#GalaCARIERE2018: Constantin Lomaca a câștigat Premiul la categoria “România Educată“
Constantin Lomaca este câştigătorul categoriei „România educată” în cadrul Galei Premiilor Revistei CARIERE 2018!
Constantin Lomaca este şeful Departamentului Ştiinţă la Franconian International School (The FIS), în Erlangen. A studiat la University of Technology Sydney, iar acum este invitatul Teach for Romania pentru ateliere care au ca scop iniţierea profesorilor într-o varietate de strategii la clasă – menite să le facă viaţa de zi cu zi cu copiii cât mai eficientă şi plăcută. E numai o frântură din biografia omului care este de părere că “rolul profesorului este vital pentru dezvoltarea individualității copilului”.
La catedră a lucrat şi lucrează ca profesor de ştiinţe
A plecat din România, unde a absolvit Facultatea de Geologie din Bucureşti, în 1991. S-a îndreptat către Australia. Acolo a urmat un curs postuniversitar full-time, de un an, în domeniul „didactica ştiinţelor şi pedagogie” la Universitatea Tehnologică din Sydney. Apoi a lucrat la o şcoală de stat la 560 km de Sydney. După care, timp de 15 ani, s-a aflat la un liceu catolic în acelaşi oraş, unde a fost şef la Catedra de ştiinţe şi director de curriculum. În 2014 a absolvit un alt curs post-universitar în Bacalaureat Internaţional la Universitatea Melbourne. Acum este şeful Catedrei de ştiinţe la un liceu internaţional din Erlangen, lângă Nürnberg, Germania . La catedră a lucrat şi lucrează ca profesor de ştiinţe (biologie şi chimie, mai ales). A scris programa şi a predat o materie pe care “am numit-o „Filosofie aplicată” pentru clasele IX-X“, după cum subliniază chiar Constantin Lomaca. Acum predă, pe lângă ştiinţe, şi o materie (obligatorie în sistemul IB) care se cheamă „Theory of Knowledge” (un fel de Elemente de Epistemologie).
Dacă nu colaborăm, nu progresăm!
“Acest premiu mă onorează. Mai ales că l-am primit în țara mea. Știți, eu trăiesc de multă vreme în străinătate. Să știți că acolo din majoritar te trezești minoritar. Este unul dintre primele lucruri pe care le înveți în străinătate. Mesajul meu în cee ace privește Educația în România este: Puneți presiune pe școli să își facă treaba. Puneți presiune pe profesori să își facă treaba. Așa se vor simți profesorii mai demni. Profesorul trebuie să se simtă parte din societate. Toți trebuie să ne simțim parte din societate. Dacă nu colaborăm, nu progresăm!“, ne-a declarat Domnul Profesor Constantin Lomaca în cadrul evenimentului Gala CARIERE 2018.
La categoria „România Educată au mai fost nominalizaţi:
- Daniela Vişoianu, Președinte, Federația Coaliția pentru Educație (Citește-i aici povestea)
- Bogdan Ionescu, student (Citește-i aici povestea)
- Claudia Chiru, învățătoare, Școala nr. 195, București (Citește-i aici povestea)
Gala Premiilor Revistei CARIERE 2018: Lista completă a câştigătorilor
1. „Leadership pentru întreaga carieră” – Ivan Patzaichin – pentru numeroasele inițiative inovatoare de responsabilitate socială care promovează valorile și tradițiile românești.
2. „Vizionarul României de azi pentru societatea de mâine” – Ionuţ Alexandru Budişteanu – informatician, inventator român, cu sute de recunoașteri naționale și internaționale în domeniul Computer Science.
3. „România Educată” – Constantin Lomaca, invitatul Teach for Romania pentru ateliere care au ca scop re-formarea profesorilor din România.
4. „Talentele viitorului” – Cornel Amariei, unul dintre cei mai creativi tineri inovatori români, recunoscut peste hotare în recentul top Ten Outstanding Young Persons of the World.
5.„Păstrătorii de comori” – Ioana Corduneanu, fondatoarea comunității Semne Cusute, care include asociația și blogul cu același nume și Comunitatea Semne Cusute în Acțiune și Școala de IE.
6. „Antreprenorii viitorului” – Lucia Goreaev, antreprenor CETA Sibiu, o companie de familie care rezistă de 25 de ani, valorificând proprietățile curative ale plantelor medicinale românești.
7. „Medicina Viitorului” – Maior Dr. Augustin Cătălin Dima, medic specialist Chirurgie Generală, Clinica Chirurgie 1, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București.
8. „Managerul Vizionar” – Elisabeta Moraru, prima femeie CEO Google Romania, tânăra care după multe interviuri a reuşit să convingă gigantul american că determinarea este principalul atu al unui lider.
CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO GALA PREMIILOR CARIERE 2018
Credit foto: Daniel Tolea