Incursiune în mintea unui antreprenor
Patel este om de afaceri, absolvent de Cibernetică la Brighton University, cunoscut în România ca preşedinte al fondului de investiţii European Property Investments. Este indian de origine, crescut în Kenya. Bunicii săi au migrat în Africa la sfârşitul anilor 1800, odată cu zecile de mii de muncitori din India Britanică, aduşi atunci pentru construirea căilor ferate de la Mombasa către Kisumu. S-au stabilit acolo ca oameni de business, aşa cum au făcut cei mai mulţi dintre comercianţii indieni, care au văzut o oportunitate economică în dezvoltarea ulterioară a Kenyei. Mru a învăţat de mic să se orienteze, să vadă ce este de făcut în mediul în care se află. L-a inspirat modelul tatălui său – al cărui business a trecut de multe ori prin suişuri şi coborâşuri – omul s-a readunat de fiecare dată şi a luat-o de la capăt. „Să te ridici ori de câte ori cazi, să te reorientezi, să te realiniezi şi să devii mai puternic, iată o mare calitate.“ Tatăl său era o persoană echilibrată, de la care a învăţat că banii nu sunt totul. Dragostea, afecţiunea, familia, cultura, valorile, tradiţia şi societatea sunt extrem de importante şi a demonstrat-o constant prin acţiunile sale. Mru Patel e implicat, la rândul său, în România în diferite acţiuni caritabile ale asociaţiilor United Way, Blue Heron sau OvidiuRom, pe principiul că dacă tot obţii un câştig, e bine să dai ceva înapoi comunităţii.
„Bunurile materiale le ai şi le pierzi. Trebuie să te dedici mai mult valorilor tale, prietenilor şi familiei.“
Timp de 20 de ani Mru Patel a lucrat în domeniul IT şi a deţinut posturi de conducere în diferite companii de mare valoare (aşa numitele Blue chip companies), precum: Whitbread, GEC Plessey, Unisys, Siemens, Sequent (acum IBM), Sun Microsystems şi EMC. În total, şi-a petrecut 21 de ani în IT, pornind de la cel mai mic nivel şi ajungând până la a administra 100 de milioane de euro din vânzări pentru aceste companii de prim rang. Deşi satisfacţia financiară era imensă, zelul şi incitaţia scădeau în intensitate. Pe zi ce trecea era din ce în ce mai puţin distractiv – poate pentru că nu îşi urma pasiunea. A făcut pe rând programare şi project management, consultanţă şi marketing, a fost membru în consilul de adminstraţie al diferitelor departamente ale aparatului guvernamental, până când a ieşit la iveală latura sa antreprenorială.
De fapt, spune că întotdeauna a fost întreprinzător. La şase luni după ce a terminat facultatea, şi-a deschis propriul business. Apoi încă unul. Îşi plasa banii în investiţii de tip venture capital ori ca business angel, în diferite start-upuri cărora le oferea mentoring şi coaching, fie în India, fie în SUA. Era hobby-ul său. „Aşa am ajuns să fiu propriu meu şef.“ O serie de mentori şi de coachi l-au inspirat, aşa cum au făcut-o şi marile personalităţi ale lumii, cum ar fi de exemplu, Mahatma Gandhi.
Unul dintre multiplele cursuri de leadership la care a participat a fost un prilej de a privi lucrurile într-o lumină nouă. A început să se uite la viaţă ca la un model circumplex, pe ale cărui segmente se înscriu activitatea socială, relaţiile de familie şi de prietenie, situaţia financiară, activităţile de voluntariat şi caritate, sănătatea şi hobbyurile. A acordat câte o notă de la 1 la 10 pentru fiecare dintre ele şi cei apropiaţi i-au acordat la rândul lor note. A observat că neglija aspecte importante din viaţă şi că, dacă dorea să ajungă la un echilibru, trebuia să se ocupe de toate acele arii. A renunţat la lumea corporatistă şi şi-a făcut afacerea sa, în felul în care dorea. A ajuns în România după un studiu detaliat al pieţelor emergente, în urma căruia ţara noastră ocupa un loc foarte promiţător, mai ales datorită aderării la Uniunea Europeană. Aici a condus un fond de investiţii imobiliare, din care a ieşit cu un profit de 200%, după 3 ani.
Pentru el o minte puternică este aceea care deţine controlul asupra tuturor aspectelor din viaţă. O persoană puternică este aceea care are un spirit şi un mental puternic, care are o puternică influenţă socială, dar şi în rândul prietenilor, familiei, o situaţie financiară solidă. Dacă e vorba de un om de afaceri, la toate acestea se adaugă un business puternic dublat de activităţi caritabile susţinute.
Patel are diferite metode de a-şi seta mintea pentru a obţine ceea ce îşi doreşte. Aplică coduri SMART în tot ce face pentru a se asigura că obiectivele sale vor fi întotdeauna specifice, măsurabile, realiste, la timp finalizate (SMART). De exemplu, dacă îşi propune să înceapă un start-up până la sfârşitul lunii decembrie, care să aducă venituri de 100.000 de Euro, va eşalona acest obiectiv în etape: ce trebuie să facă în fiecare lună până în decembrie. Îşi ia acest angajament în scris.
Unul dintre mentorii săi, speakerul motivaţional Raymond Aaron, obişnuia să spună: eşti aşa cum eşti datorită atitudinii tale pozitive şi eustresului (acel tip de stres cu efecte pozitive asupra organismului, care ne mobilizează, ne determină să fim eficienţi, creativi, rapizi şi foarte atenţi). Într-un centru de Yoga din India, un alt mentor de-al său i-a explicat că starea bună de sănătate se datorează faptului că nu îşi face probleme legate de trecut şi că preocupările sale sunt legate mai degrabă de planurile de viitor.
„Lucrurile se întâmplă pur şi simplu. Am învăţat să mă îngrijorez mai puţin. Nu mai stau să analizez cine, ce a zis, cine ce a făcut. Nu poţi schimba trecutul, aşa că cel mai bine este să uiţi şi treci mai departe.“ Meditaţia şi Yoga îl ajută pentru a nu deveni descurajat când întâlneşte obstacole: „Mă ajută să activez diferite părţii ale minţii şi în felul în care gândesc, mă ajută la concentrare sau la felul în care acţionez.“
Dacă mintea ta nu este în cea mai bună formă, degeaba ţii dietă şi degeabă faci exerciţii fizice. Nu vei avea mintea clară. Patel priveşte viaţa în manieră holistică (minte-suflet-trup) şi îi încurajează şi pe ceilalţi să facă acest lucru. „Iau întotdeauna o foaie de hârtie şi întreb:cum vrei să arate viitorul? Care suntcodurile tale SMART? Care este traiectoria de la A la B?“
Călătoria va arăta aşa şi aşa şi va include diferite scenarii de tipul „dar dacă“. Unii le numesc borne, el le numeşte garduri, ca în concursurile de atletism. În cazul gardurilor, nu trebuie să te opreşti ca după fiecare bornă şi să sărbătoreşti: am trecut de borna A, ura! ci mai degrabă rămâi alert pentru următorul gard. Dacă apare ceva pe neaşteptate şi te îndepărtezi de ţelul tău şi te întrebi ce e de făcut? Acestea sunt problemele apărute, cum scap de ele?. În 99% din cazuri vei găsi o soluţie, o cale de ieşire din blocaj dacă eşti hotărât să ajungi în punctul B. Dacă însă nu eşti determinat, vei găsi scuze şi vei amâna totul pentru mâine. De aceea trebuie să ai un motiv convingător să ajungi în punctul B, care să te facă să te scuturi şi să te trezeşti. Dacă îţi spui că este un gard de alergări, vei sări peste el, ca să ajungi la destinaţie. Patel a făcut exerciţiul mersului pe cărbuni încinşi şi spune că iniţial mintea se blochează pentru că nu poate crede că un om poate face asta, dar dacă îţi focalizezi corect mintea şi te gândeşti că vei trece dincolo, devine foarte uşor. Totul se rezumă la cum lucrezi cu mintea ta şi cum treci de garduri, ziduri şi alte blocaje.
Ambiţia sa este orientată strict spre starea de fericire. „Când voi găsi echilibrul perfect în toate aspectele vieţii mele, când voi fi făcut destul în fiecare arie a vieţii, atunci voi fi fericit şi aceasta este ambiţia mea.“ Iată şi primele două lecţii pe care le împărtăşeşte celor apropiaţi: Fiţi pasionaţi de ceea ce faceţi, urmaţi-vă pasiunea. Nu vă lăsaţi târâţi într-o direcţie doar pentru că cineva vă spune că trebuie să mergeţi acolo. A doua: Duceţi un stil de viaţă echilibrat, cu valori familiale sănătoase şi prietenii sănătoase, daţi ceva înapoi societăţii.
Abordarea holistă postulează că există o forţă vitală în fiecare dintre noi, o inteligenţă specială a cărei prioritate este supravieţuirea.Toate marile descoperiri ale lumii au fost făcute datorită inteligenţei native a unor oameni care au avut curajul să se lase ghidaţi de forţa lor nativă. Ca urmare firească a acestor idei şi din dorinţa de a împărtăşi tuturor experinţa sa, Mru Patel a început să dezvolte în România un business în slujba unei vieţi sănătoase şi echilibrate „Shakti Holistic Health and Wellness“ sperând că oamenii vor învăţa să aibă o abordare holistică a existenţei (trup, minte, suflet, emoţii).