Faptele bune vin pe două roți. De la managerii români
Nu s-a rezumat să se gândească, din confortul depărtării, la copiii defavorizați, ci a ales să se implice activ. Pentru că este pasionat de sport, în general, și de mersul pe bicicletă, în mod particular, pe 29 septembrie a pornit în „Turul Faptelor Bune” ca să-i susțină pe copiii din centrele sociale, care vor să practice ciclismul.
A străbătut în total 2.450 de kilometri. Ca să facă turul României pe bicicletă și să ajungă în 18 orașe, timp de două săptămâni a petrecut pe bicicletă, în medie, 10 ore și a parcurs 190 de kilometri. În fiecare zi. Toate astea, ca să strângă suma pe care și-a propus-o, 15.000 de lei, bani pe care îi va să achiziționeze 10 echipamente și 10 cursuri de ciclism pentru copiii defavorizați din centrele sociale din Iași.
Din egoist s-a transformat în altruist
Cătălin Vătămănelu este din Iași, are 36 de ani și este unul dintre managerii de operațiuni ai companiei de credite de consum Provident Financial România, responsabil de partea de nord-est a țării. Principalele valori după care se ghidează în viață sunt libertatea cuvântului și a mișcării și, odată, credea că sinceritatea este cea mai importantă calitate pe care trebuie s-o aibă un om.
„Dar, dacă ești sută la sută sincer în ziua de azi, ești un inadaptat social. Deci, chiar n-ai cum să fii sincer sută la sută”, mărturisește Cătălin. Tot în ceea ce-i privește pe oameni, apreciază umorul și crede că oamenii inteligenți au umor și pune mare preț pe punctualitate. „În principiu, contează în viață să faci ceea ce spui și să spui ceea ce faci. Și să iubești viața”, subliniază el. Și mai crede că orice barieră căreia trebuie să-i faci față astăzi te ajută să guști mai bine succesul de mâine.
Spune că a fost „cam egoist toată viața”. Asta până când, în urmă cu patru ani, a aflat că va avea un copil. Această perspectivă, că va fi tată, l-a făcut să privească lucrurile altfel și să înțeleagă, cu adevărat, rolul unui părinte în viața unui copil. Și nu toți copiii au părinți… Când a înțeles acest lucru, a decis că este cazul să facă ceva. Și a făcut. Trei ani, consecutiv, a participat la Swimathon și a strâns donații pentru copiii din centrele sociale din Iași. La ediția din 2014, echipa condusă de Cătălin a înotat cele mai multe ture de bazin și a strâns cea mai mare sumă din donații, peste 13.000 de lei, pentru proiectul Căsuța dintre Coline. În cei trei ani de când participă la la Swimathon, a reușit să strângă suma de 26.000 de lei.
Turul Faptelor Bune
Pe lângă Swimathon, anul 2014 a venit și cu Turul Faptelor Bune pentru că, în opinia lui Cătălin, sportul le induce acestor copii ideea de disciplină: „Trebuie să te trezești la o anumită oră, să parcurgi un anumit număr de kilometri, să parcurgi o anumită distanță, să mănânci un anumit meniu, să bei o anumită cantitate de apă. Toate lucrurile de genul ăsta au nevoie de o anumită disciplină”. S-a dus în multe centre sociale – nu doar din Iași, ci și din Suceava, Botoșani, Galați și Bacău – și a aflat că problema copiilor de acolo nu este că nu au de mâncare, ci aceea de a-și găsi un țel în viață. „Am observat două lucruri importante. Nu am văzut nicio bicicletă în niciun centru de copii. La modul serios. Fiul meu, de trei ani, are deja vreo patru biciclete. Al doilea lucru – cunosc destul de mulți cicliști, autorizați la Clubul Român de Ciclism, și știu că au performanțe cu copiii pe zona de ciclism.”
A ales să facă turul României pe bicicletă și să strângă bani pentru copiii defavorizați, pentru că, spune el, dacă cineva îți descoperă talentul, poți reuși mai ușor în viață și nu mai bagi în seamă ceea ce nu ai. Încerci să-ți depășești condiția. Și are exemple foarte clare de campioni care au reușit să ajungă sus, deși „la substratul familial au fost foarte săraci”. Cătălin îi dă drept exemplu pe Ivan Patzaichin, pe Nadia Comăneci și pe Octavian Bellu.
Citește și El este Uleiosul, fostul corporatist care colectează ulei cu cargobicicleta
Povestește că prietenii lui, când au aflat ce vrea să facă, i-au spus că e nebun și nu credeau că este în stare să termine turul României pe bicicletă. „Nici eu nu credeam că pot să-l termin. Și mie mi-a fost frică. Ceea ce e bine, pentru că, dacă nu ți-e frică, pornești chiar inconștient la treabă”, recunoaște Cătălin. Cel mai greu a fost în primele trei zile. Au fost „ucigătoare”. La sfârșitul celei de-a treia zi, s-a lovit de „efectul de zid”: „E ca la maraton. După 25–30 de kilometri, apare efectul de zid, când zici: «Nu mai are rost să mai fac lucrurile astea. Mă dor toate, nu mai pot și rămân acolo». Și după aceea depășești momentul”.
Așadar, greutățile pe care le-a întâmpinat au fost, în principal, fizice. Și, cum e o fire sociabilă, spune că a fost destul de greu să stea 10 ore pe bicicletă, în fiecare zi, fără a vorbi cu nimeni. În a doua săptămână a avut probleme cu genunchiul stâng și, deși lua medicamente, care nu reușeau să-i aline durerea decât pe timpul nopții. De dimineață, o lua de la capăt, cu tot cu durere și cu speranțele la fel de vii ca la începutul călătoriei. Un alt moment în care mărturisește că simțea că nu mai poate este când a ajuns în Târgul Frumos, la aproximativ 40 de kilometri de Iași: „A fost efectul psihologic de ultima zi. Am simțit iar că pic. Mă gândeam că mai e un pic, nu mai e aceeași pregătire ca la început, și acolo am simțit iar că nu mai pot”.
Cum a reușit deja să strângă cei 15.000 de lei, va începe să se ocupe efectiv de proiect: să-i găsească acei copii interesați de ciclism, să-i disciplineze pe sport și să afle ce-i motivează. „O să începem din luna noiembrie. O să mergem în toate casele de copii din Iași și, efectiv, o să-i alegem pe copiii cărora le place să meargă pe bicicletă și de-acolo o să începem antrenamentele. Apoi o să venim cu o actualizare pentru toți oamenii care au donat și cred că anul viitor va fi unul cu și mai mult succes, pentru că, dacă găsim un singur copil din zece, este o foarte mare reușită pentru toată lumea”, ne dă asigurări Cătălin.
Fiecare oraș poate avea cicliștii lui
Cătălin nu a început Turul Faptelor Bune doar pentru a-i ajuta pe copiii din Iași, ci şi pentru a le demonstra oamenilor din toată țara că se poate face ceva. Mai ales atunci când există voință. A ales să oprească în 18 orașe din România și să lase în fiecare dintre aceste orașe un „ambasador” care să preia ideea și să-i ajute, la rândul lui, pe copiii din centrele sociale din orașul respectiv. Acești ambasadori despre care vorbește Cătălin sunt colegii lui de la Provident.
„Am stat cazat numai la persoane. Și ăsta a fost și scopul, pentru că era important să rămână un ambasador în fiecare oraș. Ăsta a fost scopul inițial. Inițiativa asta nu am gândit-o să se termine la sfârșitul anului ăsta sau la sfârșitul anului viitor, ci să fie un know-how care poate fi replicat în orice oraș. Și atunci am căutat un ambasador care să aibă o atitudine, să fie o persoană sociabilă, să vorbească în continuare despre lucrurile astea și să le replice la el în oraș. Un alt lucru, pe care poate să-l facă oricine, este să dăruiască din ceea ce este el. Marea problemă a noastră, a oamenilor, în general, este că nu știm la ce suntem buni și nu știm ce putem oferi”.
Călătorie a cunoașterii și a autodescoperirii
Turul Faptelor Bune s-a dovedit a fi nu doar un proiect altruist de succes, ci și o călătorie de cunoaștere la finalul căreia Cătălin Vătămănelu spune, cu convingere, că a învățat o serie de lucruri atât despre lume, cât și despre el însuși. Până să plece în turul României pe bicicletă, spune că avea idei preconcepute despre oameni, înainte de a-i cunoaște. Iar în cele două săptămâni în care a traversat România a aflat că toți oamenii sunt buni.
„La modul serios. Despre asta am vorbit în tot turul ăsta, că toți oamenii sunt buni. Chiar cred că nu există Iad, există numai Rai. Toți oamenii sunt buni, dar trebuie să găsești cheia către bunătatea lor. Până și băbuțele pe care le-am întâlnit, într-un sătuc uitat de lume, după ce am stat de vorbă cu ele și le-am explicat despre ce este vorba, au dat și ele câte ceva. Din simplitatea lor, au dat pentru cineva care are nevoie. Iar pe ceilalți trebuie să-i pui în situația în care să empatizeze, să le deschizi o poartă în care ei ar putea să se afle într-o situație de genul ăsta. Și înțeleg și ei”, subliniază Cătălin.
În Turul Faptelor Bune și-a descoperit și calități despre care nu știa că le are și care i-au schimbat total modul în care vede lucrurile. Turul Faptelor Bune i-a arătat că este capabil de mult mai multe decât face în prezent. „Trebuie să-mi găsesc un țel personal. Pot coagula mult mai mulți oameni în sensul bun al lucrurilor”, a dezvăluit Cătălin, despre care nu știm ce țel personal va alege, dar despre care știm sigur că nu va renunța la cele două proiecte de suflet ale lui: Swimathon și Turul Faptelor Bune.