Care parte a personalității tale te-a ajutat cel mai mult în viață?
Întrebată ce componentă a personalității ei a ajutat-o cel mai mult în viață, Uma Thurman răspunde prompt: „Curajul. Nu mă aștept ca lucrurile să vină ușor, în viață. Dar mă aștept de la mine să încerc.”
Uma Thurman a învățat despre curaj de la mama ei. De la tatăl ei a învățat despre bucurie. „Îmi place să-mi reamintesc că bucuria este o alegere. Tatăl meu spunea: „Bucuria este răzvrătirea supremă”. Poți alege să simți bucurie, indiferent cât de grea e situația în care te afli. Liniștea sufletească e mereu la un pas distanță”, spune Uma.
Citește și: Michelle Obama și Julia Roberts. Planifică-ți bucuria și ai încredere în ea
În vremuri de criză, este cu atât important să punem preț pe reziliență – care nu este același lucru cu rezistența. Pentru rezistență faci lucruri care îți consumă resursele, pentru reziliență faci lucruri care îți refac resursele.
Citește și: Despre Burnout. Știi ce să pui pe foc ca să nu arzi de tot?
Iată două întrebări care te pot ajuta să-ți identifici resursele de reziliență – una sondează trecutul, iar cealaltă sondează viitorul.
Ce trăsături de caracter, ce însușiri ale tale te-au ajutat cel mai mult, în viață?
Gândește-te la situațiile provocatoare sau dificile pe care le-ai trăit. De unde ai găsit atunci puterea, energia și inspirația pentru a le depăși? Nu-ți spune numai povestea succeselor tale. Găsește forța și învățămintele din eșecuri. Iată o ocazie bună pentru a-ți reînnoi unele povești despre tine, cele pe care le-ai construit eronat.
Poveștile tale sunt acelea care te construiesc, care te inspiră, care te afirmă, care te susțin, care te încurajează. Care îți arată câte ai simțit, câte ai înțeles, cum te-ai transformat. Poveștile tale sunt cele care îți deschid inima și îți dă încredere în tine. Care te face să te simți în largul tău. Care te lasă să iubești. Acum, gândește-te: este adevărată povestea pe care ți-o spui despre tine?
Citește și: Tu cum te vezi și ce poveste îți spui despre tine?
Examinează poveștile valoroase din viața ta și identifică trăsăturile de caracter, însușirile, componentele personalității tale care te reprezintă și te dotează cu resursele necesare pentru a-ți găsi drumul și a merge mai departe. Odată identificate, găsește o modalitate prin care să ți le reamintești mereu, mai ales dacă faci acest exercițiu pentru prima dată. Scrie în câteva cuvinte cheie care sunt trăsăturile tale constructive și citește-le în fiecare zi, reflectează în mod regulat la ele, fă-ți o brățară în care fiecare piesă să simbolizeze o însușire valoroasă, etc. Astfel îți vei aminti mereu care sunt resursele tale. Vei avea mai multă încredere în tine, te vei accepta și te vei iubi mai mult. Vei fi mai rezilient.
Citește și: Ce are Anthony Hopkins în telefonul lui și poți avea și tu în al tău?
Criza s-a încheiat. Ai depășit-o cu bine. De ce? Ce ai gândit, ce decizii ai luat, ce alegeri ai făcut, cum ai acționat?
Pandemia de coronavirus ne va pune la încercare reziliența – a oamenilor și a organizațiilor, deopotrivă. Dacă faci un exercițiu de imaginație și te gândești că ai trecut cu bine prin perioada de criză, te eliberezi de o mulțime de temeri limitative, care îți pot distorsiona realitatea și pot schimba perspectiva din care iei deciziile și modul cum vezi imaginea de ansamblu.
Benjamin Zander, dirijorul filamornicii din Boston, aplică o metodă similară cu studenții săi – pe care o descrie în cartea sa, The Art of Possibility. La începutul cursului, pentru a-i elibera pe tineri de presiunile limitative ale nevoii de succes, le cere să-i scrie o scrisoare care să înceapă așa: „Domnule profesor, la cursul acesta am luat nota 10 pentru că…” Iar scrisoare va cuprinde povestea parcursului pe care studentul iși imaginează că îi va aduce nota 10.
Benjamin Zander le spune studenților săi că pe el îl interesează cine vor ajunge ei să fie până la finalul cursului. Îl interesează atitudinea, emoțiile și perspectiva asupra vieții pe care o are omul care a făcut tot ce voia să facă sau care a ajuns să fie cine dorea să fie.
„Ai mai mari șanse de succes dacă lucrezi cu bucurie, în loc să te gândești că viața depinde de atingerea unei ținte, pentru că vei fi mai capabil să te conectezi la ceilalți oameni. În general, e mult mai probabil să ai parte de resurse din abundență atunci când ești generos și (atoate)cuprinzător și când îi faci pe ceilalți părtași la pasiunea ta pentru viață.
Atunci când te concentrezi pe abundență, ești mai puțin preocupat de control și îți asumi riscuri mai ușor, te dăruiești mai ușor. Nu-ți vei sacrifica visul pentru profituri pe termen scurt. Vei fi dispus să gândești pe termen lung, chiar dacă nu poți prezice exact rezultatele. În lumea măsurătorilor stabilești obiective pe care apoi te străduiești să le îndeplinești. În universul posibilului, creezi contextul și îi îngădui vieții să se desfășoare și să se dezvăluie“, susține Benjamin Zander.
Citește și: Benjamin Zander: Puterea liderului vine din capacitatea sa de a-i face pe ceilalți puternici
Învață să îți pui întrebări. Și, mai ales, ai grijă să-ți pui întrebări noi – pentru că o întrebare nouă înseamnă o perspectivă nouă.
Citește și: La viață nouă, întrebări noi