Businessul investește în Educație. Iulian Stanciu și Tudor Vlad, oamenii din spatele Fundației eMAG
A apărut în 2012, într-o perioadă în care olimpicii României meritau recunoștință, fără să o și primească însă… Medaliații cu aur, argint și bronz la concursurile internaționale, cei mai buni elevi ai noștri, așteptau de un an de zile banii cu care statul român ar fi trebuit să îi răsplătească pentru performanță. Conducătorul lotului olimpic de Matematică, profesorul Radu Gologan, blama public atitudinea autorităților responsabile de situație, într-un moment în care Iulian Stanciu, director general eMAG, căuta acea cauză care să merite susținere. O cauză prin care să întoarcă spre societate o parte din reușita sa în business. Așa a apărut Fundația eMAG, când șeful eMAG îl extrăgea din mediul de business pe Tudor Vlad, pe-atunci la BCR.
Pe repede-înainte, în 2015: „Mă bucur că pot ajuta”
Săptămâna trecută, luam parte la cea de-a patra ediție a Întâlnirii cu Olimpicii, susținută de Fundația eMAG și BCR la Sala ArCuB. Pentru al patrulea an consecutiv, fundația a premiat elevii și profesorii loturilor naționale de Matematică, Fizică și Informatică, în cadrul proiectului Hai la Olimpiadă!, pentru rezultatele obținute la concursurile internaționale. Au fost 15 olimpici, toți medaliați: patru cu aur, opt cu argint și trei – cu bronz. Câte 10.000 de lei au primit medaliații cu aur, 8000 de lei – argintul, și câte 6000 de lei pentru bronz, în timp ce profesorii care au pregătit cele trei loturi au primit premii în valoare totală de 42.300 lei. Totul a fost posibil prin Fundația eMAG, în spatele căreia stau Iulian Stanciu și Tudor Vlad.
„Mă bucur că pot ajuta. Sunt emoționat, evenimentul a ieșit foarte bine”, ne-a spus Iulian Stanciu. „Ne-au fost alături mulți oameni de calitate, vârfuri în societate, în business, în media, în societatea civilă. Ne dau speranțe că în jurul ideilor noastre ne putem uni pentru a le susține, pentru a merge mai departe. Pe lângă partea materială, pentru care ne zbatem în fiecare zi, speranța că putem funcționa mai bine este importantă.”
Lotul olimpic de Matematică
Înapoi în 2012: Cum a apărut Fundația eMAG
Vrei să întorci ceva către societatea prin care te-ai ridicat? Începe cu Educația. „Eu și Tudor Vlad, președintele fundației, vorbeam de câteva luni despre asta. Ne gândeam la educație, dar nu prea știam de unde s-o apucăm… Și apoi am văzut un interviu al domnului Gologan, care spunea că «e o nedreptate ceea ce se întâmplă, oamenii valoroși sunt lăsați pe dinafară, nu sunt băgați în seamă, li se promit premii și nu li se dau». Și am zis că e o direcție bună, pe care am început să construim”, povestește Iulian Stanciu.
Au fost și primii care au făcut pași pe acest drum, completează Tudor Vlad. „La început n-a fost deloc ușor. Era un domeniu virgin, în care nu știai nimic, nu mai făcuse nimeni genul ăsta de acțiuni, mai ales pentru categoria asta a Educației. Cele mai cunoscute acțiuni de tipul ăsta erau niște burse. A fost totul nou pentru noi, așa că am luat-o bucățică cu bucățică, întâi am văzut care sunt nevoile fiecărui grup, începând de la copiii care se pregăteau pentru olimpiade. Încet-încet, am intrat cumva în fenomen și am fost primiți în lumea asta a profesorilor și a copiilor cu adevărat remarcabili. A fost o experiență emoționantă, pentru că e special să ai de a face cu ei.”
Cu Matematica în frunte. Mai exact, cu profesorul Radu Gologan
„Domnul Gologan a fost implicat în proiect de la început, ne-a făcut legătura cu colegii săi de la Informatică, de la Fizică”, spune Iulian Stanciu. „Am analizat care sunt nevoile lor, apoi am stat aproape de ei – la pregătirea elevilor, la olimpiade naționale și internaționale; am asigurat tot felul de lucruri de bază – uniforme, bilete de avion, tabere de pregătire. Ne-am implicat și în felul în care este organizată olimpiada națională, în sensul că am adus puțină culoare: participanții n-au mai stat la cămin, ci la hotel, am organizat și o petrecere după gală, pentru elevi și profesori, câte ceva pentru ca toți să se simtă bine și să își pună în valoare cunoștințele.”
Dacă oamenii de business pășesc în afara sferei lor de activitate, ne-am întrebat care este reacția celor care au grija față de olimpici în fișa postului. „La inspectorate am găsit niște oameni foarte pasionați. Nu e chiar cum se crede în afară, că nouă ne pasă și lor nu. Nu este așa”, arată Iulian Stanciu, menționând totuși și minusurile. „Uneori poate nu au o metodă prea bună pentru a face mai mult, ori nu au cu ce. Sunt și cazuri în care nu sunt oamenii potriviți. Dar noi am văzut mai degrabă cazurile frumoase, în care oamenilor le pasă și sunt foarte bucuroși că suntem acolo să-i ajutăm.”
Centre de excelență – bifat. Manuale dedicate olimpicilor – în lucru
Au apărut apoi centrele de excelență, locurile în care copiii se pot pregăti asiduu pentru concursuri. Era o altă nevoie neacoperită a elevilor excelenți: „Avem copii și profesori foarte talentați, dar care în mod natural nu se întâlnesc; profesorii se demotivează și ies din sistem, intră în business sau pleacă în altă țară, iar copiii se pierd și ei, se demotivează, nu își mai aprofundează pasiunea. În centrele astea de excelență punem lucrurile cap la cap. Și avem elevi de la clasele a VI-a până la clasa a XII-a, în fiecare weekend, fac pregătire cu cei mai buni profesori locali. Din toamnă ne gândim chiar să facem câte un manual pentru fiecare materie, pentru fiecare clasă, ca să fie un cadru unitar pe care să lucreze profesorii coordonatori”, mai spune Iulian Stanciu.
La centrele de excelență nu intră oricine, se intră cu examen, iar în unele zone ale României, concurența este mare. Acum sunt zece la număr, dar rețeaua se va extinde în tot mai multe orașe, odată ce crește și sprijinul acordat Fundației eMAG. Iulian Stanciu vorbește și despre ieșirea din cadrul științelor exacte și extinderea către materii umaniste, precum Istoria. „Ne ajută. Cred că, pentru a înfrunta cât mai bine viitorul, trebuie să știi ce s-a întâmplat în trecut. Poți anticipa altfel lucrurile.”
Minte sănătoasă, trup sănătos. Programele Nouă ne pasă & 140 de bătăi pe minut
Fundația eMAG nu se ocupă doar de olimpici. Prin programul Nouă ne pasă, ajung finanțări în zone sărace din țară, destinate elevilor. Un exemplu: benzină pentru autobuzul școlar fără de care copii din localități izolate nu aveau cu ce să ajungă la școală. Practic, se iese din sfera educațională și se intră în zona socială, după cum ne spune Tudor Vlad:
„Avem acest program, care intră pe o zonă mai sensibilă, Nouă ne pasă. Prin el oferim resursele necesare celor care sunt în impas: fie nu mai pot merge la școală, nu își pot continua studiile, fie, la un alt nivel, sunt cei care vor să treacă la nivelul următor și nu au cum. Aici intervenim noi. Nu este un program la fel de organizat și cu niște acțiuni prevăzute cu mult timp înainte, cum este Hai la Olimpiadă, ci selectăm din solicitările pe care le primim conform acestor criterii. Acolo, într-adevăr, efectul este mai emoționant. Empatizezi cu copilul și cu părintele, mulțumit că poate merge în continuare la școală și că nu rămâne de izbeliște.
Am dat, de exemplu, și niște premii de Crăciun pentru copii din familii foarte, foarte sărace din Călan, unde sunt și mulți părinți plecați la muncă în străinătate. I-am premiat pe copii pentru că mergeau în continuare la școală și pentru că învățau bine. Am vrut să le colorăm un pic Crăciunul și am vrut ca ei să vadă că efortul de a învăța le este apreciat și că merită să facă asta în continuare. Atunci m-am emoționat. E și mai directă relația. Este diferit de programul Hai la Olimpiadă, unde încercăm să afectăm mai mult un fenomen, decât niște copii sau niște profesori anume”, arată Tudor Vlad.
O a treia zonă în care fundația s-a implicat este cea sportivă, promovând alergarea: „Alergatul nu este un exercițiu fizic, ci un exercițiu psihic”, spune Iulian Stanciu, alergător și el. „Tudor mi-a dat și mie «microbul», iar acum încercăm să le explicăm cum stau lucrurile unor tineri care cred că este foarte cool să mergi la birou, să mănânci hamburgeri, să ai o viață în care să poți să consumi orice, renunțând și la sport în timpul ăsta. Le-am spus că și noi am făcut același lucru, că am renunțat la sport pe la 18 ani, după care ne-am dat seama pe la 35 de ani că am greșit, că e foarte util și ne ajută în evoluție. Ai echilibru, ai tonus.”
Așa a apărut programul 140 de bătăi pe minut. „Noi spunem că ritmul normal al inimii este de 70 de bătăi pe minut, în timp ce la efort susținut, ajunge pe la 140. În momentul în care faci efortul ăsta susținut dimineața sau seara, vezi lucrurile altfel. Dă culoare vieții, ai alt tonus, altă energie, adrenalină. Așa că mergem să susținem concursuri de alergare, înot, toate concursurile din circuitul național de triatlon. Și susținem instruirea gratuită a copiilor și a tinerilor”, explică șeful eMAG.
Cine sunt olimpicii premiați în 2015
La Olimpiada Internațională de Informatică din Kazahstan, lotul național de informatică și-a adjudecat o medalie de aur, două de argint și una de bronz. Rareș Darius Buhai (clasa a XII-a) a câștigat a patra medalie de aur consecutivă la această competiție. Medalii de argint au fost obținute de Alexandru Velea (clasa a XII-a) și de Marius Valentin Hărșan (clasa a XII-a). Andrei Popa (clasa a X-a) a câștigat medalia de bronz. Profesorii care au pregătit lotul național de informatică sunt Adrian Panaete și Marius Nicoli.
Lotul național de Matematică și-a adjudecat în total șase medalii la a 56-a ediție a Olimpiadei Internaționale de la Chiang Mai, Thailanda: o medalie de aur, patru de argint și una de bronz. În competiția de anul acesta au participat 577 de olimpici din 104 țări. Simona Diaconu (clasa a XII-a) a obținut medalia de aur, Marius Bocanu (clasa a XII-a), Ciprian Bonciocat (clasa a X-a), Andrei Andronache (clasa a XI-a) și Ștefan Spătaru (clasa a XII-a) au câștigat medalii de argint, iar Andrei Puiu (clasa a XII-a), bronz. Echipa de profesori care a însoțit lotul național de matematică a fost alcătuită din Radu Gologan, Mihai Bălună și Cătălin Gherghe.
Olimpicii lotului național de Fizică au câștigat la Olimpiada Internațională din Mumbay, India, două medalii de aur, două medalii de argint și una de bronz. Ștefan Eniceicu (clasa a XI-a) și Tudor Crețu (clasa a XII-a) au câștigat medalii de aur, Cristian Frunză (clasa a XII-a) și Răzvan Radu (clasa a X-a) au obținut medalii de argint, iar Ileana Rugină (clasa a XII-a), bronz. Cei cinci olimpici sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București. Echipa de profesori care a însoțit lotul național de fizică a fost alcătuită din Adrian Dafinei și Delia Davidescu, ambii titulari la Liceul Internațional de Informatică, și Sebastian Popescu, conferențiar doctor în cadrul Facultății de Fizică „Vasile Alecsandri” din Iași.
Hai la Olimpiadă! este un program inițiat în 2012 în cadrul căruia sunt susținuți elevii și profesorii care doresc să se pregătească și să facă performanță la matematică, informatică și fizică. Din 2014, BCR este partener al programului, prin susținerea, alături de Fundația eMAG, a centrelor de pregătire și a concursurilor. Prin intermediul programului sunt premiate cele mai bune rezultate ale copiilor la concursurile naționale și internaționale, iar profesorii din Centrele de Performanță sunt recompensați material pentru orele de pregătire a elevilor.
Cine este Tudor Vlad
„Mie-mi zice lumea Dudu”, ne spune Tudor Vlad, omul care a construit pentru olimpici împreună cu Iulian Stanciu, din 2012 încoace. Înainte de a deveni președintele Fundației eMAG, a lucrat nouă ani la Allianz Țiriac, apoi la BCR – Banca pentru Locuințe. Își dorea foarte mult să lucreze în zona proiectelor sociale, mai ales că are formație de sociolog, iar chemarea lui Iulian către crearea fundației i s-a potrivit mănușă: „Nu este genul acela de emoție copleșitoare, este doar un sentiment de bine. Am sentimentul că fac ceea ce trebuie să fac, care mă ține și mă motivează să fac față și în momente mai încărcate. Nu e ca și cum ai fi un serviciu obișnuit. Aici nu există ore de program, ore în afara programului. Ai treabă, o faci, indiferent că ești acasă sau la birou. Mă preocupă, îmi vin idei când mă spăl pe dinți și așa mai departe. E special”, conchide Tudor.
Tudor Vlad
În plus, experiența de management într-o multinațională l-a ajutat foarte mult: „M-a pregătit, a fost o școală”, mai ales că învățarea trebuie să fie continuă. „Mie mi-a plăcut la școală. Am învățat, nu de 10, și aveam un dispreț total față de cei care învățau pentru note. Mi-a plăcut matematica, mama era profesoară de matematică. Aveai o bucurie când rezolvai o problemă grea din Gazeta Matematică, altfel decât cea din manual. Era acea mulțumire, ca la un joc, probabil, dar nu te bucuri că ai câștigat pentru că ai avut noroc, ci pentru că ai reușit tu să faci asta, că ai muncit pentru asta. Mi-a rămas un respect pentru școală și încerc, cu ce facem acum, să reactivez și să transmit mesajul ăsta: școala e importantă.
Îmi pare rău, de exemplu, că în liceu lipseam de la orele de biologie… și nu numai de biologie. E rău când nu știi detalii care fac parte din cultura generală și trebuie să le completezi așa, să pui petice… Faptul că tu ai investit în a afla cum e organizată lumea asta, cum funcționează, te poate transforma într-un om care știe pe ce lume trăiește, un om mai puternic, mai sigur pe tine, mai conștient… ai un cuvânt mai greu de spus. Ăsta ar trebui să fie rolul școlii”, conchide Tudor.
–
În fotografia principală: Cătălin Ștefănescu, realizator TV și moderatorul Întâlnirii cu Olimpicii de la ArCuB, Răzvan Ziemba (CEO NOD), Dana Demetrian (vicepreședinte Retail&Private Banking BCR) și Iulian Stanciu (CEO eMAG).