Cronica Carcotasilor -o cacofonie de care Romanica avea nevoie
Dau "rusinica" la toti incompetentii si lupta impotriva prostiei si a imposturii avand ca arme ironia dusa pana la sarcasm si satira transformata in pamflet. Sunt niste Caragiale moderni, ce transpun momente si schite in scenete televizate. Sau, cum ar spune unul dintre ei, "Foaie verde pe imas/ Sunt chiar cei doi carcotasi". Off, off, mai, mai…
Imi facusem planul sa ii intreb pe Serban Huidu si pe Mihai Gainusa lucruri legate de cariera lor, de principiile dupa care se ghideaza in viata, de modul in care reusesc sa fie niste profesionisti in ceea ce fac, ma rog, lucruri serioase. Nu mi-a mers. Am ras cam tot timpul cat a durat interviul. Asta nu inseamna ca nu poti discuta serios cu cei doi Carcotasi. Poti, dar, ca si in emisiunile lor, dracusorii care ne fac viata mai vesela in fiecare seara de miercuri – la televizor – si in fiecare dimineata – la radio – adauga fiecarui raspuns, fiecarui gest si fiecarei opinii o doza considerabila de umor.
Care a fost traseul vostru inainte de a va intalni?
Gainusa: Noi ne-am intalnit in 2000. Inainte a fost o cariera, iar dupa aceea a fost alta cariera. Eu, inainte de a-l intalni pe Serban, am facut radio la Radio Delta RFI si televiziune, la emisiunea lui Florin Calinescu. ii scriam monologurile. Am avut si niste burse pe media, eu terminand Scoala Superioara de Jurnalism. O bursa a fost la Paris, trimis de Radio Delta RFI, si una a fost la Strasbourg.
Huidu: Eu am intrat in radio in 1995, dupa ce am facut voluntariat vreo sase luni, sau chiar mai mult. Dupa aceea, in 1997, s-a nascut "Cronica Carcotasului", o emisiune de comentarii ce avea loc sambata, de la 11 la 14. asta, Gainusa, se enerva ca ii folosesc personajul, plutonierul Tuzgureanu. Dar am spus pe post cine l-a inventat. Mi-era prieten, dar nu il cunosteam. N-a vrut el sa spuna, dar a colaborat cu o trupa de "nebuni" ce faceau o emisiune care se numea "Saptamana ne-bunilor". Emisiunea asta era dupa-amiaza, la Radio Delta RFI, iar Gainusa scria texte si mai punea si niste voci, din cand in cand. in general, era reporter, asa ii placea lui. Era reporter la Fabrica de Torturi ingrozitoare si Slutiri de Nerecunoscut, cu robotul care smulge mana direct din picior si iti scoate ochiul direct din ureche.
Gainusa: Nu deveni si tu nostalgic, cum e Pustiu' dupa Caminul Cultural!
Huidu: Ce vreau sa spun este ca, desi lucram la mine la radio, nu exista sambata sa nu-i ascult, chiar daca aveam probleme din cauza asta. Erau buni. De fapt, de acolo mi-a si ramas in minte numele lui Misu. M-am si interesat si stiam ca unii dintre baieti erau foarte buni improvizatori, iar altii erau buni pentru textele pe care le scriau.
Gainusa: Pe de alta parte, sora mea era fan Serban Huidu.
Huidu: Era nasol, practic fiecare dintre noi era fanul celuilalt.
Cand ati lansat "Cronica Carcotasului", ideea era sa se ajunga la o echipa de doi?
Huidu: Cautam un partener. Formatul acesta era facut pentru doi. Eu l-am contactat pe Misu in primavara lui 2000. Ne-am intalnit, am vorbit, am mers la o pizza sa vedem daca "this is the beginning of a beautiful friendship", dupa care am facut un proiect de emisiune care, bineinteles, a fost respins de sefi. Unul lipseste de aici, in acest moment.
Gainusa: A avut un fler deosebit…
Huidu: Dupa aceea, in septembrie, fara sa mai tin cont de ei, l-am adus pe post, si s-au trezit intr-o dimineata cu Misu aici. Ne-a luat cam o luna, o luna si ceva sa ne familiarizam, sa nu vorbim unul peste altul, dar a fost super O.K. Venise cu intentia sa scrie "Tocanitza de gazete" si sa ma mai ajute pe ici, pe colo, dar pana la urma l-am bagat acolo, in camaruta, si de acolo a plecat totul. Eu aveam deja emisiune la televizor. Dupa sase luni, s-a transferat toata chestia asta la televizor. A fost un curaj din partea lui ca a plecat de la domnul Calinescu, care ii spunea: "Tu, cu fata asta, n-o sa ajungi niciodata la televizor". Practic, din 2001 exista "Cronica Carcotasilor".
Acest format este importat dupa "Striscia la notizzia", de pe Canale 5?
Huidu: Exact. Dar am inceput singur pentru ca nu aveam cu cine. Am inceput cu papagalul Carco, care a murit.
Gainusa: Si nici eu n-o mai duc mult.
Huidu: Exact, nici el nu se simte prea bine. A rezistat patru ani…
Va mai tineti de formatul italienesc? Mai exista emisiunea asta?
Huidu: Exista si este foarte buna. Sunt lucruri care difera si lucruri care ne aseamana. Ideea de emisiune ne aseamana, faptul ca sunt doua fete care danseaza si ideea de a spune lucruri grave intr-un mod vesel. Asta este ideea emisiunii.
Gainusa: Asa cum "Carcotasii in Europa" n-a fost ideea nimanui, a fost un format original pentru Romania.
Huidu: Daca te uiti la Discovery, poti sa spui ca am facut "Carcotasii in Europa" dupa Discovery. Evident, totul este adaptat, nu respectam intrutotul formatul respectiv. De altfel, nici nu ne-am propus lucrul acesta. Am preluat ideea de a face o emisiune de televiziune care sa fie si de opinie, si de umor si asa mai departe. Sa combine mai multe lucruri.
Gainusa: Adica n-am inventat noi roata, dar bagam bete in ea. Ca sa mearga mai repede…
Voi radeti si de cacofonii, dar chiar titlul emisiunii contine o cacofonie. Este intentionata?
Huidu: Este intentionata. "Cronica Carcotasilor" este un nume foarte puternic. Iar cacofonia din titlu este exact reflexia Romaniei. Deocamdata e o cacofonie intrata in limba. Nu este o problema atat de mare si, in general, nu cacofoniile sunt marile probleme ale Romaniei.
Gainusa: Ale Romanicii. Noi vorbim de Romanica.
Huidu: Romanica care.
Ati ajuns la Prima TV. Se spunea despre acest post ca era, oarecum…
Huidu: Canalul lui Mitrea, nu? Mitrea TV. in 2000 nu era. Erau alti baieti atunci.
Si aveati libertate de actiune? Ati facut compromisuri?
Gainusa: Noi avem degetele destul de scurte. La un moment dat, ni s-au scurtat, dar s-au vindecat si au crescut la loc.
Huidu: Cea mai buna proba a independentei noastre este emisiunea insasi.
Gainusa: Acum cred ca avem un moment de maxima libertate. Patronatul este strain si banuiesc ca nici nu intelege ce spunem aici, despre ce e vorba in "Cronica".
Huidu: Dar nici pe vremea respectiva nu a existat niciodata cineva care sa se uite la emisiune si sa taie din ea. Nu au fost mari presiuni. Ne-am putut face treaba linistiti. Ni s-a zis ca facem, ca dregem… Eu eram ginere de senator pesedist, Misu era baiat de primar PSD. Acest lucru nu s-a reflectat in emisiunile noastre, am fost la fel de echidistanti ca si pana atunci.
Gainusa: Si, de fapt, PSD-ul i-a dat pe amandoi afara din partid. A fost o "coincidenta".
Va ganditi ca, la un moment dat, sa faceti "Cronica" si in direct?
Huidu: Se poate face si in direct.
Gainusa: Ideea este ca e foarte greu s-o faci, chiar si inregistrata fiind.
Huidu: Nici italienii n-o fac in direct. Italienii o filmeaza cu o zi inainte, pentru ca exista si o post-productie. E o tampenie sa te ascunzi in spatele directului, sa te lauzi ce tare esti tu ca faci direct. Pana la urma, telespectatorul vede un produs. Andreea Esca citeste un prompter. Face foarte bine meseria asta si ii doresc succes si de acum inainte, dar cand a vorbit fara prompter, a avut mici probleme. Dimineata, la radio, vorbim fara prompter si ne exprimam foarte liber si in direct. insa emisiunea TV este atat de complexa, incat este foarte greu de facut in direct. O s-o facem odata si in direct, asa, de-ai dracu'. Nu e asta o problema.
Cum va impartiti rolurile?
Gainusa: Eu sunt ala din stanga, cum te uiti pe ecran, dar eu stau in dreapta, de fapt.
Huidu: Comentariile de la materiale sunt ale mele, iar scenetele si dialogurile sunt scrise de Misu. Colaboram intotdeauna, pentru ca emisiunea nu se face batand din palme. Vedem ce s-a mai intamplat si dupa aceea il sun eu pe Misu sa vad cam ce sa facem. Vin si eu cu niste idei, vine si el cu niste idei si spunem: "Saptamana asta facem asta si cu asta". Stabilim liniile mari de dezvoltare a emisiunii. Momentele si ce se mai pune acolo sunt lucruri mai usoare. Fiecare emisiune trebuie sa aiba niste idei mari, una, doua sau trei. Noi avem o echipa destul de mica pentru ceea ce se vede pe televizor. Pe partea de creatie suntem noi doi, ar mai fi Silviu si, la incadraturi, Cristina.
Va simtiti mai bine in pielea unuia dintre personaje?
Huidu: Rolurile astea sunt impartite. Pustiu' e, in general, fata sau femeie… Mie imi place taganu' Pardalian, care are foarte multi corespondenti in realitate. Gainusa: Mie imi place rolul de Nea Nelu, dar nu stiu de ce am impresia ca se cam termina.
Huidu: Si de baba… Gigi, iarasi, este preferatul meu. imi place cum gesticuleaza. in legatura cu el, s-a creat chiar si folclor. Sunt niste chestii… Dam, dam, dam!!!
Gainusa: Oricum, am ramas cam singurii care ne mai luam de el.
Huidu: Nu. Noi am inceput si acum toti se iau de el. Toti se dau mari anti-Gigi, dar acum un an si jumatate era dumnezeul lor. Nimeni nu zicea nimic de Gigi, era persoana interzisa. Acum, toti sunt contra.
Gainusa: Nu prea se mai iau. Vorbesc de trupele de umor.
Huidu: Eu nu vorbeam de trupele de umor. Vorbeam de opinii.
Deci, tiganul Pardalian, Nea Nelu… Mai e cineva?
Huidu: Pai lui Mistretu' cred ca ii place rolul de femeie isterica si de Basescu. Lui Pustiu' cred ca ii place rolul de… orice femeie. Si Irina Loghin, cu "Off, off, mai, mai!!!", bineinteles. Trebuie sa mai folosim expresia asta, ca e foarte buna. Si Dan Senzationescu in direct, indirect si inregistrat…
Ati luat premii si pentru pamflet, si pentru emisiune de divertisment. Ce e "Cronica Carcotasilor", pana la urma?
Huidu: Emisiunea asta se vrea a fi o caricatura. Noi exageram o trasatura a unui personaj, vedem ce trasaturi care sar in ochi are el si le exageram. Nu e emisiune de divertisment. Adica, e o emisiune care se foloseste de umor, dar este o emisiune de opinie. Noi avem o opinie si inca ne-o exprimam. Tu spuneai ca iti aduci aminte cu placere de unele momente si citezi din emisiuni. Asta este foarte important. Mergi pe strada in Cluj si vin trei oameni la tine si nu iti spun ce tare esti la televizor, ci iti citeaza din emisiune. Asta este mai important decat orice altceva, faptul ca ramai in constiinta lor, nu ca s-au uitat la televizor si au ras.
Cum descoperiti gafele? Cam cat la suta dintre ele va sunt semnalizate de telespectatori?
Huidu: Cam toate. Depinde cat de mare este audienta postului sau a emisiunii. De asta o sa vezi "Teo" peste tot, stirile peste tot. Mai putin o sa vezi gafe din filme sau de pe National TV, B1TV, adica de pe posturile mai putin importante. Exista doua tipuri de fani – poti sa le spui si asa, ca unii chiar sunt fanatici: sunt cei care se cearta pe forum si iti tot spun parerile lor, si sunt cei care chiar scriu zi de zi.
Gainusa: Prima categorie sint "nihilistii".
Huidu: Da, ei sunt cei mai critici dintre toti. Dar mai sunt cei care scriu zi de zi si ne furnizeaza informatii, feedback si idei, si asta e cel mai important. De fapt, de asta si tine de atat de mult timp aceasta emisiune, pentru ca ascultam ceea ce spun telespectatorii si, de multe ori, reparam din mers ceea ce nu le convine.
Si cum selectati "chiftelele" care o sa intre pe post?
Huidu: Exista mai multi oameni care lucreaza din greu la aceasta emisiune. Avem niste baieti cu care colaboram. Ei sunt salahorii nostri. De fapt, nimeni nu stie cat muncesc. Sunt vreo trei. Ei inregistreaza tot, noi le dam informatia, cam pe unde se afla "chifteaua", si ei stau si le gasesc. Iar asta se intampla destul de repede, pentru ca informatia se strange duminica si ei trebuie sa termine toata treaba pana luni seara. Apoi imi dau casetele cu toate gafele. Din toate gafele astea, nici macar jumatate nu intra, sau daca intra, pe unele le cuplam. Tot ce s-a intamplat la televizor incape pe un material brut. Din acest material brut, dezvoltam o sceneta, facem asa sau asa.
Cum v-ati ales echipa? Pe langa cei care deja erau, tehnicienii. Olivia, de exemplu.
Gainusa: Olivia a ramas in urma unui casting imens, de 300 de persoane, pe care le-am vizionat intr-o singura zi, de dimineata pana seara. A fost singura care a ramas.
Huidu: Mai erau cateva fete interesante, dar erau pusti.
Ce le verificati, calitatile artistice, umorul?
Huidu: Cum arata si, dupa aceea, ce ar putea sa faca. Dezbracatu' e un produs de-al nostru. L-am preluat in momentul in care a castigat Banc Show-ul si, daca imi aduc bine aminte, timp de un sezon nu l-am pus sa spuna decat o singura replica: "Ce lung somn am mai dormit, voinicii mei!" Nici asta nu i-a iesit.
Ce carti cititi? De unde va inspirati?
Gainusa: Noi nu ne inspiram din carti, ci din realitatea inconjuratoare. Daca iei un ziar, oricare, sa zicem "Libertatea", poti sa te inspiri si din "Fata de la pagina 5".
Huidu: Tara asta e plina de inspiratie, numai sa vezi ce trebuie. Iti trebuie mult spirit de observatie si putin simt al umorului.
Gainusa: Uite un subiect de actualitate: Cum naiba sa apara Antena 3 inainte de Antena 2? E ceva ce numai in Romania se poate intampla.
Huidu: O sa facem noi Antena 2, sa vedem cum ar putea arata. Numai cu filme indiene.
Ce mai faceti in timpul liber?
Gainusa: El doarme.
Huidu: Si el la fel.
Mai faceti "Carcotasii in Europa"?
Gainusa: Nu mai facem, pentru ca e o emisiune foarte extenuanta. O luna si jumatate de plimbare si inca o luna de montaj. Si nu mai avem cand sa ne odihnim dupa sezoanele astea.
Huidu: Sezoanele sunt din ce in ce mai grele. Emisiunea e din ce in ce mai complexa.
Gainusa: Si concurenta e din ce in ce mai acerba, adica sunt din ce in ce mai multe meciuri din Liga Campionilor.
Asta va e concurenta?
Huidu: Meciurile sunt intotdeauna o buna concurenta.
Gainusa: Era o expresie: "Si cand vine miercurea, este meci in tara mea".
Trupele de umor nu fac parte din concurenta?
Huidu: Emisiuni de umor sunt, dar, deocamdata, nu exista cineva care sa faca ce facem noi.
Gainusa: Noi ne bucuram de faptul ca Divertis, care este o trupa serioasa, a inceput sa practice niste lucruri din "Cronica Carcotasilor", cu imagini luate din jurnalele de stiri si comentate.
Concurenta pe radio aveti?
Huidu: Pe radio avem, sunt niste baieti. Cand am inceput noi sa facem emisiune, nu mai facea nimeni o emisiune cu doi baieti. Daca asculti acum radiourile, peste tot sunt doi baieti care fac emisiune matinala cu glume. Deci avem concurenta, dezvoltata tot de noi. Unii merg mai bine, altii mai rau…
Gainusa: Eu consider ca suntem propria noastra concurenta.
Huidu: Asa e, deocamdata. Mai tarziu, om trai si om vedea. Nu s-a inventat nimic nou, un format nou.
Gainusa: incercam sa fim mai buni de la un an la altul.
Aveti niste modele?
Gainusa: Ar fi italienii de la "Striscia la notizzia", dar i-am depasit in complexitate.
Huidu: E mai complexa emisiunea noastra, e adevarat, dar a lor este mult mai sociala.
Gainusa: La noi e si greu sa schimbi ceva.
Dar va place totusi vreo emisiune de televiziune?
Gainusa: Jay Leno, David Letter-man… Dar sunt un fan nedeclarat a emisiunii "Ciao, Darwin!", imi pare foarte rau ca s-a terminat. Atata tampenie concentrata la un loc, n-am mai vazut.
Huidu: E o emisiune importata din afara.
Gainusa: Da, dar tampitii sunt dinauntru.
Huidu: Eu am vazut pe Romania Cultural sau pe TVR 1 o emisiune foarte misto, "Poveste cu doua sfarsituri". E facuta dupa o poveste reala. Aduceau acolo niste prozatori, scriitori, si ii punea sa aleaga cam care ar fi sfarsitul, si la final il si prezentau.
Gainusa: Mie imi place si "D'ale lu' Mitica".
Huidu: Bun, "D'ale lu' Mitica" e super, e perfect. Odata se certau unii pe un WC…
Gainusa: Asta e "Romanica". Am vazut azi-dimineata pe unul care spunea "N-a venit nimeni de la Consiliul Popular". Ce e ala Consiliu Popular, in primul rand, nu stiu.
Va place in Romania? Ati pleca?
Huidu: Pentru emisiunea noastra, e foarte buna Romania. Cand nu o sa mai facem emisiunea, cand om fi la pensie si om avea 100 de ani, vom pleca.
Gainusa: E buna Romania, dar e scumpa. Si serviciile sunt mizerabile.
Huidu: Si ne costa mult… De aia e scumpa.
E chiar atat de greu sa schimbi ceva?
Huidu: Pai, nu stiu, de exemplu domnul acela cu …UE de la Vaslui e in continuare la post, deci nu cred ca s-a schimbat nimic.
Daca ar fi sa alegeti intre radio si televiziune, ce ati alege?
Gainusa: N-am alege nimic. Eu as prefera 50% actiuni la radio, decat 20% la televiziune. Sau invers.
Huidu: Ne-am da demisia si ne-am duce la alt radio si la alta televiziune. iti aduce mai multa notorietate televizorul, dar e mai multa satisfactie la radio.
Care a fost cel mai tare moment de pana acum?
Huidu: Cele mai bune momente sunt acelea in care oamenii iti citeaza din emisiune. E foarte tare, frate!
Gainusa: Cel mai misto moment a fost acela in care Serban s-a ridicat pe masa, la Galati, in fata unei multimi uriase de oameni, care venisera special pentru bebeluse.
Huidu: Era la lansarea cartii lui Misu. Si eram si in campanie electorala. Sau la Pitesti, intr-un ziar local. Era poza noastra si in spate se vedea o mare de oameni. Titlul era "Mai multi ca la Nastase".
Apropo de carte, nu am mai gasit-o pe nicaieri.
Huidu: E o carte "smechera", este de colectie.
Gainusa: Nu, am reeditat-o, dar s-a epuizat. Cred ca o sa termin cartea pe care o scriu acum si o sa fac o trilogie "de colectie".
Deci urmeaza sa apara o carte noua? Parca spuneati ca dormiti in timpul liber…
Gainusa: Mai dorm, dar mai si scriu. Nu ma grabesc sa scot cartea.
Cat timp o sa mai faceti "Cronica Carcotasilor"?
Huidu: Atata timp cat va exista Romanica. Si cat ne mai tin puterile.
Serban Huidu
Este nascut in Bucuresti, la data de 16 iulie 1976. Este casatorit cu Cristina, dar nu are inca nici un "carcotas" mai mic. A absolvit Facultatea de Economie Generala din cadrul ASE Bucuresti. Lucreaza in radio din 1995, pasiune pe care si-a descoperit-o din timpul facultatii. Este jumatatea vulcanica din cuplul Carcotasilor. ii merge gura la fel de repede cum ii merge mintea. Nu ii plac oamenii ipocriti si prosti, dar are multumirea ca, intr-un fel, traieste de pe urma lor, acestia fiind principalul material uman din Cronicuta. Este orgolios si destul de greu de contrazis. Cand se enerveaza, da de pereti cu telefoanele mobile (pana acum, a "aranjat" doua, si nici cel pe care il are acum nu o mai duce mult). Este pasionat de fotbal (tine cu Universitatea Craiova), baschet, muzica rock, motociclism, automobilism si inca multe altele – mici, excursii la munte etc. De cand a cazut cu motocicleta, a lasat-o mai moale. Ca si cu fotbalul, tot de cand a avut un mic accident.
Mihai Gainusa
Este nascut la Sibiu, la data de 6 noiembrie 1970. Este casatorit cu Ioana, nas de cununie fiind Serban Huidu. in toamna, va avea o fetita. A urmat cursurile Scolii Superioare de Jurnalism si a avut burse de media la Strasbourg si la Paris. La Radio Kiss FM, realizeaza emisiunea matinala "Cronica cu Huidu si Gainusa". impreuna cu, surpriza!, Serban Huidu. Pana in 2000, cand a fost adus de Serban la Radio 21, a lucrat la Radio Delta RFI si la emisiunea "Chestiunea Zilei" de pe Pro Tv, unde scria monologurile cu care Florin Calinescu isi deschidea emisiunea. A obtinut premiul doi la un concurs de texte umoristice initiat de "Academia Catavencu". Mihai este cel care scrie textele din emisiune si din scenete. Si tine mult la replicile sale! De altfel, cea mai mare pasiune a lui, pe langa motociclete, animale si… dormit, este scrisul. A publicat pana acum doua carti: "Trialoguri carcotase" si "Cotcodaceli", iar in acest moment scrie la un al treilea volum. Prietenii spun despre el ca, la intrebarea "Ce mai faci?", raspunde invariabil cu "Ce sa fac… Scriu ceva". Unul dintre cele mai grele momente din cariera sa a fost acela in care a trebuit sa-i pupe mana nasului sau, Huidu, in emisiune.