Ivan Patzaichin: Există solidaritate și cu adversarii (I)
Ivan Patzaichin a fost alegerea unanimă a redacției Revistei CARIERE pentru premiul onorific LEADERSHIP PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ pe care îl decernăm anual în cadrul Galei noastre. Criteriile acestui premiu onorific s-au potrivit mănușă pe personalitatea și activitatea profesională a acestui personaj inspiraţional, revoluţionar, emblematic în domeniul în care activează, pentru filozofia şi sensul următorilor ani ai României.
Citește și:
Ivan Patzaichin: Lumea sportului are reguli care pot fi transferate în viața de zi cu zi (II)
Ivan Patzaichin: Cinci sportivi care mă inspiră (III)
Ivan Patzaichin este una dintre puținele personalități autentice ale României care au înțeles că notorietatea pe care ți-o dă celebritatea trebuie folosită în primul rând în sprijinul semenilor și al comunității din care provii. Această persoană, cu a cărei imagine am crescut mai toți cei din generația mea, a reușit să rămână în inima oamenilor care îl știu tocmai prin discreția, firescul și smerenia care îl însoțesc în tot ceea ce face, lucru vizibil și în aparițiile sale publice. Cu toate că de 50 de ani este un răsfățat al premiilor, Ivan Patzaichin primește cu bucurie și apreciere orice recunoaștere publică a muncii sale. Campionul care a făcut performanță cu pagaia ruptă rămâne un exemplu de demnitate și patriotism autentic care vine din fapte. E un lider adevărat, deși nu ar recunoaște niciodată asta. Fiindcă are o modestie și discreție care merg până la smerenie. Succesul și recunoașterea internă și internațională nu l-au smintit, ci i-au sporit valoarea.
De la performanță sportivă, la antreprenoriat social și inovație socială
Poate că de aceea multiplul campion european, mondial și olimpic la caiac-canoe face performanță în orice domeniu se implică. Mai nou, responsabilitate socială și business de calitate care promovează valorile și tradițiile românești.
La aproape 70 de ani, Ivan Patzaichin e un exemplu de viață activă: „Foarte aglomerată, dar și foarte împlinită. Mai ales pentru că nu sunt doar fostul campion Ivan Patzaichin, ci sunt om care face, în continuare, lucruri care îi plac și în care crede. Am o familie pe care o iubesc și care îmi este aproape, am un grup de prieteni care mi-au fost alături la bine și la greu, iar echipa pe care am construit-o în ultimii ani în jurul proiectelor mele mă stimulează și mă completează. Am fost întotdeauna un om activ, foarte sociabil și, mai ales, am avut mereu un obiectiv (sau mai multe) de îndeplinit – personal sau profesional. Mă simt mai în siguranță când am o destinație în fața mea și un drum către ea, sau cel puțin câteva jaloane din care să mi-l construiesc“, explică Ivan Patzaichin.
Viața lui a început în Deltă și tot ceea ce face e raportat la acest loc, căruia îi poartă un imens respect. „Sunt un lipovean născut în cel mai frumos loc din lume, Delta Dunării. Am avut norocul să fiu înconjurat încă de mic de oameni de ispravă, de la care am învățat ce e bine și ce e rău, și așa m-am format. Acolo am învățat respectul față de muncă și față de cei ce-mi sunt aproape. De fapt, în Deltă am primit una dintre cele mai importante lecţii: că trebuie să-i respect pe cei din jur dacă vreau să fiu și eu respectat.
Am avut îndrăzneala să visez la ceva ce părea destul de îndepărtat, să-mi fac un plan și să strâng din dinți până am obținut ce mi-am propus. Altceva, ce să vă spun…“, povestește Ivan Patzaichin, cu emoție și recunoștință, ca de fiecare dată când vorbește despre rădăcinile sale.
Cum se vede peste 10 ani? „La fel ca acum, cu multe proiecte, cu o echipă și mai mare. Sper ca până atunci să ne mândrim cu un canal olimpic la Tulcea, cu centre de inițiere în sporturi nautice peste tot prin Delta Dunării și cu reputația Deltei de «regina ecoturismului din Europa». Sau poate chiar din lume, de ce nu?“. Mare parte din energia și vitalitatea lui Ivan Patzaichin vin din cariera sportivă, care i-a modelat caracterul. Și nu vorbim doar despre mentalitatea de învingător, ci și de echilibrul pe care îl dă existenței unui om.
„Probabil că trebuie să ai ceva de la natură, care să te împingă. Dar asta nu e suficient. Îți mai trebuie respectul pentru meșteșug și pentru cei dinaintea ta sau adversarii tăi. Tot așa cum ai nevoie de curiozitatea de a afla cum trebuie să lucrezi, să «te lucrezi», de dorința de a încerca ceva nou, de a experimenta și de curajul de a trece peste eșecuri.
Poate pentru fiecare e o rețetă unică, iar parte din procesul de devenire e să ți-o găsești pe a ta, proprie. Pe mine m-a ajutat faptul că am fost constant în tot ce am făcut și nu m-am descurajat, chiar dacă n-am pornit de multe ori cu dreptul chiar de la început. Mi-am format o disciplină și am urmat-o. La mine a funcționat.
Felul meu de a fi a fost profund influențat de perioada copilăriei și adolescenței, de Deltă și locuitorii ei, iar rezultatele pe care le-am avut li se datorează în mare măsură. E un echilibru, o seninătate, dar și o duritate a vieții din Deltă, care te marchează pe viață. Obstacolele pe care le dovedești se acumulează în tine, iar corpul tău și le amintește atunci când ai nevoie de un plus de energie. Organismul, mușchii și tendoanele tale au o memorie a lor, de care tu nu ești conștient. Trebuie să ai încredere că ea intră în funcțiune în momentelecheie,“ povestește canoistul nr. 1 al României.
Deși pare un exercițiu de dezvoltare personală, sportul te formează și în spiritul solidarității de echipă. „Sportul, în general, nu doar caiac-canoe, nu e un exercițiu solitar. Acest lucru e valabil inclusiv pentru sporturile individuale, mai ales în ziua de azi, când un sportiv depinde atât de mult de echipament, de doctor, de nutriție, de psiholog, de cunoștințe de specialitate, de elaborarea unei strategii de pregătire, de liniște și confort mental. Ai nevoie de încrederea celor cu care colaborezi, și trebuie să le-o întorci, să nu-i dezamăgești. Când ești în competiție, transpirația e a ta, dar victoria este obținută cu transpirația, priceperea, devotamentul și energia celor din echipa ta“, subliniază Patzaichin.
Există solidaritate și cu adversarii
Numai un sportiv înțelept și smerit poate spune acest lucru. Și nu cred că e doar vocea experienței de viață, ci firul roșu care l-a împiedicat să nu derapeze de la drumul drept. Poate că acesta este spiritul competiției de care ar trebui să ținem cu toții cont în afaceri, în viața profesională și personală. „Pe teren sau în arenă, noi ne luptăm, e adevărat, dar scopul nu e distrugerea adversarului. Competiția are rolul de a ne pune în valoare, de a ne face să strălucim. Asta e rădăcina fair play-ului. Eu am rămas și acum bun prieten cu mulți dintre adversarii mei.
Cu maghiarul Tamás Wichmann, veșnicul meu adversar, m-am revăzut de mai multe ori la Festivalul nostru de la Tulcea – RowmaniaFEST – și nu a lipsit de la aniversarea mea de acum câțiva ani, când am împlinit 65 de ani, tot așa cum eu n-am lipsit de la aniversarea lui, când și-a sărbătorit 70 de ani, anul trecut. Am organizat împreună evenimente care să atragă atenția asupra canotajului (un sport în care Ungaria a fost întotdeauna o forță), atât la Budapesta cât și în România. Cu un alt canoist, britanic de data asta, ceva mai tânăr, Andrew Train, am făcut schimb de experiență privind proiectele noastre educaționale și ne propunem să lucrăm împreună în această direcție“, povestește Ivan Patzaichin.
În 2011 a lansat Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, o inițiativă de antreprenoriat social care a devenit în scurt timp o poveste de succes. Cea mai cunoscută componentă a acesteia este mișcarea ROWmania care, deși creată din dragoste de Deltă, promovează patrimoniul natural al întregii Românii și îndeamnă la mișcare în aer liber, pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
În plus, prin proiectele Asociației, Ivan Patzaichin atrage atenția asupra potențialului turistic, natural, cultural și identitar al Deltei, pe care și-o dorește, așa cum a spus în nenumărate ocazii, „regina ecoturismului din Europa“.
Cel mai recent dintre proiectele educaționale este volumul colectiv „Comoara din Deltă“, o carte scrisă de copiii Deltei, despre legendele și poveștile acesteia și despre aspirațiile locuitorilor săi. Una dintre reușitele Asociației este crearea canotcii, supranumită „bicicleta apelor“, o ambarcațiune care combină elementele tradiționale ale lotcii pescărești cu suplețea și viteza canoei de concurs.
Printre tradițiile deja stabilite de Asociație se numără Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea, și campania națională Rowmania FEST, care capitalizează pe potențialul hidrografic al orașelor din toată România.
În anul centenar am asistat cu mândrie la prestația din Londra a Flotilei România Centenar, la competiția The Great River Race, de pe Tamisa. Pentru a sprijini proiectele sociale, Ivan Patzaichin a lansat brandul PATZAIKIN, a cărui viziune se bazează tot pe un model de implicare socială, care urmărește recuperarea tradițiilor valoroase ale meșteșugurilor românești și reinventarea lor pentru uzul oamenilor secolului al XXI-lea.
Articol preluat din numărul 254/martie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.