Lider prin integritate
Nu trece zi fără să se gândească la oamenii săi. Pentru el e important să spună un „BRAVO!” la timpul potrivit, să iasă la prânz cu un avocat sau altul din echipă despre care, iniţial, nu ştie mare lucru. În final, reuşeşte să comunice pe chestiuni profesionale şi personale cu cei mai mulţi dintre ei, „tocmai pentru a-i motiva şi a-i simţi mai aproape”.
Ce s-a petrecut, pe scurt, în viaţa dumneavoastră profesională din 2009, în mai, când apăreaţi pe coperta revistei Cariere, până astăzi?
Am încercat să consolidez ceea ce, alături de camarazii mei, am construit în anii de formare a firmei.
Goana după profit şi stabilirea unor obiective nerealist de mari îi forţează pe lideri şi organizaţiile lor să ignore valorile morale. Există cale de ieşire?
Îmi place să cred că, pe de o parte, obiectivele noastre nu sunt «nerealist de mari» şi, pe de altă parte, că nu ignorăm valori morale. Dimpotrivă, am acordat multă atenţie promovării unor proiecte pro bono, care nu au legătură cu activitatea noastră de bază şi care sunt dedicate unor cauze din domenii precum cultura, educaţia, sportul, cazurile umanitare etc.
Există preconcepţia generalizată potrivit căreia, în avocatură, ca şi în business, o conduită prea etică îţi poate afecta cariera. Se poate practica această profesie cu integritate şi nobleţe, să zicem?
Prejudecata despre care vorbiţi este extrem de nocivă şi simplificatoare. Eu cred în integritatea morală a avocatului, în general, şi o promovez ca pe o valoare în cadrul firmei noastre. Cât despre nobleţe, aceasta e o virtute pe care nu o pot judeca decât partenerii şi clienţii noştri.
Cum ar trebui să înţelegem performanţa şi cum ajungem la ea?
O înţelegem după ce ajungem la ea.
Se întâmplă să aveţi vreun lider favorit, la ale cărui gânduri să reveniţi?
Andrei Pleşu.
Articol preluat din Revista Cariere de septembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici