe care-l am la dispoziție este, în mod realist, din ce în ce mai scurt, dar sper în alte trei decenii de viață activă. Nu, nu este o formă de demență senilă! Există oameni perfect lucizi la 97 de ani și, chiar dacă stilul de viață se modifică o dată cu înaintarea în vârstă, firesc este nu să devenim depresivi și să renunțăm, ci să ne adaptăm!
Pensionarea este un concept cu precădere al epocii industriale. Nu spun o noutate, dar tindem să o dramatizăm excesiv. Există viață și după pensionare, după cum există persoane care n-apucă pensia.
În principiu există două perspective importante asupra pensionarilor – în funcție de afluența societății în care trăiesc:
- una este cea a pensionarilor activi, care se bucură de viață sub toate formele pe care le au la îndemână;
- alta este cea a pensionarilor singuri, izolați, probabil cu o pensie mică, expuși la boli fizice și mentale. Există mult mai multe șanse pentru ca cei care și-au dedicat întreaga viață doar serviciului, fără să își facă timp pentru familie, prieteni și menținerea unor relații sociale, să intre în cea de-a doua categorie.
La noi în țară situația este și mai polarizată, mai stereotipă. În general, lumea se uită la pensionari cu milă – „săraca, ce-o să se facă, cum o să trăiască…” – sau cu înverșunare – „Pensionarii ăștia! Nu mai au loc tinerii de ei, nu mai poți avea un serviciu decent, iar pensiile lor sunt cauza problemelor noastre economice!”. În realitate, lucrurile sunt mult mai nuanțate și, în cele din urmă, fiecare are pensia pentru care a cotizat, iar cei care au fost mai întreprinzători, mai norocoși, mai precauți, și-au planificat veniturile pentru anii de pensie, în ciuda unui mediu social foarte instabil.
Viața este ceea ce ni se-ntâmplă când facem planuri!
Fac parte din categoria celor care s-au pregătit din timp pentru diversele etape ale vieții și, în același timp, am și conștiința clară a faptului că viața este ceea ce ni se-ntâmplă când facem planuri! Cu alte cuvinte, îmi fac planuri, dar sunt pregătită și pentru neprevăzut. Și știu că singura certitudine în viață este finalul ei, în ciuda faptului că trăim într-o perioadă care refuză cu îndârjire posibilitatea îmbătrânirii și a morții. Personal, îmi îmbrățișez vârsta și vreau să mă bucur de fiecare clipă pe care o am la dispoziție. N-am timp să mă plâng și să regret lucrurile pe care le-am făcut! Ce-i făcut nu se poate schimba! Nici nu vreau să regret ce nu am făcut – fie fac ceea ce mi-am dorit, fie nu mă mai gândesc la astfel de lucruri.
Sursa cover foto: Unsplash
Articol preluat din numărul 261 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.