Dirijorul Ion Marin a fost decorat de preşedintele României
Cea mai valoroasă lecție este că niciodată nu ai voie să te oprești din a învăța. A te opri din a învăța este ca și cum te-ai opri din a respira. Este o formă de a lăsa o parte din propria ta ființă să moară deliberat și să consideri că ai ajuns la punctul final. Este o formă de sinucidere inconștientă. Aceasta spunea, ca o ca o lecție de viață, dirijorul Ion Marin, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat Revistei CARIERE.
Pe 14 ianuarie, dirijorul Ion Marin, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi fondatorul Programului Naţional Cantus Mundi, a fost decorat de către Președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. O distincție care a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la demararea şi dezvoltarea primului program naţional de integrare socială prin cântec coral din România, precum şi pentru promovarea artei muzicale româneşti în străinătate”. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni și a inclus și un moment muzical emoționant susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.
„Parcursul dumneavoastră profesional constituie un exemplu pentru tinerii muzicieni români. Deopotrivă dirijor și compozitor, sunteți inițiatorul celui mai amplu proiect educațional și social construit pe temelia muzicii, precum și Președinte onorific al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Prin toate aceste dimensiuni ale carierei dumneavoastră legați, de câteva decenii, prin muzică, România de Europa și de întreaga lume”, a declarat Președintele României.
Depășirea barierelor legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice
Pe 10 ianuarie, cu ocazia concertului inaugural dedicat preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, maestrul Ion Marin a dirijat, pentru prima oară pe scena Ateneului Român, Orchestra Uniunii Europene formată din 90 de muzicieni,
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării. Depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice. Construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății din România.
„În momentul în care ajung într-un loc, România este reprezentată de ceea ce fac eu”
Acea Românie la care Ion Marin se referea astfel, tot în interviul acordat Revistei CARIERE. “De oriunde din lume, cel puțin din emisfera nordică, România se vede exact așa cum este. Problema este cum stârnești interesul ca cineva să se uite în direcția ei. Pentru că “a vedea” este o acțiune care nu presupune neapărat <a voi>. În momentul în care adaugi <a voi> lângă <a privi>, atunci ajungi la <a da atenție>, <a considera valabil>. Din păcate, 27 de ani în România nu au fost de ajuns pentru atingerea unei conștiințe la nivel politic și social că o țară are o identitate. Care este fundamental reprezentată de cultura ei, pentru că asta este ce știi despre o țară, dincolo de sărmăluțe și de obiceiuri țărănești superbe. Ideea nu este să prezentăm o Românie de duminică, arătoasă și fățoasă, în timp ce România celorlalte zile ale săptămânii se confruntă cu problemele cu care se confruntă. Aceasta e o formă de a ordona lucrurile greșit. Cum mi-aș dori eu să se vadă România din Elveția și din toate celelalte țări, acesta este un lucru la care nu pot decât să contribui. În momentul în care ajung într-un loc, România este reprezentată de ceea ce fac eu. Mi-aș dori ca mai mulți români să poată înțelege acest lucru. Și atunci, poate că România se va vedea așa cum ne dorim cu toții, să iasă din contextul de poveste și să devină o Zână a Zânelor mai concretă”.