Fenomenul Zelenski. Drumul de la un simplu actor de comedie, la președinte. Este sau nu un adevărat lider?
Volodimir Zelenski este liderul care conduce în aceste vremuri grele Ucraina și cel care în doar câteva zile a reușit să atragă de partea sa multe țări din Europa și din întreaga lume, chiar și țări care întotdeauna și-au păstrat neutralitatea în cazul unor conflicte între state. Este departe de a câștiga războiul cu Putin, însă a reușit să își treacă în „CV” evenimente care vor rămâne memorabile în istorie.
Ieri, 28.02.2022, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE.
Nu mulți sunt cei care știu despre președintele Ucrainei că în urmă cu doar patru ani era unul dintre cei mai cunoscuți comedianți TV din țara sa și nu avea nicio treabă cu politica, iar atunci când și-a anunțat candidatura pentru cea mai mare funcție din stat totul părea doar o farsă.
Discursurile care l-au ajutat să atragă întreaga lume de partea lui
Au existat câteva discursuri cheie datorită cărora președintele Ucrainei a reușit să atragă de partea sa majoritatea țărilor din Europa, Statele Unite ale Americii etc, dar și ajutorul concret al acestora.
Zelenski a ținut sâmbătă, 19 februarie, un discurs la Conferința de Securitate de la München. Președintele Ucrainei a început prin a descrie o vizită la o grădiniță din estul țării care fusese lovită cu câteva zile înainte de o rachetă.
„Indiferența te face complice”, le-a spus el invitaților din elita diplomatică și militară a Occidentului. Niciun lider ucrainean nu mai vorbise atât de tranșant cu Occidentul până atunci.
Volodimir Zelenski: „Am nevoie de muniție, nu de o călătorie”
În ziua în care Rusia a atacat Ucraina, Zelenski, în loc să fugă și să-și pună familia la adăpost, a dovedit că își iubește țara mai mult decât propria viață și a ales să rămână în Kiev, să conducă luptele.
Sâmbătă dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Facebook un scurt clip video care îl arată în fața unei clădiri emblematice din Kiev, în apropiere de Administrația Prezidențială. „Nu credeți fake-news-urile”, a scris președintele, cu referire la mesajele false de demobilizare transmise de Rusia pe rețelele de socializare. El a anunțat că „nu vom depune armele” și le-a cerut cetățenilor ucraineni să se mobilizeze masiv pentru a respinge forțele ruse de ocupație. „(n.r. – Rușii) vor să distrugă Ucraina politic prin doborârea șefului statului. Inamicul m-a desemnat drept ținta numărul unu, iar familia mea ca ținta numărul doi”, a declarat lumii Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, joi, pe 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Zelenski le-a spus americanilor, când i-au propus să-l evacueze, că are nevoie de muniție, nu de o călătorie.
Un cont guvernamental de Twitter, utilizat pentru comunicare strategică a Ucrainei, a confirmat sâmbătă dimineață că președintele Volodimir Zelenski a refuzat propunerea SUA de a se auto-evacua din țară. „El este în Kiev, conducând personal apărarea. Toți oficialii guvernamentali lucrează de asemenea pentru a promova interesele Ucrainei”, arată comunicatul oficial.
”Am nevoie de muniție, nu de o călătorie”, le-ar fi transmis Zelenski oficialilor americani, potrivit BBC.
Ușor-ușor se conturează portretul unui lider adevărat.
Eveniment istoric: A semnat cererea de aderare la UE
A rezistat eroic primelor șase zile al războiului cu Putin. Mai mult, ieri (28 februarie) a reușit încă un eveniment ce va rămâne în istorie ca o mare reușită a sa. Deși este atacat de una dintre cele mai mari armate a lumii, a reușit totuși să-și păstreze intacte aspirațiile și să semneze cererea de aderare la UE.
Sociologul Mircea Kiwu a spus, pentru Revista Cariere, că există analiști politici care au declarant că Zelenski ar fi comis, de când e în funcție, unele erori strategice. „Posibil să fie așa, el a intrat în viața politică direct din platourile de filmare, nu a urmat nici Harward, nici Oxford, nici Ecole Nationale d’Administration (nici măcar Universitatea Națională de Apărare Carol I). Nu are experiență de condus organizații. Deci, cel mai probabil, nu excelează ca șef. În schimb, meseria de actor, în care s-a afirmat Zelenski înainte de a fi om politic, e despre cum să comunici, cum să transmiți emoții. De asta are el nevoie în perioada crizei cumplite prin care trece Ucraina. Odată început războiul, nu mai erau de luat multe decizii – cele mai importante revin militarilor. Țara a avut stringentă nevoie de cineva care să încurajeze oamenii, să le transmită încredere, să le ceară sacrificii. Cu alte cuvinte, de carismă. În acest rol, s-a comportat, până acum, ca un adevărat lider”, este de părere sociologul.
Cum a reușit un comedian să ajungă președinte. Sau cum viața bate filmul
Volodimir Zelenski și-a câștigat faima în Ucraina jucând într-o comedie TV („Sluga poporului”) în rolul unui profesor de istorie cinstit și naiv care devine în mod neașteptat președinte (62% din voturi) după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție care se viralizează.
În viața reală, Zelenski a creat un partid cu numele filmului în care a jucat și a reușit să câștige alegerile cu 73% din voturi în competiția cu Petro Poroșenko. Astfel, la 41 de ani devenea cel mai tânăr președinte al Ucrainei.
„Am reuşit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată. Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil”, spunea Zelenski, într-un discurs după anunţarea exit-poll-ului, susţinut în cartierul său general de campanie, unde a ieşit imediat pentru a le mulţumi susţinătorilor.
Analiștii politici sunt de părere că acest serial a contribuit substanțial la succesul lui Zelenski, producția având în centrul atenției clișee despre corupția clasei politice ucrainene și un nou început în politică.
Studiile și familia lui Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski are 44 de ani, el s-a născut în orașul Krivoi Rog, din estul Ucrainei, în 1978 și este fiul unui profesor universitar.
A absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev, el având o diplomă în Drept, apoi a co-fondat o companie de producție TV de succes și a produs emisiuni. Până în 2010, cariera sa în televiziune și film a fost principala sa preocupare.
Olena Zelenska, soția liderului din Ucraina, s-a născut pe data de 16 februarie 1978, în orașul în Kryvyi Rih. Deși au fost colegi de clasă în școala generală, cei doi s-au cunoscut mult mai târziu, pe vremea când erau studenți. Prima Doamnă a Ucrainei este de meserie arhitect și scenarist. Olena Zelenska și Volodimir Zelenski s-au căsătorit în anul 2003 și au împreună doi copii, pe Aleksandra Zelenskaya și Kiril Zelenskiy.
Candidatura lui Zelinski părea la început o glumă
Aventura politică a lui Volodimir Zelenski a început ca o glumă, în ajun de Anul Nou, la 31 decembrie 2018, când și-a anunțat candidatura la prezidențiale: „Dragi ucraineni, promit să candidez la președinția Ucrainei și îmi îndeplinesc imediat promisiunea: candidez la președinția Ucrainei. Hai, s-o facem împreună! La mulți ani! Vă felicit, veți avea un nou slujitor al poporului!”
Candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2019 a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă – partidul său politic se numește, precum sitcomul în care a jucat, Partidul Slujitorul Poporului. Campania sa a exploatat povestea din film, înfățișându-l ca un om simplu care îi înfruntă pe politicienii corupți.
„Asta? Asta e o față nouă. Nu am mai făcut niciodată politică. Am avut doar afaceri curate, televiziune și filme”, mărturisea Zelenskyy la 22 februarie 2019.
Oamenii „se identifică cu mine pentru că sunt un om deschis, pot fi rănit, mă enervez, mă supăr. Nu îmi ascund emoțiile în fața camerei, nu încerc să arăt diferit. Sunt neexperimentat, așa este. Dar dacă nu știu ceva, sunt sincer și recunosc”, spunea Zelenski despre el însuși.
„Cel mai probabil, dacă îl voi întâlni pe dl. Putin îi voi spune așa: ‘Ei bine, în sfârșit ne-ați dat înapoi teritoriile. Câți bani sunteți dispus să dați drept compensație pentru faptul că ne-ați luat teritoriile și ați sprijinit oamenii care au participat la agravarea conflictelor în Crimeea, Donbas și i-ați ajutat pe această cale îngrozitoare, crudă și dezgustătoare?”, spunea candidatul la președinție la 31 martie 2019. Se pare că într-adevăr lui Zelinski nu-i este teamă de Putin, au dovedit-o cu prisosință evenimentele din ultimele zile.
O campanie electorală diferită
Și campania electorală a lui Zelenski a fost neobișnuită. Înainte de primul tur de scrutin el a făcut turnee prin țară cu show-ul său. Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.
El a evitat orice ocazie de a răspunde la întrebările critice despre ideile sale nebuloase despre politică, trimițându-și consilierul în emisiuni. Totuși, Zelenski a acceptat un duel electoral televizat cu Poroșenko, însă a pus unele condiții, cum ar fi organizarea evenimentului pe stadion, nu într-un platou de televiziune.
Programul său electoral oferea doar o idee despre ce se va întâmpla cu țara dacă va deveni președinte. Zelenski promite o „Ucraină a viselor”, o țară fără corupție, cu salarii și pensii mari, precum și internet rapid și drumuri bune.
Ar trebui să existe mai multă „putere pentru popor”, mai multe referendumuri, mai multă justiție și mai multă siguranță. Războiul din estul Ucrainei va fi încheiat. Despre cum se pot realiza aceste lucruri, candidatul vorbește mai puțin. Strategia este evidentă: mulțumirea a cât mai multor alegători posibil.
A sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit. Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale, a ajuns la alegătorii tineri.
Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.
Este departe de a se fi terminat războiul și nimeni nu poate să spună cu certitudine că Zelinski o să-l învingă pe Putin, oricât de mult ne-am dori să se întâmple asta. Însă, un lucru este sigur: președintele Ucrainei a câștigat respectul întregii lumi și a reușit să scape de sintagme precum “actorașul care a ajuns președinte”. Lumea îl privește acum cu alți ochi, crede în el și încep să-i recunoască abilitățile de lider.
sursa foto: Instagram