International House – Engleza de afaceri pentru managerii de succes
Interviu cu Silviu Damoc, Manufacturing Manager la Unilever Ploiesti
D-le Silviu Damoc, International House a organizat pentru dumneavoastra doua cursuri intensive de engleza de afaceri – unul de trei saptamani in Romania si unul de doua saptamani la Londra. Progresul dumneavoastra a fost remarcabil. Felicitari! In mai putin de 110 ore de pregatire ati reusit sa treceti de la nivelul Elementary, la cel de Intermediate. Ce caracteristici ale cursurilor v-au ajutat cel mai mult la obtinerea acestei performante deosebite?
Importanta cred ca a fost evaluarea care mi s-a facut la inceput si strategia adoptata de IH (strategie care venea in intampinarea cerintelor mele). Cursurile nu au tenta plicticoasa cu care am fost obisnuiti, ci au un grad ridicat de modernism. Un alt atu a fost suportul de curs, care nu a fost unul fix, ci selectat special pentru nevoile mele. Strategia IH se bazeaza mult pe conversatie, imaginatia profesorilor, invatatura din greseli si nu pe binecunoscutele exercitii mecanice. Foarte important este profesionalismul profesorilor din Romania, cat si al celor din Marea Britanie, si adaptabilitatea lor la cerintele mele.
Care au fost obiectivele dumneavoastra pentru acest program de pregatire?
Lucrez la o companie multinationala, iar comunicarea se face aproape numai in engleza. De aceea, am avut doua obiective: atingerea unui nivel care sa-mi permita sa intretin orice conversatie si fixarea principalelor reguli gramaticale, urmand ca in timp sa-mi imbunatatesc vocabularul.
V-ati atins aceste obiective?
Din fericire, da. Dar dupa cum stiti, limba engleza nu e ca mersul pe bicicleta, ci trebuie perfectionata zi de zi. Acest curs m-a ajutat sa-mi fixez anumite reguli pe care le urmez zi de zi (asculta, citeste, invata noi cuvinte).
Ce ati apreciat cel mai mult, atat in Romania, cat si in Anglia?
Materialele de curs au fost foarte diversificate (carti, casete audio, videocasete, DVD). Am apreciat foarte mult deschiderea de care au dat dovada profesorii. Cu toate ca sunt tineri, acestia au o bogata experienta profesionala si majoritatea sunt poligloti. In Romania am fost pregatit in paralel de doi profesori, iar in Marea Britanie de patru. La Londra am beneficiat de un program intensiv: dimineata am avut trei ore de curs intr-o grupa de patru persoane, iar dupa amiaza trei ore de curs individual. Cursurile au venit in intampinarea nevoilor mele de limbaj social, negocieri, sedinte etc.
La Londra, ce alti factori au contribuit la imbunatatirea abilitatilor dumneavoastra de comunicare in engleza?
Cursul din Londra a contribuit decisiv la imbunatatirea abilitatilor mele si prin modul cum au fost abordate o serie de activitati "extrascolare":
- – activitati sociale: vizite la muzee, parcuri, pub-uri, restaurante;
- – interactiune cu gazda – zilnic conversatii despre obiceiuri, familie, anumite aspecte ale vietii in Marea Britanie;
- – diversitatea nationalitatilor pe care le-am intalnit (ex: grupa din Londra continea un rus, un coreean, un japonez si un elvetian, iar limba oficiala era engleza).
Ne-ati surprins cand la sfarsitul programului de pregatire ne-ati spus ca engleza a devenit un hobby pentru dumneavoastra. Ce v-a ajutat sa transformati o necesitate de serviciu – invatarea limbii engleze – intr-o placere?
Datorita acestei limbi ti se largesc automat orizonturile de cunoastere. Un exemplu ar fi: pe parcursul cursului de la Londra fiecare am avut un numar de prezentari despre tari, job, hobby etc. A fost extraordinar sa inteleg modul de viata al altor persoane chiar de la ei. Doresc sa cunosc cat mai mult aceasta limba pentru simplul motiv ca ma ajuta sa ma dezvolt ca individ. (Uneori regret ca nu am inceput sa studiez atent aceasta limba cu ceva ani in urma).
Unde va aflati acum si ce activitate desfasurati? Daca nu faceati cursul de engleza credeti ca ati fi facut fata cu succes noilor sarcini de serviciu?
In momentul de fata parcurg o perioada de pregatire de 3 luni la Unilever Marea Britanie. Cursul de engleza m-a ajutat enorm sa fac fata cerintelor noului job.
Ce ati dori sa transmiteti in final managerilor care studiaza limba engleza in Romania?
Nu as dori sa transmit neaparat managerilor, ci oricarei persoane interesate: incercati sa invatati aceasta limba, deoarece va avea o contributie decisiva in viata dumneavoastra atat pe plan personal, cat si profesional. Incercati sa o invatati indrumati de oameni care au experienta in acest domeniu, asa cum sunt cei de la International House.