iBeacon „made in Cluj” ajută nevăzătorii din Bucureşti să călătorească singuri cu autobuzul
Soluţia integrată Smart Public Transport a fost creată pentru a ghida persoanele cu dizabilități vizuale în folosirea rețelei de transport public de suprafață din capitala României fără ajutorul unui asistent personal și fără a depinde de intervenția celorlalți călători sau a personalului regiei de transport.
Cum funcţionează
Când mijlocul de transport a ajuns în staţie, iBeacon-ul Onyx Beacon va emite un semnal sonor pentru a ghida persoana la autovehicolul corect, chiar dacă staţia este aglomerată. În momentul în care nevăzătorul urcă în autobuz / troleibuz, semnalul sonor şi notificările se opresc.
Beneficiarii
Rămâne de văzut câte dintre aceste categorii de persoane pot cumpăra şi folosi telefoane smart, pentru ca proiectul să fie fezabil şi să poată fi extins. Cele două linii de troleibuz au fost special alese pentru faza-pilot a proiectului întrucât asigură transportul public în zona liceului special unde studiază elevii cu deficiențe de vedere din București.
Paşii (via onyxbeacon.com)
2. Autobuzul (echipat cu un iBeacon identificat unic) se apropie de stația în care se află utilizatorul. Dispozitivul iBeacon montat pe autobuz emite în mod continuu, cu o frecvență constantă, un semnal de tip Bluetooth Low Energy.
3. Atunci când vehiculul se apropie la o distanță de circa 50-60 de metri (în funcție de arhitectura zonei), telefonul mobil al utilizatorului primește o notificare care îl anunță că autobuzul de care este interesat se apropie. Textul notificării este citit utilizatorului de către aplicația voice-over a telefonului.
4. La sosirea autobuzului în stație, iBeaconul va emite un semnal sonor repetat de tip Beep, dacă aplicația mobilă a transmis dispozitivului, prin intermediul platformei cloud, că în stație se află un pasager interesat de respectiva linie de autobuz. Astfel, utilizatorul va putea identifica autobuzul dorit, dacă în stație sosesc mai multe vehicule simultan.
5. După ce utilizatorul se urcă în autobuz, livrarea notificărilor și semnalele sonore generate de buzzer se opresc automat, până când persoana ajunge în altă stație de autobuz și comunică aplicației că așteaptă un vehicul de pe altă linie de transport public.
iBeacon funcţionează pe sistemul de operare Android 4.3 şi pe iOs, de la modelul iPhone 4S în sus.
Despre iBeacon
Emiţătoarele iBeacon de la Onyx Beacon au o durată de viaţă a bateriei extinsă, de până la patru ani, plus suport pentru cablu de încărcare, rezistă la intemperii, raza de funcţionare este de circa 70 de metri şi au un sistem de prindere solid.
Compania cu sediul în Cluj este cea care a venit cu hardware-ul şi consultanţa tehnică în proiectul de asistenţă pentru nevăzători şi alte persoane care au probleme cu vederea. Proiectul Smart Public Transport a fost demarat la începutul lui 2015, când reprezentanții Asociației Tandem și ai Onyx Beacon au gândit împreună și au proiectat detaliile soluției tehnice, apoi au realizat prototipul aplicației mobile și testarea întregului sistem în condiții de laborator. Ideea a fost prezentată într-o competiție de proiecte sociale derulate de organizații neguvernamentale, unde Fundația Vodafone a decis să o finanțeze.
În etapa-pilot, aplicată pe toate troleibuzele de pe traseele 86 și 90, în perioada iunie – august 2015 are loc testarea soluției în condiții reale de utilizare de către o echipă de voluntari ai Asociației Tandem, care vor folosi în mod intensiv mijloacele de transport de pe cele două linii de autobuz. În paralel, echipa Onyx Beacon lucrează la completarea capabilităților soluției tehnice și la îmbunătățirea performanțelor întregului sistem.
Despre acest proiect au mai scris dorusupeala.ro, via onyxbeacon.com, şi geekchronicles.ro.