Dan Negru: „Succesul nu e al tău, dar înfrângerea da”
Cel mai important transfer media de pe piață din ultimii ani are legătură, fără nicio urmă de îndoială, cu Dan Negru. „Regele audiențelor” a decis la începutul acestui an să încheie colaborarea extrem de lungă (22 de ani) cu Antena 1 și să înceapă o nouă provocare, alăturându-se postului Kanal D.
Prezentatorul și-a început activitatea la Radio Timișoara în 1990, apoi a fost parte a echipei TVR începând cu 1994. Din 1999 până în 2021 a activat la Antena 1, iar din 2022 se alătură echipei Kanal D. A fost inclus în „Top Host European Broadcast”, datorită faptului că prezintă simultan formate TV internaționale, lider de audiență, în două țări diferite: România și Republica Moldova. Este considerat unul din cei mai cunoscuți prezentatori tv din istoria celor două țări primind multe premii oficiale care atestă acest fapt. Este singurul moderator european de televiziune care a prezentat 22 de ani consecutiv revelioane televizate (Revelionul Starurilor) – lider de audiență în 21 dintre acestea- conform studiilor de audiență oficiale. În 2021, „Revelionul cu Dan Negru” s-a clasat în topul audiențelor TV din Europa pe locul secund, după BBC, fiind al doilea cel mai urmărit program de televiziune european, fapt ilustrat de presa internațională.
Cu toate acestea Dan Negru nu consideră că a avut succes în carieră.
Am mai vorbit cu prezentatorul TV despre nevoia unei schimbări la locul de muncă, despre presiunea de a fi mereu pe primul loc, dar și despre încrederea acordată greșit anumitor oameni.
“Nu cred că am avut succes”
Vine o vreme când fiecare dintre noi ar trebui să facă o schimbare în carieră?
Și vremurile se schimbă! Și ca să rămâi viu e bine să te schimbi odată cu ele. Schimbarea e un avantaj uriaș pentru minte, energie, suflet, e cel mai bun mijloc de a scăpa de rugină.
Cum ați reușit să ajungeți să aveți succes? Ați simțit că o să aveți succes încă de la început?
Nu cred că am avut succes, cred doar că sunt un prezentator corect de televizune dar asta nu înseamnă succes. Prezentatorul e valetul vedetelor, al formatelor, nu el e vedeta. Atunci când un prezentator încurcă rolurile și crede că el e starul, showul eșuează. Unul dintre motivele pentru care piața TV din România are cea mai mare rată de eșecuri de formate TV internaționale din Europa e pentru că nu avem o școală de prezentatori TV cum e în Spania, Italia, Anglia. La noi orice cântăreț, artist devine prezentator și în mod natural își asumă rolul de vedetă, uitând că de fapt el e cel care prezintă vedetele. Încurcăturile astea duc adeseori la eșecuri.
Cât de greu este de gestionat succesul?
Eu pot să spun despre popularitate, succes au oameni ca Florin Pierisc sau Gică Hagi. Eu pot să fiu doar un tip popular și popularitatea nu e deloc greu de gestionat. Eu am reușit să-mi păstrez intimitatea familiei, a vieții mele fără nicio problemă. Cred că depinde de cât de mult ești tu dispus să lași ca oamenii să-ți intre în casă. România nu e America unde popularitatea să creeze probleme, să te agreseze. Cei care spun asta fac pe grozavii. Se dau mari.
“Am avut eșecuri la oameni”
Ați avut vreun eșec? Cum ați reușit să treceți peste el și la ce v-a fost folositor?
Profesional vorbind, nu. Știu că pare aroganță, dar Dumnezeu mi-a dat posibilitatea unei cariere în care mi-au ieșit aproape toate formatele, toate show-rile TV. Știu că nu e vandabil, dar e o realitate verificabilă. O să mă întrebi de ultimul revelion. Nu a fost un eșec, diferența de 1 punct de audiență e marja de eroare și apoi 22 de ani vs 1 an nu înseamnă o bătălie pierdută. Dimpotrivă. Dar am avut eșecuri la oameni în profesie. Nu m-am priceput la oameni. Aici am ratat de multe ori, punându-mi încrederea în oameni care uneori nu meritau. I-am uitat. Asta e norocul meu: memorie scurtă.
Cât de mare este presiunea de a fi mereu pe primul loc? Este greu de dus?
Nu e confortabilă presiunea asta, a așteptărilor pe care toți le au după ce ai performat o vreme îndelungată. O simt zilele astea când toți abia așteaptă să vadă ce voi face la Kanal D. Am avut mereu presiunea asta. Îmi amintesc când am plecat de lângă domnul Lazarov și am început să fac TV singur. Era presiunea dacă voi reuși și fără el. Televiunea e muncă de echipă. Succesul nu e al tău, dar înfrângerea da. Victoria are 1000 de părinți, înfrângerea nu are niciunul.
“Eu împachetez fum. Nimeni nu-și va mai aminti de mine”
Cât de mult cântăresc așteptările altor persoane?
Depinde de persoane. Unul din cei mai mari jurnaliști români din toate timpurile mi-a trimis un sms emoționat în care m-a încurajat spunându-mi să nu iau în seamă oamenii care pun presiune pe mine. Un sfert de secol de hituri e mult, mi-a spus el, într-o țară care are de totul un secol. Nu-mi permit să-i spun numele, dar m-a relaxat mesajul lui.
Dacă ar fi să o luați de la zero, și nu ați mai putea să mergeți pe același drum, în ce domeniu vă vedeți reușind?
Aș face o meserie practică. O invidiez pe soția mea care e medic stomatolog. Eu împachetez fum, nimeni nu-și va mai aminti vreodată de ceea ce am făcut pentru că e o meserie a momentului. Aș face ceva practic.
“Am regretat încrederea pe care am acordat-o unor oameni”
Aveți vreun regret profesional?
Am regretat încrederea pe care am acordat-o unor oameni care m-au însoțit în carieră și care nu cred că o meritau. Am întâlnit oameni care atunci când erau jos erau umili, dar când au ajuns sus au devenit aroganți. Când n-ai nimic te caracterizează răbdarea și când ai totul te caracterizează atitudinea.
Care a fost cea mai mare bucurie legată de carieră?
Întâlnesc zilnic oameni care-mi spun că au crescut cu show-urile mele. Sunt cele mai frumoase declarații de dragoste. La cei 50 de ani pe care-i am, Larry King încă nu-și începuse cariera. Noi, cei din generația Golden Age TV avem șansa asta, să fi intrat în televiziune de foarte tineri și azi la 40-50 să întâlnim generații care au crescut cu noi. Niciunde în lume nu există așa ceva. Am fost norocoși.
“Cu cât te zbați mai mult, cu atât se îndepărtează de tine succesul”
Ați avut vreodată vreun mentor?
Un profesor te învață, un mentor te contaminează. Valeriu Lazarov rămâne discipolul meu și azi, la mulți ani de la dispariția lui, mă pun în pielea sa adeseori și mă întreb ce ar face el într-o anumită situație. Lazarov e unul din cei mai importanți oameni de TV de pe planetă din toate timpurile, a schimbat televiziunea mondială din postura de co-fondator al trustului Mediaset sau din cea de director general al televizunii publice spaniole. E de departe cel mai mare om de TV pe care l-a avut România. A fost o mare șansă că i-am fost discipol.
Ce sfaturi aveți pentru cei care se luptă să aibă o carieră de succes?
Să nu lupte. Cu cât te zbați mai mult, cu atat se departează succesul. Orice îți e să fie destinat se va întâmpla și orice nu îți e destinat nu va fi al tău.
Mai aveți timp să citiți? Ne puteți spune câteva cărți care v-au influențat viața?
Da, citesc, dar cărțile mă influențează diferit de la o vârstă la alta. Pe cât de fascinat am fost de Jules Verne sau Mark Twain în adolescență pe atât de mult îmi place Harari (n.r. Yuval Noah Harari) sau Cehov la maturitate. Nu există cărți care să-ți influențeze viața, există cărți care-ți influnțează etape din viață.