Un profesor român de la UCLA a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică
Profesorul român Ciprian Manolescu, de la University of California din Los Angeles, a câştigat prestigiosul premiu Moore al Societății Americane de Matematică!
Lucrarea sa, publicată în Journal of the American Mathematical Society, rezolvă conjectura triangulării, care a fost până acum un mister al topologiei (ramura geometriei care studiază deformările spațiului prin transformări continue).
Ciprian Manolescu va primi premiul în cadrul unei festivităţi ce va avea loc pe 17 ianuarie 2019 în Baltimore, SUA.
Născut pe 24 decembrie, 1978, în Alexandria, România, el a absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu din Pitești. Ulterior, a studiat matematica la prestigioasa universitate Harvard din Statele Unite, obţinând doctoratul în 2004.
De asemenea, este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997), potrivit edupedu.ro.
Manolescu este numit de UCLA drept “Legenda Putnam-ului”. Asta pentru că în vremea în care era student la Harvard, el a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de Matematică Nord-American William Lowell Putnam, clasându-se de fiecare dată între primii cinci.
În prezent, Ciprian Manolescu este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam: selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează.
De asemenea, din iulie 2018 este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai.
„Cred că munca este mai importantă decât talentul. De fapt, cel mai important este să existe plăcerea de a face matematică. În liceu rezolvam probleme de tipul celor de la olimpiadă, aproape zilnic, și nu simțeam asta ca o povară. Am avut, într-adevăr, parte și de susținerea părinților și a profesorilor. Părinții mi-au creat condiții să lucrez acasă și de multe ori veneau să mă susțină la concurs. Profesorul de la clasă, Ștefan Alexe, mi-a împrumutat mai multe cărți și culegeri din care am lucrat. Profesorii de la lotul național ne-au pregătit intens și ne-au ținut și câteva prezentări despre subiecte din materia de facultate, stârnindu-ne curiozitatea despre ele„, a povestit de curând profesorul pentru ZiarulFăclia.ro.