Ce învățăm din discursul susținut de Simona Halep după câștigarea Wimbledon-ului
Simona Halep a câștigat în acest weekend turneul de la Wimbledon, reușind o victorie în finală în mai puțin de o oră în fața jucătoarei americane Serena Williams.
În conferința de presă susținută de româncă, am putut citi fericirea pură în ochii ei. Această reușită este încununarea muncii sale, a determinării și a efortului susținut.
”Mi-am dorit asta extrem de mult. Când am început turneul, vorbeam cu lumea din vestiar și le spuneam că visul meu este să devin membră a All England Club. Și iată că a devenit realitate și sunt cu adevărat fericită”, a explicat Simona Halep, sâmbătă, după terminarea meciului.
Întrebată ce a simțit după câștigarea ultimului punct care i-a adus victoria, jucătoarea din România a spus că e un sentiment foarte frumos, dar greu de definit: ”Simți o lumină, simți că totul este frumos și încerci să te bucuri de toate astea”.
Să vedem ce învățăminte putem extrage din discursul Simonei Halep.
”Știam că trebuie să fiu agresivă și că trebuie să mă implic 100% la fiecare minge, că nu trebuie să o las să revină în meci, pentru că este atât de puternică, este o adversară redutabilă, care știe cum să gestioneze fiecare moment, așa că știam că trebuie să fiu prezentă – și asta am făcut. Sunt sigură că a fost cel mai bun meci al carierei mele de până acum. Și mai ales pe iarbă – pe un astfel de teren nu e niciodată ușor să joci cu Serena. Am avut un joc minunat, tot turneul a fost minunat”.
Respect profund pentru adversar(i): Americanca are o carieră impresionantă. A câștigat 23 de titluri de Grand Slam. Mai mult, a revenit pe teren după ce a născut și, în ultimul an, a jucat trei finale de GS. Toate acestea, la 37 de ani, o vârstă la care multe jucătoare nu mai reușesc să activeze atât de bine în campionat.
Simona a fost conștientă de toate acestea. Iar faptul că a realizat care e nivelul la care trebuie să joace, impus de adversară, a făcut-o să reușească să se concentreze pe jocul propriu și să nu fie surprinsă de atacul puternic pentru care e recunoscută Serena. Concluzia? Cunoaște ”jocul” adversarului, realizează cât de sus este bara impusă de acesta și apoi concentrează-te pe ce ai TU de făcut pentru a ajunge unde ți-ai propus.
Implică-te 100% în fiecare etapă: Iar ca să poți să faci asta, este nevoie să fii implicat în fiecare etapă a traseului spre victorie. Și e evident că vei da greș uneori (Serena a obținut patru puncte în meciul cu Simona), dar contează cu adevărat ce faci cu învățămintele pe care le obții din aceste eșecuri. Fiecare etapă este ca o treaptă a unei scări pe care o urci – vei aluneca, te vei redresa, dar dacă ești implicat în fiecare proces care te ajută să urci fiecare treaptă, atunci vei ajunge la capăt. Cum poți face asta? Fiind prezent, fiind conectat la tine, la ceilalți și apoi realizând conexiunile necesare.
Ia-ți o pauză binemeritată: ”După câștigarea turneului Roland Garos, anul trecut, mi-am luat o vacanță mai lungă decât de obicei. Asta pentru că voiam să mă relaxez din punct de vedere personal, nu profesional. Am muncit mult în continuare, în fiecare zi, pentru fiecare meci, pentru fiecare turneu, iar toate acestea m-au adus azi, aici, să câștig Wimbledon – este ceva foarte special!”
După o perioadă în care ai investit foarte multe, o pauză de relaxare este mai mult decât binevenită. Amintește-ți că bucuriile sunt simple și sunt „la liber”, așa că fă ce îți face bine. E o metodă bună pentru a asimila tot ce ai trăit până atunci, dar și pentru a te reconecta la tine și la ceilalți.
Mentalitatea de câștigător înseamnă să te poziționezi la același nivel cu cel din fața ta: ”M-am gândit la meciul în sine, dar nu și la persoana cu care joc. Pentru că întotdeauna m-am simțit un pic intimidată de fiecare dată când jucam cu Serena – ea este o sursă de inspirație și un model pentru toată lumea – așa că azi am decis că ma voi axa pe mine și pe finala acestui Grand Slam și nu pe ea. De aceea am reușit să dau tot ce e mai bun din mine, să mă relaxez și să fiu capabilă să am o atitudine pozitivă și să am încredere în mine.”
De la egal la egal – aceasta este atitudinea care ne ajută să dăm ce e mai bun din noi. Dacă tu singuri te pui pe o poziție inferioară celui cu care interacționezi, atunci îi cedezi puțin din putere. Și chiar înainte de a începe meciul pe care urmează să-l joci, oricare ar fi el, pleci cu șansa a doua. Altfel spus, în loc să fii la linia de start împreună cu restul, tu ești cu un pas în urma lor.
Vezi mai jos întreaga conferință de presă a Simonei Halep:
Foto articol: Facebook/Simona Halep