Cum este să fii Head of Quality Assurance și să răspunzi de o echipă la 28 de ani
Astfel, pentru Marius Bălteanu, omul aflat la „prova” Zitec, marea o reprezintă eterul Internetului, iar provocările lansate de clienți – adevărate valuri, peste care poate naviga doar cu răbdare, proactivitate, pricepere și inteligență. Toată această navigare este „fun”, dar și o aventură, după cum am aflat chiar de la tânărul care poate fi considerat un model pentru viitoarele generații de IT-iști.
„Primul contact pe care l-am avut cu informatica a fost în liceu. Nu îmi plăcea deloc și, mai ales, nu înțelegeam de ce trebuie să scriu codurile pe o foaie. Nu puteam ține minte când trebuie puse și ce caractere. În plus, în afară de Pascal și instalat aplicații, nu făceam nimic constructiv”, îmi povestește Marius.
Spiritul de turmă, după cum îl caracterizează chiar protagonistul poveștii mele, l-a împins către A.S.E. – Finanțe-Bănci, specializare perfecționată ulterior cu un Masterat în Project Management.
Viața însă este surprinzătoare și te duce pe cele mai nebănuite căi. Pentru că în facultate trebuia să aibă și un job, Marius Bălteanu s-a angajat la Romtelecom. Acolo și-a adus aminte cât de mult a urât programarea, cu ani în urmă, în liceu, dar a descoperit repede o latură plăcută a domeniului: Testarea. La vremea respectivă, această „specializare” era abstractă, iar cei din creație o înțelegeau cu greu, deși existența ei, din punct de vedere al utilității, este imperativ necesară.
„Testarea înseamnă să verifici că cerințele și specificațiile tehnice au fost implementate corect și, mai mult, să aduci un plus. Pentru a aduce recomandări și bune practici trebuie să înțelegi produsul, clientul și dorința acestuia. Clientul nu știe însă care sunt cele mai bune practici pentru produsul său în piață, trebuie să îl ajuți. Nu trebuie să rămâi la ce scrie în ticket”, îmi povestește Marius, care face asta de mai bine de trei ani și jumătate pentru Zitec.
„Zitec este fun. Asta am căutat la un loc de muncă”
Deși nu credea că există o companie în care „bunăstarea” psihică, relaxarea, angajaților să fie atât de importante pentru angajatori, Zitec l-a contrazis și, încă de când a aflat de companie, și-a dorit să facă parte din ea. E genul de organizație care încurajează angajații să petreacă timp împreună și în afara programului și, în cadrul căreia, jocurile creative sau serile de socializare sunt în „în fișa postului”.
„Zitec încurajează pasiunile angajaților, dar și relaționarea dintre ei (noi). Pachetul oferit colegilor este destul de generos și în afară de beneficiile deja obișnuite (tichete de masă,
abonament de servicii medicale private), acesta cuprinde elemente atractive pentru colegi precum: ziua de naștere liberă, zile suplimentare de concediu, zile de concediu nelimitat pentru top și middle-management, sistem intern de recompensă (ZON), program flexibil, work from home, spațiu de relaxare cu ping-pong, fossball, kinect, fotoliu de masaj, hamac, loc de parcare pentru biciclete. Două evenimente foarte apreciate de colegi sunt Zihack – maratonul anual de programare și teambuildingul pe care îl organizăm în fiecare an. Mai mult, avem și o trupă, Ziband, dar și propria bere cu ajutorul căreia înlesnim socializarea”, îmi spune Marius.
Head of Quality Assurance și Managing Partner în cadrul unei companii cu peste 100 de angajați
Marius îmi spune că vestea noii funcții a venit pe neașteptate. Nu a fost o provocare căci, noile îndatoriri le completează pe cele deja existente. S-a adăugat însă mai multă responsabilitate, s-a „condimentat” totul cu glumele colegilor și s-a adăugat puțină teamă, cum el însuși a destăinuit.
„Îmi este teamă că uneori nu ajung să fac ceea ce îmi propun. Îmi place să implementez, nu doar să coordonez și să trimit mailuri. Satisfacția mi-o extrag din ceea ce produc. Îmi este frică să nu fac nimic productiv, cu toate că a coordona o echipă care face multe altele, este la fel sau poate mai important. Aș vrea să nu pierd însă această satisfacție, de a participa la implementare”.
Care este însă secretul acestei reușite profesionale? Să ajungi să coordonezi echipe și, pe deasupra, să fii Managing Partner în cadrul unei companii cu peste 100 de angajați stă în seriozitate și în proactivitate, îmi spune Marius. „Dacă am văzut că un lucru merge îmbunătățit, am încercat să fac asta, chiar dacă nu intra în atribuțiile mele. Nu m-am limitat niciodată la fișa postului.”
Marius are 15 colegi în subordine directă, care se ocupă de Testing, dar este răspunzător și de bunăstarea altor 100, fiind Managing Partner. Organizarea nu este însă pe departamente, ci pe echipe de lucru, în funcție de proiecte.
Pentru el, ziua de lucru începe la 9.30 și se termină seara, pe la 19.30 – 20, în funcție de volumul de muncă al fiecărei zile.
„Provocarea acestei meserii este că trebuie să înțelegi cum funcționează un site, să fii atent la detalii, la, de exemplu, pixelii diferiți de pe un site. Avem colegi care îi văd, spre surprinderea multora dintre noi. Trebuie să ai imaginație, să te pui atât în mintea developerului, dar și a clientului și a utilizatorilor finali. Să pui totul cap la cap, să fii prevăzător. Dar cel mai important – să nu presupui, că atunci iese prost”.
Echipele de lucru din departamentul de Testing, pe care Marius îl coordonează sunt automatizate, pentru a nu se pierde eficiența, dar și pentru un cost final mai mic pentru client.
Cu toate acestea…
„Mulți clienți sunt dificili. Dau senzația de neîncredere în deciziile pe care le luăm. Noi încercăm să le fim parteneri, să privim fiecare proiect din perspectiva lor și, prin urmare, să anticipăm și să luăm cele mai bune decizii. Una dintre cele mai importante etape în relația cu ei este să le câștigăm încrederea”, îmi spune Marius Bălteanu.
Este coadă pentru angajare la Zitec?
Din ce îmi povestește Marius, un răspuns corect ar fi „așa și așa”. De „vină” este concurența destul de acerbă. Cu un număr tot mai mare de multinaționale care aleg să își facă un birou în România, iar profesioniști destul de puțini, trebuie să fii destul de inovativ și la capitolul recrutare. Băltean și ai săi nu duce lipsă de inspirație nici când vine vorba de a atrage și a reține noi colegi.
„Avem un program, se cheamă Internship on a job. Candidații care doresc să înceapă o
carieră în online, încep la noi pe poziții de entry-level, iar înainte de a începe să lucreze efectiv pe proiecte, ei beneficiază de o perioadă de training.
În zona noastră, de testare, sunt mulți candidați care vin din alte zone, de exemplu mobile testing. Am preferat să facem internshipuri în care să luăm oameni care își doresc să învețe ce înseamnă testare și să îi creștem mai departe. În principal, pentru acest tip de job căutăm candidați care sunt absolvenți sau studenți în ani terminali (III sau IV). Cu toate acestea, am primit multe aplicații și de la studenți în anul II, de exemplu, care își doreau să înceapă să lucreze în echipa noastră.
Programul de training este axat atât pe partea tehnică, metodologie de lucru, mod de organizare internă, cât și pe zona de soft-skills, beneficiind de sesiuni de învățare cu scopul de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, de time management și de organizare personală. Fiecare dintre ei beneficiază de îndrumarea unui mentor.”
Nu există rețetă pentru succesul profesional
„M-am bazat pe seriozitate, am făcut ce mi-a plăcut, am încercat să nu mă aflu în situația în care să mă plâng că trebuie să merg la muncă. Pentru a avea succes, trebuie să îți placă ceea ce faci, să te implici și să încerci să înveți, în permanență, câte ceva nou”, îi sfătuiește Marius Bălteanu pe tinerii aflați în căutarea unui model în carieră.