Leadershipul nu vine din cărți, ci din a fi confortabil cu tine însuți
Cu toate astea, cariera nu este pentru el o înșiruire a trofeelor și a medaliilor pentru că, pe parcursul drumului numit „resurse umane”, și-a dat seama că el, ca om, reprezintă mai mult decât cariera lui. Când a conștientizat asta, a căutat să fie fericit în poziția pe care o are, să aibă un impact în organizație și asupra oamenilor și să adauge valoare în ceea ce face.
Citește și A ajuns General Manager într-un domeniu care i se părea o glumă
A fost Country Recruitment & Development Manager la JTI, apoi Country HR Director la DHL. În 1997, a ajuns la Coca-Cola și, după zece ani, a ajuns în funcția de Director Talent, Learning and Capability Development pe Eurasia Group. A părăsit Coca-Cola pentru Vodafone, unde a ocupat funcția de HR Director of Learning, Talent and Culture. De patru ani, lucrează la Microsoft. Mai întâi, pe poziția de Country HR Director în România, și, din toamna lui 2013, ca HR Director al Microsoft Turcia.
Vlad Bog, căci despre el este vorba, a povestit într-un interviu acordat revistei CARIERE cum a ajuns să lucreze în resurse umane și ce a învățat în cei peste 20 de ani de experiență pe care îi are în acest domeniu.
HR-ul nu a fost marea lui dragoste
Nu crede în parcursuri profesionale standard, pentru că fiecare om are interesele, momentele, ritmul și norocul lui. Iar el este, poate, unul dintre cele mai bune exemple. Deși cariera lui profesională s-a derulat în cea mai mare parte în domeniul resurselor umane, HR-ul nu a fost marea lui dragoste. Trecerea către HR a fost, de fapt, o întâmplare. Domeniul nu îl atrăgea în mod particular, pentru că el voia să lucreze în business.
Citește și Antreprenor cu acte-n regulă
Primul loc de muncă l-a avut în cadrul JTI, unde a fost Country Recruitment & Development Manager. Se întâmpla în anul 1992, iar jobul l-a găsit într-un ziar. Așa a început să facă merchandising și vânzări. Dar, cum organizația era într-o continuă creștere, i s-a cerut să pregătească agenții de vânzări. Apoi a urmat și recrutarea lor și, ulterior, construirea curriculelor de training și coaching și pentru celelalte departamente.
„Nu aparțineam de HR ci, în continuare, de departamentul de vânzări. Când mi s-a cerut să trec la HR, am fost șocat și nu am înțeles ce mi se întâmpla. Nu eram în particular atras de HR și mi se părea că multe persoane pe care le cunoscusem și lucrau în zona asta nu vorbeau business și nu aveau o transparență pe care aș fi apreciat-o”, povestește HR Directorul Microsoft Turcia. Cu toate că nu avea o părere prea bună despre oamenii din HR, în aceeași perioadă i s-a propus să conducă departamentul de resurse umane al DHL: „Am acceptat, și de-acolo am continuat pe linia asta a HR-ului”.
Mersul pe autostradă, dar în sens invers
Chiar dacă între Vlad și HR nu a fost dragoste la prima vedere, mărturisește că este un domeniu care l-a slujit până acum în ceea ce și-a dorit. Și, ca orice profesionist care vrea să se afirme, și-a dorit lucruri absolut normale: o poziție mai importantă, mai multe responsabilități, să lucreze în mai multe țări, să ajungă la titlul de director. Și recunoașterea profesională nu a întârziat să apară: la Coca-Cola a ajuns să fie responsabil pentru 43 de țări și să aibă echipe care îi raportau în New Delhi, Istanbul, Moscova și în Emiratele Arabe Unite.
Cu fiecare treaptă urcată, a crescut și a învățat lucruri nu doar despre HR, dar și despre el. Deși, odată, reprezenta exact ceea ce-și dorea, a înțeles că există lucruri mai importante decât poziția, statutul și numărul de țări în care lucrează. A ajuns la concluzia că prioritare pentru el sunt independența, posibilitatea de a face ce-i place, de a fi alături de oamenii cu care îi face plăcere să lucreze și impactul pe care îl poate genera.
Citește și Fondatorul Kruger & Matz: Brandul, unealta prin care hrăneşti falsa fericire
„Cu experienţa pe care o aveam, puteam genera mult mai multe rezultate la nivel de ţară şi puteam să fiu mai aproape de oameni. Aşa că am început să merg pe autostradă, dar în sens invers. O altă experienţă interesantă… Pentru că nimeni nu se aşteaptă ca cineva să meargă în jos. Şi, când se întâmplă, toţi se întreabă care este povestea ascunsă. La Microsoft, am găsit pe cineva care a înţeles şi a apreciat calea mea. Acum, evoluez din nou şi, cumva, jobul îmi permite să fac aceste schimbări interne”, explică Vlad Bog.
A găsit locul unde se simte el însuși
Fiecare companie prin care a trecut și fiecare poziție pe care a ocupat-o și-au pus amprenta asupra lui. Dar, de fiecare dată când a părăsit pe cineva pentru altcineva, a plecat de acolo și cu lecții foarte prețioase.
JTI, compania în care a lucrat pentru prima dată, i-a fost cea mai bună „școală”. Însă problema primului loc de muncă este că, dacă ai norocul să ajungi într-o companie bună, nu o poți aprecia pentru că nu ai termen de comparație. Tot la JTI a învățat training și dezvoltare, recrutare, vânzări și merchandising și că o curriculă de training bună are nevoie de un program solid de coaching ca să aibă rezultate bune.
Citește și „Nu toți managerii sunt și lideri” EXCLUSIV – Directorul general Kanal D, UĞUR YEŞIL
Funcția de Country HR Director la DHL a însemnat și prima poziție de conducere. Avea o echipă care îi raporta și a început, așadar, să învețe despre people management. După perioada de formare în management, a început să lucreze pentru Coca-Cola, unde a stat cel mai mult: 13 ani. „Acolo am învăţat enorm, am trecut de la operaţional la strategic, de la o ţară la șase țări, apoi la 13, apoi la 36 şi apoi la 43”. Tot la Coca-Cola a învățat să lucreze cu toate culturile, că nici una nu este mai bună decât alta și, cel mai important, că poziția ierarhică dintr-o companie nu este ceva ce-l definește.
A trecut, apoi, prin perioada Vodafone, în care a învățat despre zona tehnologiei și care a reprezentat un pas extrem de necesar către compania Microsoft, unde lucrează de patru ani și în cadrul căreia a descoperit că poate fi cu adevărat el însuși.
Leadershipul nu vine din cărți, ci din a fi confortabil cu tine însuți
L-am întrebat pe Vlad Bog care au fost cele mai provocatoare situații cărora a trebuit să le facă față. Analizând la rece, crede că nu momentele, în sinea lor, au fost greu de gestionat, ci modul în care le-a procesat intern pe parcursul evoluției lui. A amplificat multe dintre dificultățile pe care le-a întâmpinat și este convins că acum, în momente similare, ar reacționa cu totul altfel, pentru că și filtrul lui intern este altul.
Primul exemplu care îi vine în minte este prima poziție de conducere, în cadrul DHL: „Nu aveam un stil de management definit şi încercam ce mi se părea mie că era bine din ce văzusem la alţii şi citisem şi învăţasem. Dar leadershipul nu vine din cărţi ci, în primul rând, din a fi confortabil cu tine însuți”.
Citește și Traian Brumă, fondator Universitatea Alternativă: „Ca să schimbi lumea, ai nevoie de răbdare”
Dar, ca orice altă profesie, HR-ul are și momentele lui frumoase. Pentru Vlad, aceste momente sunt date de oamenii cu care a lucrat în diverse etape ale carierei lui și care i-au spus cum le-a influențat viața. La fel sunt și conferințele la care este speaker și, la finalul cărora, oamenii care au fost impresionați de ceea ce spune vin să-i vorbească în particular.
HR-ul înseamnă business
Pentru directorul de resurse umane al Microsoft Turcia, funcția HR-ului este una care structurează și eficientizează noțiunile și procesele prin care organizația maximizează resursa umană. HR-ul înseamnă business pentru că, atunci când înseamnă HR, deja nu mai are impact: „Este vorba despre maximizarea resursei care, în multe industrii, este cea mai grea linie din OPEX (operating expense)”.
Dar, după atâția ani în care activează în HR, cum vede Vlad Bog omul? „Cu cât omul care ocupă o poziție este mai complex, cu atât mai bine pentru job. Sigur că nu vorbesc aici de joburile repetitive, de linie de producție”. Omul este, totodată, și personajul de care – și pentru care – Vlad Bog se teme cel mai tare. Dar nu de orice fel de om, ci de acela care nu este mai mult decât jobul lui.
Citește și Britanicul care vede România mai frumoasă decât o vezi tu
„Povestea celor care rămân fără job şi nu ştiu ce să facă pentru că nu mai e nimic altceva în ei este tragică. Cei mai buni lideri cu care am avut ocazia să interacţionez erau cei mai introspecți, curioşi să experimenteze şi să înveţe lucruri noi, care ştiau să scoată ce e mai bun din fiecare şi care se simțeau confortabil să lucreze de la egal la egal cu oameni de toate felurile şi tipologiile”, conchide Vlad Bog, HR Director Microsoft Turcia.