Cum să trăiești ca un prinț
Alexi Lubomirski este fotograful care a realizat fotografiile la nunta regală a Prințului Harry cu Meghan Markle. Acum este fotograf de modă la New York, lucrează pentru Vogue, Harper’s Bazaar și Elle. În fotografiile sale, Alexi nu caută să-și impună propria viziune asupra oamenilor, ci caută ca oamenii să se simtă văzuți, pentru că atunci se simt în largul lor și sunt frumoși.
Dar Alexi Lubomirski este Prinț el înșuși. Alteța Sa Regală Alexi Lybomirski este descendent al unei familii de nobili polonezi, iar titlul ereditar de Prinț al Sfântului Imperiu Roman le-a fost acordat de Împăratul Ferdinand al III-lea în secolul al XVII-lea. Istoria i-a înstrăinat de regat. Alexi a crescut ca un copil obișnuit, iar despre titlul său a aflat la 11 ani. Este un prinț fără regat, iar cei doi fii ai săi sunt, desigur, fascinați de acest lucru. Prin urmare, Alexi a scris pentru ei o carte cu sfaturi pentru o viață fericită – Princely Advice for a Happy Life.
Iată câteva dintre ideile sale despre ce înseamnă să fii prinț cu adevărat.
Creează-ți propriul regat, creează-ți propriul imperiu. Că te-ai născut în palat sau pe stradă, ține de tine să-ți creezi viața.
Cum este regatul tău interior? Îl cunoști? Călătorești prin el? Cum te simți în regatul tău? Cum ai grijă de el? Constatăm mereu că valoarea din viața noastră rezidă în calitatea și bogăția vieții noastre interioare, în ceea ce simțim și în felul în care înțelegem viața și ce trăim. În consecință, de modul nostru de gândire și simțire depinde și ceea ce creăm și construim în viața noastră. Astfel, regalitatea este o stare interioară și depinde de noi, nu de regatul noastru.
Fie ca fiecare cuvânt pe care-l folosești să fie folosit pentru a face bine. Cuvintele negative creează energie negativă. Vorbește pozitiv și fă loc fluxului de energie pozitivă.
Cuvintele și modul de a gândi sunt în foarte strânsă legătură și determină felul în care percepem realitatea. A gândi critic înseamnă a gândi analitic, iar pentru a face o analiză corectă și completă este necesar să vedem toate aspectele unei situații (inclusiv pe cele pozitive) pentru a ajunge la o concluzie constructivă, propice speranței, dezvoltării, evoluției. O viziune amplă este o viziune corectă. Corectă este viziunea orientată spre soluții. Cinismul este o reacție care vine din frică, nu din înțelepciune și dărâmă orice soluție, orice viziune și orice speranță.
Când iei cina cu o femeie, oferă-i scaunul cu vedere înspre restaurant. Ea va putea să se bucure de oameni și de priveliște, iar tu te vei putea concentra numai asupra ei.
Este interesant că Alexi Lubomirski îndeamnă numai la concentrare, ci și ne cheamă și să prețuim ceea ce este important pentru noi. În plus, ne invită să creăm condițiile propice pentru atenția și prețuirea pe care aven în intenție să le acordăm. Să acționăm conștient și cu intenție devine, mai ales astăzi, la fel de important cum este să acționăm inteligent.
Ajută-i pe ceilalți să-și împlinească obiectivele. Să-i ajuți pe alții e la fel de important cum este să te ajuți pe tine.
Ca oameni, vrem să trăim într-o lume mai bună. Ca profesioniști, vrem performanță și talente. Când e vorba de talente, le căutăm, le recrutăm, le achiziționăm, vrem să le păstrăm. Dar știm și să le vedem, să le creștem, să le formăm? Suntem cu toții formatorii realității în care trăim și împreună construim viitorul. Este o îndatorire socio-economică și o răspundere umană pe care ar trebui să ne-o asumăm conștient și cu bucurie. E bine să ne întrebăm, din când în când, dacă suntem oamenii de care aveam nevoie când eram tineri, la început de drum. Suntem atenți la cei tineri, la talentul, întrebările și nevoile lor? Ne preocupă să-i susținem, să-i provocăm, să-i îndrumăm? Suntem prezenți pentru ei?
De exemplu, Andrew Garfield spune că „Martin Scorsese este cu adevărat un om în vârstă pe care comunitatea se poate baza. Nu e doar un bătrân. E unul din bătrânii aceia despre care se spune că, dacă nu-i ai, e bine să ți-i cumperi. Este preocupat de binele celorlalți și este un bun mentor”.
Modelează-te după oamenii pe care îi admiri. Pune-le întrebări.
În egală măsură, este important să ne asumăm, conștient, responsabilitatea pentru propria evoluție – să-i alegem cu atenție pe cei pe care ni-i dorim de exemplu și să știm să-i invităm să contribuie la procesul nostru de evoluție și devenire. Sunt multe lucrurile pe care le putem învăța și conștientiza cercetând experiențele altora, căutările lor, concluziile lor, conștientizările lor. Vom afla despre viață și muncă, dar vom învăța și să ne cunoaștem și să ne acceptăm pe noi înșine.
Cunoaște-ți valoarea și ai încredere în inima ta. Să știi de ce faci ce faci și să dai mereu ce-i mai bun din tine.
La baza funcționalității se află autenticitatea, pentru că funcționează bine numai ce este în acord cu sine. Numai când suntem autentici avem acces la toate resursele noastre. Smerenia nu înseamnă să te faci mai mic, iar stima de sine nu înseamnă să te faci mai mare. Smerenia înseamnă să fii cine ești, în mod asumat, dar fără orgoliu. Pentru a funcționa bine, pentru a da ce-i mai bun din tine și a-ți îndeplini rolul, este nevoie să fii conștient de abilitățile tale ca să le poți accesa, utiliza și dezvolta. Stima de sine înseamnă să fii conștient de valoarea ta, fără teamă – să nu o condiționezi și să nu o compari cu valoarea altora, pentru că este înnăscută și implicită. Ai grijă să te cunoști și să te prețuiești, pentru că ce de ceea ce simți și de ceea ce gândești despre tine depinde regatul pe care-l construiești.
Fii un cetățean al lumii, nu al unei singure țări. Călătorește prin lume, cunoaște alte culturi și alte locuri. Vezi cum trăiesc alți oameni și cum se poartă unii cu alții. Așa îți vei deschide mintea și îți vei lărgi orizonturile.
Călătoriile ne expun la nou și la neașteptat. Descoperim locuri, vedem oameni, descoperim culturi – iar toate acestea ne ajută să ne cunoaștem și să ne înțelegem emoțiile, ne dezvoltă capacitatea de a gestiona noul și neașteptatul, ne dezvoltă empatia și creativitatea. Toate acestea sunt instrumente esențiale pentru a ne construi regatul.
Deschide ochii la toată frumusețea, magia și minunea lumii. Cu cât vei fi mai deschis la ele, cu atât ți se vor arăta.
Nevoia de mirare, bucurie și extaz este una din cele zece nevoi esențiale ale omului. Acestea sunt surse regeneratoare de energie și de bucurie, de echilibru emoțional, optimism și încredere. Un prinț trist și pesimist ce regat ar construi?
Privește-ți regatul. Ce poți face pentru el? Ce poți face pentru tine? De ce gânduri și emoții ai nevoie pentru a construi mai bine?