Dr. Khaled Al Mezayen, Founder/CEO – InovAya, „Antreprenorii viitorului vor trebui să se adapteze la instabilitatea economică”
„Antreprenorii viitorului vor trebui să se adapteze la instabilitatea economică. Economia colaborativă, antreprenoriatul cu impact social sau de mediu este viitorul, consider eu. În era AI, toate competențele «automatizabile» nu o să mai aibă valoare adăugată (coding, phoning, decizi predictive…). Trebuie să ne axăm pe competențe umane, creativitate, empatie…” – Dr. Khaled Al Mezayen, Founder/CEO – Inovaya.
Dr. Khaled Al Mezayen este nominalizat la Gala Revistei CARIERE 2018 – Oameni care ne inspiră. România de mâine, la categoria „Antreprenorii viitorului”.
Îl puteți vota pe www.gala-cariere.ro.
Un amestec de Siria și România, îmbogățit de o „atingere franceză”
Îi place să spună că este cu adevărat internațional. S-a născut în Bucureşti în ianuarie 1986, dintr-un tată sirian şi mama româncă, din Făgăraş. Studiile le-a făcut în Franța și Siria. Doctor în farmacie industrială, după o misiune umanitară într-o țară care îi este dragă, Siria, s-a întors cu o idee fixă: să se facă cu adevărat util.
Una dintre principalele cauze ale mortalității infantile în lume, mai ales în zonele de conflict sau izolate, este lipsa unei surse de apă curată pentru consum. Khaled Al Mezayen se pare că a găsit soluția. Astfel, în 2013 a creat o companie în România și a dezvoltat proiectul SOWAT, care a avut un succes internațional. Este vorba despre un sistem portabil de purificare a apei, 100% mecanic, care poate fi transportat în zonele în care sunt probleme cu apa potabilă.
Cu această experiență, a decis să meargă mai departe în acest proces și a dat naștere la InovAya, pentru a propune o soluție globală la problema apei în zonele izolate. Cu InovAya, are proiecte în Câmpia Turzii, Delta Dunării (Social Innovation Challenge, cu Asociația Ivan Patzaichin -Mila 23), Ploștina, județul Buzău. La care se adaugă mai multe proiectele pentru anul 2019 cu OVR Franța și Elveția (Organisation Village Roumanie) și internațional în Asia de Sud Est (Filipine, Laos, Thailanda si Cambodgia) și Africa Subsahariană (Republica Democratică Congo).
Scurt CV povestit de Khaled
S-a născut la București și a copilărit la Făgăraș. Avea doar 5 ani când, după căderea regimului Ceaușescu, a plecat cu părinții în Franța, lângă Paris.
La 11 ani schimba din nou țara și se muta împreună cu familia la Damasc, în Siria. A urmat liceul francez din Damasc. În 2003 s-a întors din nou în Franța, de data aceasta pentru a urma facultatea de medicină și farmacie din Nancy. Doctoratul l-a terminat în Toulouse.
Pe lângă doctorat, a mai urmat o școală de comerț (Toulouse Business School), unde a obținut un master de management și marketing specializat în mediul sănătății. „Multe persoane au avut un rol decisiv în cariera mea. Cred că fiecare întâlnire și experiență (bună sau rea) a avut un rol decisiv. Pot să zic că Mama mi-a dat sufletul, tata inspirația. Primul meu șef, care a devenit partenerul meu, în prima afacere, mi-a dat oportunitatea de a-mi dezvolta competențele în afaceri”.
Apă potabilă în zonele greu accesibile
Proiectul care l-a făcut „celebru” este SOWAT un sistem portabil de purificare a apei , 100% mecanic, care poate fi transportat în zonele în care sunt probleme cu apa potabilă. Dr. Khaled Al Mezayen dezvoltă un sistem inovator de filtrare, care furnizează apă potabilă pentru până la 20.000 de persoane. Conectat direct la o sursă de apă, acesta funcționează fără substanțe chimice sau consumabile, costând aproximativ 2 euro pe persoană pe an!
Apoi a ieșit din proiectul SOWAT și a decis să meargă mai departe cu ideile sale. Așa a dat naștere la InovAya, o companie care propune o soluție globală la problema apei în zone izolate. „SOWAT cred că va merge destul de bine, dar nu pot să spun mai departe ce și cum pentru că nu mai sunt implicat în proiect. La InovAya avem deja 7 angajați, fac naveta între Lyon și Sibiu, iar anul viitor ne vom mări echipa, vom fi 12. Ne dezvoltăm pe Asia de Sud-Est foarte mult (Filipine, Laos, Thailanda și Cambodgia), Africa Sub sahariană (Republica Democratică Congo) și în România, pe partea de acces la apa potabilă în zonele greu accesibile și rurale. Cu cea de-a doua activitate a firmei, cea de reciclare a apelor industriale, avem planuri de dezvoltare în Franța, Elveția și România, deocamdată. În planul nostru de afaceri pe următorii 5 ani, ne propunem să deschidem un birou în Asia de Sud-Est. Ne dorim să ne mărim echipa, practic să o dublăm în fiecare an, pentru că avem multe cereri, mai ales pentru partea de acces la apă potabilă. România rămâne locul în care am început și în care îmi doresc să dezvolt mai multe proiecte pe viitor.”
O experiență de neuitat, un proiect social nou
De Khaled am auzit prima dată în 2017 când a participat cu proiectul său la competiţia globală pentru antreprenoriat cu impact social – The Venture – lansată de Chivas. El a câștigat competiția din România și a ajuns până în sferturile de finală, globală, alături de antreprenori sociali din toată lumea.
„A fost pentru mine o experiență de neuitat. Am învățat multe, mai ales la acceleratorul din Oxford, pe partea de comunicare, finanțare și dezvoltare internațională. M-am întâlnit cu oameni de afaceri incredibili, cu impact social, din 30 de țări. Și așa s-a născut un proiect cu Neil, câștigătorul competiției Chivas The Venture 2017, din Laos.
Vă dau un exemplu concret, am fost în Laos acum o lună și am găsit într-un sat, arsenic în concentrații destul de mari. Am identificat problema, (provenea de la pesticide din câmpurile de orez). Pe lângă rezolvarea problemei cu filtrarea și cu mediile filtrante, am oferit o soluție prin care localnicii să își schimbe metoda lor de cultivare. Neil, câștigătorul Chivas the Venture 2017 din Laos, a dezvoltat un nou tip de orez, bio, care este mov (jasberry rice) și care are o valoare nutrițională de 9 ori mai mare decât un orez cultivat clasic. Le-am propus soluția lui Neil ca să înlăturăm sursa respectivă de poluare”, povestește Khaled.
Succesul lui i-a determinat pe organizatoriicompetiției de antreprenoriat The Venture să-l coopteze în echipa de mentori. „Eu încerc să transmit ce am învățat, să împărtășesc experiența mea și le spun punctul meu de vedere în legătură cu proiectele lor. Este un adevărat challenge pentru mine să fiu în postura de mentor, mai ales că știu că mai am multe de învățat!” spune Khaled.
Cu InovAya, tânărul antreprenor are proiecte în Câmpia Turzii, Delta Dunării (Social Innovation Challenge, cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23), Ploștina, jud Buzău. (n.r. Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 căuta un partener împreună cu care să creeze soluții care să rezolve problema managementului deșeurilor și a apei potabile în satele de pescari din Delta Dunării). Și mai multe proiecte în desfășurare pentru anul 2019, cu OVR (Organisation Village Roumanie) Franța și Elveția.
Una dintre problemele apei de la noi este concentrația mare de nitriți în pânza freatică – de aici și numărul alarmant de intoxicații, care pot fi fatale mai ales la bebeluși. „Se pot rezolva problemele de concentrații de nitriți. În funcție de concentrație, există mai multe soluții. Abordarea noastră este destul de simplă: analizăm apa, vedem ce vrem sa păstrăm și ce să scoatem din ea. Avem un modul de clarificare și dezinfecție, care este baza noastră de muncă, după care adăugăm tot felul de filtre sau medii filtrante care scot ce dorim din apă. Identificăm sursa poluării și încercăm să aducem soluții durabile, pentru înlăturarea ei.”
Cele mai importante reguli pentru a reuși în afaceri
Prima regulă, din punctul său de vedere, este să îți găsești parteneri care au aceeași viziune și interese cu ceea ce vrei tu să faci. A doua regulă este să nu te îndrăgostești de ideea ta. Trebuie să te îndrăgostești de problema pe care o rezolvi. A treia regulă, spune Khaled, este să știi să asculți și să faci diferența între critici constructive și ne-constructive.
La 32 de ani, Dr. Khaled Al Mezayen administrează 2 afaceri (consultanță) și este implicat în alte 2 (cu impact social și de mediu). A trecut prin multe momente dificile și e convins că mai urmează și altele. „Un moment dificil, care este destul de recent, a fost să mă despart de prima afacere, de proiectul SOWAT (nu ne-am înțeles între asociați). Dar decizia respectivă m-a ajutat să merg mai departe, să mă reconectez cu valorile mele și să fiu mai liniștit. Orice moment în care trebuie să ieși din zona de confort e dificil. Orice decizie, bună sau rea, te ajută să mergi mai departe. Nici o companie nu este capabila astăzi să spună «nu am nici un risc de faliment». Există tot felul de situații critice, lipsa de trezorerie, erori umane nepredictive etc…”
Despre angajații români Khaled spune că sunt nepregătiți, dar, în opinia sa, asta este cea mai mică problemă, care poate fi rezolvată. O problemă mai mare pe care o a identificat-o de-a lungul anilor petrecuți în România, este sensul responsabilităților, despre care Khaled Al Mezayen spune că „trebuie mărit sau învățat mai bine”. „Când intervine o problemă, rar se întâmplă să vină un angajat și să-ți spună: „lasă că mă ocup eu, stai liniștit” sau să anticipeze problema. Iar dacă problema este ascunsă e cu atât mai complicat! În rest, angajați români sunt sufletiști, muncitori si învață foarte repede” .
Când se gândește la viitor Dr. Khaled Al Mezayen spune că cel mai mult îl îngrijorează scăderea toleranței, creșterea individualismului și inegalitățile sociale. „Am impresia că mergem pe dos. Pe de altă parte, cred în oameni și în capacitatea lor de a fi buni și capabili să găsească soluții la toate problemele respective pe viitor”.
Discursul lui Khaled Al Mezayen la TEDxEroilor 2017 îl puteți vedea mai jos.