Bursa ING, un pas spre o cariera de succes in sectorul bancar
Care sunt principalele etape pe care le-ati parcurs pentru a candida la Bursa ING?
Mai intai, am depus dosarul de inscriere, care contine un CV, o scrisoare de intentie, o auto-caracterizare si un eseu de maxim cinci pagini, avand ca subiect un produs financiar – banca comerciala, banca de investitii, asigurari. Apoi, a urmat o serie de interviuri al caror scop a fost evaluarea potentialului candidatilor. Desigur, si rezultatele din timpul facultatii au fost importante, precum si cunoasterea limbii engleze.
Ce v-a facut sa candidati pentru Bursa ING si cum a fost procesul de selectie?
Imi doream sa lucrez in mediul bancar si auzisem de la colegii mei din Academia de Studii Economice de Bursa ING. Concurenta a fost mare si toti contracandidatii erau foarte bine pregatiti. Eram insa foarte motivata si m-am inscris cu un eseu despre managementul activelor, pentru ca ma interesa domeniul serviciilor bancare pentru companii, sector in care ING era inca de atunci lider pe piata. Am castigat Bursa in acel an – 1999 – si am intrat in programul Management Trainee, unde timp de noua luni am facut pregatire practica in fiecare departament al bancii, precum si o luna in sediul central ING de la Amsterdam.
Ce calitati credeti ca trebuie sa aiba castigatorul unei Burse ING?
Conteaza mult profilul personal, calitatile native ale fiecaruia, dar si spiritul de echipa, dorinta de a castiga. Experienta este binevenita, dar nu e neaparat un criteriu definitoriu. Si, desigur, este foarte important, cred, ca absolventul respectiv sa dovedeasca un real interes pentru o multitudine de activitati, de preocupari. Sigur ca activitatea didactica e importanta, dar e departe de a fi suficienta pentru o formare completa. As spune ca un bursier ING trebuie sa fie un om al timpului sau, permanent atent la schimbarile rapide care se petrec in jurul lui, in orice domeniu – nu doar cel economic si financiar.
Care sunt principalele avantaje pe care le-a oferit Bursa ING?
In primul rand, posibilitatea de a cunoaste practic activitatea dintr-o banca, de a-ti forma o imagine globala asupra organizatiei si a vedea unde sunt mai potrivite calitatile tale. Bursa ING functioneaza, adesea, ca o adevarata rampa de lansare in cariera – ai ocazia sa-ti incepi cariera intr-o companie multinationala, sa cunosti totul despre activitatea bancara si sa gasesti un rol potrivit cu profilul personal. Pentru cineva care doreste sa lucreze in mediul bancar, exista desigur mai multe modalitati, una fiind trimiterea de CV-uri la cat mai multe banci. Dar Bursa ING simplifica mult aceasta procedura.
Cum v-ati integrat in ING Bank, dupa finalizarea programului Management Trainee?
Mi-a fost destul de usor sa ma adaptez si sa ma simt imediat parte din echipa, acest lucru fiind posibil exclusiv datorita perioadei de instruire ca intern. Deja cunosteam oamenii, stiam cum lucreaza fiecare si ce responsabilitati are – de la casierie, la trezorerie, trecand prin fiecare departament din cadrul bancii. Am avut posibilitatea sa vad exact ce mi s-ar potrivi si am ales sa lucrez in sectorul serviciilor pentru companii.
Cum s-a desfasurat activitatea dvs. ulterior? Care au fost treptele pe care le-ati parcurs pana astazi?
Timp de un an – pana in august 2000 – am lucrat ca intern in cadrul programului mentionat, iar apoi am fost numita Junior Relationship Manager. Am parcurs mai multe etape de atunci, iar astazi sunt Manager Mid Corporate Clients, pozitie in care ma ocup in principal de coordonarea activitatii din sucursalele ING pe segmentul de clienti locali (persoane juridice), oferind totodata consultanta comerciala si de structurare de credit Relationship Managerilor din sucursale. Bursa ING si programul de Management Trainee chiar pregatesc profesionisti pentru pozitii de middle management, adica manageri cu responsibilitati diverse in departamente importante pentru functionarea bancii.
Ce i-ati sfatui pe tinerii care doresc sa se inscrie la programul Bursa ING?
Sa aiba incredere in ei si sa incerce sa fie ei insisi, sa nu se gandeasca la cum sa-i impresioneze pe evaluatori, ci mai mult la cum sa puna in practica ideile proprii astfel incat sa convinga. Cei care evalueaza performantele au foarte multa experienta in acest domeniu si recunosc imediat potentialul fiecaruia. Pentru candidati e important sa-si doreasca intr-adevar o cariera in acest sector si sa demonstreze ca sunt gata sa accepte provocarea.